The Minimalists: viitorul la Lanvin & Balenciaga

balenciaga lanvin

Să înlăturăm orice urmă de confuzie de la bun început: discutăm despre un georgian și o marocană. Ambii creatori sunt cumva moștenitorii minimalismului plin de candoare și inconfundabil al lui Nicholas Ghesquière.

(Foto sus: Balenciaga, Fall/Winter 2015/2016; Lanvin, Spring/Summer 2016)

Enter anul 2016. Bouchra Jarrar închide propriul label omonim și preia cârma Lanvin ca director artistic. Demna Gvasalia este numit, împreună cu Lotta Volkova, stilista partener, la Balenciaga.

Despre madame Bouchra Jarrar se știe destul și totuși puțin. Are 45 de ani, o privire timidă și o istorie în fashion excepțională: își începe cariera la Jean Paul Gaultier, apoi lucrează ca studio director cu Ghesquière, pentru ca ulterior să conducă colecțiile couture pentru Christian Lacroix. Este disciplinată și avidă de reinterpretări ale fracului. Am îndrăzni să dorim că va monta Lanvin în aceeași direcție romantică și edgy precum cea trasată de Alber Elbaz în cei 15 ani de carieră la cea mai longevivă casă de modă pariziană.

Demna Gvasalia, însă? În spatele look-ului său anti-fashion este suficient de relaxat (și prea puțin flatat de noul rol?!) să creeze în continuare pentru Vetements, label-ul său și să încerce să reziste simultan la Balenciaga (poate mai mult de 6 sezoane, câte a gestionat precursorul Alexander Wang). Din copilăria sovietică a păstrat atitudinea punk, rebelă și ideea că rolul hainelor este unul funcțional, care trebuie să reflecte atitudine fără ostentație. Ce-a predicat la Vetements poartă mai departe și la Balenciaga, dar oare va fi suficient? Școlit la Antwerp, apoi parte din echipa de design la Maison Martin Margiela și ulterior la Louis Vuitton, Demna Gvasalia are un bagaj bogat la care să se raporteze, dar din care a extras esențialul: tăieturi curate, croieli clasice, obsesia pentru piese de zi cu zi (hanorace, cardigane, fuste-șorț, pantaloni de trening).

branduri
Bouchra Jarrar  Spring/Summer 2014 Haute-Couture show, Paris; Vetements, Spring/Summer 2016, Paris

Exit stage.

Enter 2016, chiar săptămâna trecută: încăpere înaltă, luminoasă, biroul directorului executiv al Lanvin, Michèle Huiban. Se spune că Bouchra Jarrar a chicotit de bucurie și a simțit o conexiune imediată cu doamna Huiban, de îndată ce i s-a oferit job-ul. „Este decizia sa de a renunta la propriul label. Bouchra dorește un loc de joacă vast, unde se poate manifesta fără opreliști. Noi la Lanvin îi oferim asta.” Prima colecție pentru Lanvin va fi  SS Resort 2017. O așteptăm!

Enter stage 2

designeri
Bouchra Jarrar, Demna Gvasalia

Demna Gvasalia e atfel. El și Guram, fratele și asociatul său la Vetements, nu imită pe nimeni, nu reciclează nimic. Sunt ca o gură de aer proaspăt într-un peisaj suprasaturat, în care se rostește prea des „dar nu a inventat nimeni apa caldă”. Directorii grupului Kering (ce deține label-ul Balenciaga) s-au declarat bucuroși de revenirea, finalmente, la viziunea lui Cristóbal Balanciaga însuși: veșmintele armonioase sunt cele care reflectă timpurile și care au, simultan, unicitate. Pot transcende epoci, pot veni și reveni la nesfârșit, într-o ciclicitate fericită.

Până la urmă e vorba de relații, în indiferent ce context. Relația șef – subaltern. Relația superficial – real. Relația plictiseală – entuziasm. Relația bani – talent pur. Relația creator – creație. Și la aceasta din urmă ne referim, mai ales.

Exit stage în aplauzele publicului parizian și bonne chance celor doi!

Text de Simina Voican. Foto: hepta.ro, paginile de Facebook ale brandurilor