Stories of cool women: Veronica Zaharia (founder&creative director Parlor)

Din cele mai vechi timpuri, moda este una dintre principalele preocupări ale omenirii, este mărturia vremurilor și amprenta marilor curente culturale și artistice. Vorbim despre ce înseamnă în prezent, așa cum este el, altfel, incert, mai mult sau mai puțin surprinzător, Veronica Zaharia (founder&creative director Parlor), care ne împărtășește puțin din povestea ei, despre ce înseamnă stilul, atitudinea responsabilă și despre cât de legată este moda de emoție, de fapt. 

Dacă ar fi să dai o definiție personală modei la modul general, cum ar suna aceasta?

Din punctul meu de vedere, moda este cel mai direct mod prin care ne putem exprima non verbal. Maniera în care noi ne alegem să ne îmbrăcăm spune multe despre noi, despre statutul social, despre profesia pe care o avem, care sunt interesele noastre, despre cât de rebeli sau conservatori suntem. Vorbește despre cultura din care facem parte, pe scurt, nu este despre tendințe, ci despre personalitatea pe care o avem.

Dar stilului? Depinde stilul personal de tendințe sau ar trebui să fie influențat de acestea?

Stilul nu are legătură cu tendințele. Stilul ține de personalitate și educație, nu de modă. O persoană despre care eu aș putea să spun că are stil, este o persoană care transmite mai mult decât o imagine compusă din haine și accesorii. Stilul vine din interiorul nostru, este factorul care stă la baza alegerilor pe care le facem în moda.

Cum vezi, în contextul actual, ideea de „garderobă smart” sau „esențială”? Care sunt piesele tale cheie? Ne poți spune puțin despre acestea?

Din punctul meu de vedere, o garderobă smart ar trebui să conțină piese alese conștient, care să reziste trendurilor, nu achiziții de impuls. Haine și accesorii care ne spun povestea, iar ideal ar fi sa fie din materiale naturale și reciclabile.

imagine din garderoba personală

Cum vezi consumul de fashion în acest moment? Crezi că moda „aduce fericirea” sau ar trebui să dim și mai precauți/cumpătați decât înainte?

Moda aduce fericire pentru că acționează la nivel emoțional. Altfel nu ar fi fost inventată, reinventată și nu ar fi atât de populară ca fenomen. Cred că la acest moment moda se va muta mai mult în online și sper ca în conștiința noastră să apară ideea de consum responsabil. Ar trebui să fim mai atenți la ce cumpărăm, la calitatea produselor și la etica brandurilor pe care alegem să le purtăm.

Ai în garderobă o piesă fără de care, la un moment dat, dacă nu devenea a ta, ai simțit că nu poți merge mai departe? Care ar fi povestea ei?

Nu am un atașament atât de puternic legat de o haina. De fapt, nu sunt atașată de niciun obiect. Însă am o piesa preferată, este o jacheta creată de mine și brodată de mâinile magice ale brodezelor din Bistrița Năsăud. E genul de piesă care dăinuie o viață pentru că are o încărcătură culturală și emoțională foarte mare.

Foto: arhiva personală, portret de Andreea Macri