#stămîncasă: Ghid de curățare a accesoriilor de machiaj și de îngrijire a pielii

curatarea accesoriilor de machiaj

Include gândurile și gesturile pozitive în rutina ta de beauty. Este momentul să îți cureți accesoriile de make-up, să afli ce să faci cu produsele de îngrijire a pielii și chiar să scapi de produsele expirate.

Încă nu este clar care este intervalul corect de timp în care coronavirusul rămâne activ în afara corpului. Unele ipoteze susțin că acest virus rezistă pe suprafețe precum oțelul și plasticul până la 72 de ore și chiar mai mult. Asta înseamnă că trebuie să acordăm mai multă atenție și ambalajelor.

Însă, chiar dacă rutina de dezinfectare a suprafețelor atinse frecvent s-a schimbat din cauza noului virus, chiar dacă stăm acasă și limităm contactul cu ceilalți, trebuie să ne amintim că produsele cosmetice sunt medii propice de dezvoltare a multor microorganisme neprietenoase.

Cu ce curățăm aplicatoarele produselor cosmetice?

Specialiștii susțin că majoritatea gândurilor, în perioade de normalitate sunt negative – un procent copleșitor de 80%. Acum, cu atât mai mult este momentul să ne selectăm cu atenție preocupările și să avem mai multă grijă de noi.

curatarea pensulelor de machiaj

În trusa de machiaj și pe aplicatoarele produselor de îngrijire a pielii se acumulează și dezvoltă bacterii, viruși, spongi și alți patogeni, iar atunci când nu sunt igienizate corect pielea este afectată. Unele efecte sunt vizibile: iritații, pete, infecții, coșuri. Cu ce curățăm aplicatoarele produselor cosmetice?

Cu apă și săpun

  1. Pentru a îndepărta cosmeticele lichide și cremă de pe pensulele de machiaj și de pe bureței folosește un produs de curățare delicat (un săpun cu pH neutru sau un gel de curățare a pielii bebelușilor).
  2. Înainte de asta, pune câteva picături de ulei direct pe pensulă sau burete pentru a dezintegra mai repede și mai eficient machiajul (va avea același efect ca demachiantul bifazic folosit pentru demachierea pielii). Apoi, spală cu gelul delicat și clătește cu multă apă.
  3. Folosește doar apă călduță.
  4. Nu lăsa pensulele în apă mult timp pentru că aceasta ar putea dezintegra și lipiciul cu care sunt prinși perișorii. Deci, nu le lăsa la înmuiat!
  5. Presează pentru a elimina excesul de apă și lasă pensulele la uscat pe o suprafață orizontală, cu vârfurile suspendate în aer.
  6. Nu le lăsa la uscat într-un recipient pentru că astfel apa se va sta prea mult la baza perișorilor și îi va dezlipi!
  7. Toate dispozitivele care ajung în contact cu pielea trebuie igienizate periodic, inclusiv aparatele și dispozitivele hi tech de exfoliere, curățare, epilare, dar și cele pentru masaj (rolele de jad, din quarț). Curățarea lor se face tot cu apă călduță și gel delicat. Este o idee bună să verifici instrucțiunile specifice de curățare ale producătorului și să lași aceste dispozitive la uscat o perioadă mai lungă de timp înainde de a le depozita, pentru a nu rugini.

Cu alcool

O altă variantă de igienizare a aplicatoarelor cosmeticelor este să pulverizezi peste acestea alcool care are o concentrație de peste 70%.

Cu alcool izopropilic

Folosit frecvent în medicina dentară pentru deinfectarea aparaturii și a suprafețelor, alcoolul izopropilic poate fi folosit pentru igienizarea pensulelor. Pune-l în pulverizator. Ai grijă să nu inhalezi! Apoi îndepărtează excesul cu mișcări circulare ale pensulei pe un șervețel.

Cum dezinfectează un make-up artist?

”În mod normal, aș recomanda spălarea accesoriilor de machiaj la câteva zile, în funcție de tipul de ten. Iar pentru persoanele care au acnee, infecții ale pielii, herpes, impetigo, conjunctivită, recomand spălarea și deinfectarea lor după fiecare folosire,” explică make-up artistul Rebecca Wordingham, fondator al London School of Media Make-Up. Însă, în condițiile actuale, ”cu Covid-19, este foarte important să elimini orice virus sau bacterie de pe produse și, de aceea, recomand dezinfectarea lor după fiecare aplicare, exact așa cum fac make-up artiștii profesioniști după fiecare ședință”, spune Rebecca Wordingham pentru site-ul internewscast.

Când este timpul să arunci produsele cosmetice și aplicatoarele lor?

O curățare zilnică a aplicatoarelor poate duce la o deteriorare mai rapidă a acestora. Pe de altă parte, acum nu le mai folosim atât de des. În mod obișnuit, bureții trebuie schimbați la trei luni. Periile se schimbă în funcție de aspect și de gradul de deteriorare (unii make-up artiști susțin că o pensulă de calitate poate fi o achiziție pe viață). Nu uita să verifici și data la care ai desigilat produsul cosmetic folosit, precum și perioada în care poate fi folosit în siguranță acesta (uneori nu sunt de vină aplicatoarele pentru iritațiile pielii).

Foto: Hepta.