Soirées de la Mode: detalii din culise

Luni seară a avut loc cea de-a 18-a ediție Soirées de la Mode, la ediția din acest an fiind omagiată o personalitate iconică – Regina Maria – de la nașterea căreia s-au împlinit, la final de octombrie, 142 de ani. Am stat de vorbă cu Alin Gălățescu despre Soirées de la Mode și despre provocările unui astfel de proiect.

Cum ți-a venit ideea pentru Soirées de la Mode? Care e povestea din spatele acestui eveniment?

Soirées de la Mode este replica în oglindă a celui mai important eveniment făcut de mine – unul dintre cele mai importante din moda românească de după Revoluție: GALA AVANPREMIERE. Dacă gândeam Gala în locații mari, cu public numeros, cu designeri prezentând colecții complete – era deci asemenea unei orchestre, a unui concert pentru orchestra mare. Atunci a apărut și ideea unui Concert de Cameră, într-o locație mai mică, cu mai puțini designeri – chiar cu câte unul sau doi în primele ediții – sau cu mulți designeri, dar cu mai puține produse, mai conceptual, cu o selecție și mai riguroasă a publicului și fiecare ediție axată pe o temă. Prima a apărut odată cu dispariția unuia dintre cei mai mari designeri ai lumii: Alexander McQueen. Atunci am simțit nevoia să răspund cu un In Memoriam. Am dedicat prima, și unica ediție, a CLUJ FASHION WEEK – un alt mare eveniment al istoriei modei românești – lui, marelui dispărut, Alexander McQueen, și apoi în București am constituit prima temă: Cum a influențat AM moda internațională și cum te-a influențat pe tine. Așa a început etapa Temelor. De atunci au fost numeroase astfel de subiecte majore, fie din istoria și evoluția modei, fie iconuri ale lumii: Maximalism versus Minimalism / Suprarealism în Modă / Audrey Hepburn / Marilyn Monroe / Jackie Kennedy / Maria Tănase… și acum Regina Maria.

Urmează, în martie 2018: Secolul Românesc – Mari Iconuri ale celor 100 de ani, în cadrul evenimentelor Centenarului.

De ce este Regina Maria în centrul acestei ediții? Ce te-a determinat să o alegi?

Regina Maria este poate cel mai important și intens icon feminin din istoria și cultura României. Ea îmbină perfect și unic frumusețea cu inteligența, moda cu diplomația, istoria cu lifestyle-ul, iubirea de frumos cu cea de țară, stilul vremii cu tradițiile ancestrale românești, sinceritatea cu diplomația. Nimeni până la ea și nici după nu a mai reușit așa ceva. Rămân memorabile influențele ei din timpul Primului Război Mondial: evitarea intrării în Război alături de Germania; forța și consecvența cu care a luptat în îndeplinirea idealurilor de Unire a tuturor provinciilor românești – ca vis milenar al românilor; rolul ei ca Mamă a României, pe front, în ridicarea moralului trupelor și în încăpățânarea de a lupta până la capăt, cu toate că mai aveam un mic petic de pământ din întreaga România: Mărăști / Mărășești / Oituz; rolul ei în Conferința de Pace de la Paris – unde a convins țările câștigătoare de rolul esențial avut de România în război și deci de justețea revenirii provinciilor furate la patria mama și deci realizarea Marii Uniri; aducerea României între țările civilizate nu doar prin ceea ce realizau, la scară mare, în țară ci prin respectul și admirația câștigate prin vestitul Turneu de Lobby din America din 1926 – unic în istoria noastră; transformarea portului tradițional în simbol național și aducerea lui în modernitate prin stilul ei unic ce îmbină magistral cele mai noi creații vestimentare de la Paris cu straie țărănești de o frumusețe unică. Toate astea și multe multe altele fac din Regina Maria cel mai mare icon de istorie, spiritualite (vezi vestitele ei serate cu Enescu și Lipatti nelipsiți), frumusețe și stil autentic.

Cine sunt designerii care au creat colecțiile-capsulă din acest an?

1. Lia Aram by Anemona Stanchi & Iulia Gorneanu / 2. Aleha Toncea / 3. Nicole Enea / 4. Maressia / 5. Mimi Chipăilă / 6. Diana Ionescu / 7. Gurdal Seila / 8. Mihaela Cornelia Cretescu &Iulia Gorneanu 2 / 9. Olga Cataraga & Alina Mihailov / 10. Alexandra Calafeteanu / 11. ZENYA Atelier by Andreea Popescu / 12. Raluca Elena Cosareanu & Andreea Ciortea / 13. Iza Van Dee / 14. Studio Cabal by Diana Dianu / 15. Simona Semen / 16. Agnes Toma / 17. Laurentiu Barzoi & Gabriela Seres.

Ce ți-a plăcut la ei, la stilul lor?

Toți au potențial, sunt creativi, curioși, talentați, îndrăgostiți de temă și aveam certitudinea că au ceva cu adevărat autentic de spus. Ăsta e unul dintre rolurile show-urilor Soirées de la Mode: să ofere reale oportunități de exprimare unui număr cât mai mare și mai calitativ de designeri români ce au o voce, care au cu adevărat ceva de spus, de dăruit.

Ce i-ai recomanda unui tânăr designer care vrea să meargă pe acest drum?

Să muncească enorm, să iubească ceea ce face, să înțeleagă sistemul modei în care dorește să între, să respecte calitatea a ceea ce face, clienții prezenți și viitori, să o facă cu pasiune, cu abordarea codurilor de imagine specifice fashion-ului – campanii, lookbook, evenimente – și să aibă încredere în el și în dezvoltarea lui în timp – doar așa se poate reuși.

Ce surprize au mai fost la această ediție de Soirées de la Mode?

Că întotdeauna Soirees de la Mode a pregătit o suită de surprize – alături de colecții și de finalurile apoteotice, de mare încărcătură emoțională. Acum am avut transmisiune LIVE pe A List Magazine. Apoi a fost muzica LIVE creată, ca de fiecare dată, la fiecare ediție, special pentru Soirées de la Mode – ca și colecțiile prezentate – care sunt în totală primă vizionare națională. La această ediție sonoritățile LIVE au fost realizate de un duet – în premieră – format din 2 cântărețe de muzică cultă: Jezebel și Dorina Vasilascko. Tot în această ediție am avut și primul parfum realizat, după mulți ani, de o casă de parfumerie românească, special pe tema Reginei Maria, primul dintr-o serie intitulată “Florile Reginei”, această primă creație numindu-se VIOLETE, a casei LUVIANE. Regina a dovedit, o dată în plus, complexitatea influenței dusă până azi, în Sec XXI, în atât de multe și vaste domenii de creație: Modă / Accesorii / Muzică / Parfumerie / Lifestyle.

Foto: Remus Nicolaescu