Snowden: la ce să ne așteptăm de la controversatul film al lui Oliver Stone

snowden

Regizorul Oliver Stone (cunoscut pentru Nixon, JFK sau Wall Street: Money Never Sleeps) aduce pe marile ecrane povestea unuia dintre cei mai controversați oameni din ultimii ani: Edward Snowden, fostul agent NSA (National Security Agency), care le-a furnizat jurnaliștilor de la The Guardian informații confidențiale privind securitatea și acțiunile serviciilor secrete, aruncând astfel în aer spionajul american. Erou, trădător, disident, patriot: dezvăluirile lui Snowden, care în 2013 a primit azil politic în Rusia, unde locuiește și în prezent, au arătat amploarea planurilor de supraveghere a populației, planuri gândite și puse în aplicare de serviciile americane.

Povestea sa fascinantă i-a atras atenția regizorului Oliver Stone, care, inițial, a ezitat să vină la cârma acestui proiect, deoarece voia să facă un film despre o altă figură controversată: Martin Luther King Jr. Edward Snowden a fost prezent luna trecută la San Diego Comic Con (intervenția sa a fost doar online, desigur, pentru că, dacă s-ar întoarce fizic în Statele Unite, ar fi arestat imediat) și a spus că Stone nu a schimbat prea mult realitatea și că pelicula Snowden reflectă faptele exact așa cum s-au întâmplat.

Din distribuția filmului fac parte Joseph Gordon-Levitt, care pare să fie în cărți pentru Oscaruri pentru rolul lui Edward Snowden, Shailene Woodley, în rolul iubitei lui Snowden, Lindsay Mills, Nicholas Cage, Scott Eastwood, Timothy Olyphant și Zachary Quinto. Gordon-Levitt a povestit că s-a întâlnit cu Snowden, o întâlnire despre care avocații lui Snowden nu au vrut să se vorbească o perioadă, de la care actorul a plecat cu o convingere fermă: aceea că Snowden a făcut ceea ce a crezut că este bine pentru țara sa și că ceilalți trebuie să hotărască dacă acțiunile sale au fost corecte sau greșite. „Oamenii trebuie să decidă acest lucru pe cont propriu și chiar îi încurajez pe toți să facă asta. Nu vreau să fiu genul de actor care spune: «Ascultați-mă pe mine. Ce a făcut Snowden a fost corect!» Nu cred că aceasta e sarcina mea. Chiar dacă asta cred – că ce a făcut el a fost corect”, a spus actorul într-un interviu acordat celor de la The Guardian.

1snowden

Iar dacă ne uităm la trailerul filmului, dar și la secvența în care Gordon-Levitt și Woodley dezbat situația politică a Americii, concluzia este una simplă: Snowden este unul dintre cele mai interesante și așteptate filme din următoarele luni, un thriller biografic care nu va lăsa pe nimeni indiferent. Și, sper eu (mare fană a lui Joseph Gordon-Levitt), nici pe membrii Academiei Americane de Film.

Pelicula va avea premiera în România pe 11 noiembrie, la aproape două luni de la premiera din Statele Unite.

Foto: outnow.ch

Categorii Lifestyle