Skin Challenge: #maskne

Reacțiile observate pe propria piele, în ultima vreme, și zecile de mii de postări cu #maskne m-au făcut să mă întreb: este acneea încă o provocare din lunga listă neagră a lui 2020?

După aproape un an de purtare a măștii, am ajuns să mă confrunt cu reacții nedorite ale pielii. Și, pentru că acneea la adulți este un scenariu posibil, am stat de vorbă cu un medic dermatolog și am aflat ce măsuri trebuie să iau.

Reacțiile de iritare și inflamare nu sunt neapărat semnele debutului acneei pentru cei care nu sufereau anterior de acnee, dar nici nu sunt un semnal de bun augur. „Noua problemă dermatologică: puseele de acnee care se dezvoltă pe zonele acoperite de mască la persoanele cu acnee sau cu tendințe acneice, dar și la unele persoane pentru care acneea nu a reprezentat până acum o problemă. Deși nu e un termen medical, maskne poate fi descrisă ca o formă de acnee mecanică apărută în urma iritației datorate presiunii și fricțiunii date de purtarea îndelungată a măștii, la care se poate adăuga iritația generată de substanțe din mediul extern depuse pe piele. În același timp, sub mască se creează un mediu cu umiditate și temperatură crescute, care determină producția crescută de sebum, dilatarea porilor și multiplicarea exagerată a bacteriilor. Toate acestea duc la blocarea foliculilor piloși și apariția leziunilor inflamatorii de tip acneic,” explică Mihaela Iulia Mihăescu, medic specialist dermato-venerologie, clinica Hebra Dermatologie. Ce se poate face pentru prevenirea acestor episoade? Și, dacă pentru tenul normal, coșurile și inflamațiile sunt excepții și pot fi eliminate rapid, cum ar trebui să arate rutina de îngrijire a unui ten acneic, ale cărui manifestări pot fi mult mai serioase în condițiile actuale?

Keep calm & clear! 

În primul rând, calmează zona inflamată cu apă termală, aceasta va ajuta și la regenerarea pielii. Hidratează pielea în fiecare zi, în special dacă ai tenul predispus la coșuri. „Produsele de hidratare ajută la refacerea barierei epidermice și cresc toleranța pielii la produsele topice medicamentoase, fără a compromite eficacitatea acestora, în cazul tenului afectat de acnee. Este important de știut că un ten acneic deshidratat va fi întotdeauna mai dificil de tratat. Persoanele cu acnee vor alege un produs non-comedogenic, cu o textură ușoară, eventual care conține și factor de protecție solară. Ingredintele recomandate: ceramidele, glicerina, acidul hyaluronic, plus diverse substanțe cu proprietăți antiinflamatorii cum ar fi: apa termală, antioxidanții, niacinamida, flavonoizii,” afirmă medicul dermatologic. Măștile purtate de mai multe ori sau o perioadă mai îndelungată devin o zonă supraaglomerată de bacterii așa că schimbă-le cât mai des. Ține cont de faptul că exfolierea în exces, plus frecarea mecanică despre care povesteam mai sus, și curățarea zilnică cu produse alese greșit pot perturba protecția naturală a pielii, favorizând apariția coșurilor. În cazul tenului acneic, îngrijirea pielii trebuie să fie mai atentă. „Există multe produse de îngrijire a pielii care ajută la ameliorarea anomaliilor existente la persoanele cu ten acneic: îmbunătățesc bariera cutanată, reduc inflamația, camuflează, reduc producția de sebum și aspectul porilor, îmbunătățesc dezechilibrul microbian al pielii. Se recomandă să cureți pielea cu un produs blând, adresat tenului acneic, evitând o curățare prea energică, abrazivă sau cu produse pe bază de alcool. Caută, în lista de ingrediente a produselor antiacneice de curățare, substanțe ca: acid salicilic, benzoil peroxid, bisabolol, sulf, rezorcinol, acid hipocloros”, afirmă Mihaela Iulia Mihăescu, medic specialist dermato-venerologie.

Ce produse poți folosi pentru îngrijirea pielii iritate și inflamate?

  • Demachiant solid Cleanser Balm, Iehana, 179 lei (iehanacosmetics.com)

  • Cremă de zi cu SPF 20 Hyaluron Specialist, L’Oréal  Paris, 35 lei
  • Fond de ten Teint Idole Ultra Wear Nude SPF 19, Lancôme, 229 lei (douglas.ro)
  • Cremă CC Matifiantă, Gerovital Acné, 17 lei (farmec.ro)

Foto: PR.