Silviu Chelaru (MasterChef): ”Nu cred că există vreun bucătar mare în această lume care să nu fie orgolios măcar un pic”

silviu chelaru

Silviu Chelaru este unul dintre cei trei jurați MasterChef (PRO TV), alături de Cosmin Tudoran și de Joseph Hadad. Înainte să înceapă emisiunea, Silviu era mai puțin cunoscut decât colegii lui jurați, dar a recuperat repede și completează acest trio savuros care ne învață, de câteva ori pe săptămână, arta trăitului frumos. 

Care este cea mai mare satisfacție pe care ți-a adus-o meseria ta până acum?

Faptul că mi-a dat un sentiment de apartenență și stabilitate. Mi-a dat un scop în viață și siguranța că mă pot ridica dimineața din pat și nu trebuie să mă gandesc ce am de făcut, știu exact: piața, măcelarie, apoi Manger.

Mâncarea unește oamenii. Care e cea mai frumoasă împrejurare gastronomică în care te-ai aflat până acum?

Sincer, nu pot să mă gândesc la un moment anume, am fost norocos să cunosc foarte mulți oameni și să leg prietenii frumoase cu mul dintre ei. Și daca vorbim despre faptul că mâncarea unește: uite, așa am ajuns să jurizez MasterChef lângă Joseph și Cosmin. Așa că mă simt extrem de norocos!

Ce înseamna MasterChef pentru tine?

Am răspuns la întrebarea asta în așa de multe feluri încât nu știu ce cuvinte să mai folosesc. MasterChef este o experiență extraordinară și un exercițiu personal nemaipomenit. M-a scos din cutiuța mea, “bucătăria”, și m-a adus în fața oamenilor. Responsabilitatea care vine cu această competiție este imensă și trebuie să avem grijă ce informație trimitem mai departe.

masterchef

E loc de orgolii în bucătărie?

Bineînțeles, orgoliile antrenează bucătarii.Fără orgolii nu cred că ar mai fi așa de interesant. Nu cred că există vreun bucătar mare în această lume care să nu fie orgolios măcar un pic.

Dacă ai fi o mâncare, ce ai alege să fii?

Ce întrebare grea, nu știu cum să mă decid! Complicat de-a dreptul. Toată vara aș fi salată de vinete cu roșii și brânză. Toamna aș fi tocăniță de ciuperci. Iarna cred că aș vrea să fiu răcitură, iar primăvara aș fi supă de salată verde. Știu că m-am abatut de la răspuns, dar nu puteam să fiu doar “una sau unul” .

Cu cine ți-ar plăcea să iei masa într-o zi, dacă ai putea alege pe oricine?

De când am parcurs întrebările, am vrut să răspund la întrebarea aceasta. Marco Pierre White, unul dintre cei mai mari și puternici bucătari ai lumii. I’d break bread with this guy.

Dacă ai fi azi concurent la MasterChef, ai miza pe…

…răbdare și atenție, nimic altceva.

silviu chelaru

Cosmin Tudoran e…, iar Joseph Hadad e…

Cosmin este spuma de la șampanie. Sincer, fiecare zi petrecută alături de el este o zi amuzantă. Eu personal nu am mai ras atât cu un om de când mă știu. Mă face să mă uit la viață și din alte perspective decât cea serioasă, profesională și mi-a arătat că poți să te distrezi la 30, 40, 60 de ani la fel ca și la 18 ani.

Joseph este omul la care aș merge în fiecare duminică cu o sticlă de vin kosher, ne-am pune la o masă și i-aș povesti cum mi-a fost săptămâna cu bune și rele. Apoi aș aștepta sfaturile și dojenelile de rigoare dacă ar fi nevoie. Joseph pe cât este prieten, pe atât este tată.

Dacă ai putea împrumuta câte o calitate de la colegii tăi jurați, care ar fi aceea?

De la Cosmin aș lua pofta lui pentru bună dispoziție și apetitul lui pentru distracție. De la Joseph aș lua tăria lui. Aș vrea să pot să știu că aș putea să trec prin tot ce a trecut el și după atâtea să zâmbesc și să țin pieptul și pasul cu doi nebuni lângă mine pe podiumul MasterChef.

Ne poți da o idee de un preparat din trei ingrediente?

Piept de rață și terină de cartofi. Ai nevoie de un piept de rață, cartofi și unt. Însă, la sfârșit preparatul va fi spectaculos dacă este executat cum trebuie și i se acordă atenția necesară.

În ultimul timp, ai ”abuzat” de…

De Cosmin, pe care l-am lăsat să deschidă vinul pentru că toarnă frumos în pahar.

De sushi, de somn și de răbdarea lui Joseph.

Foto: PRO TV

Categorii Lifestyle