Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți… Text de Gáspár György, psiholog

gaspar gyorgy a list

Curiozitate, apreciere, admiraţie, încredere – acestea sunt doar câteva dintre darurile care fac o iubire să dăinuiască în timp. Despre ele şi despre alte „cadouri“ emoţionale de care are nevoie orice relaţie ne povesteşte psihologul Gáspár György.

În psihologia relaţiilor există câteva studii bine conturate care ne arată, cu multă precizie, de ce anume au nevoie intimitatea şi iubirea pentru a dăinui în timp. Majoritatea cercetărilor s-au făcut în Laboratorul Iubirii din Seattle, sub îndrumarea dr. John Gottman (expertul mondial numărul 1 la capitolul relaţii). După cum veţi vedea, nimic n-are de-a face cu ştiinţa rachetelor ori fizica cuantică; dar totuşi, la fel ca profesorul Gottman, şi eu sunt de părere că se pot produce adevărate miracole dacă avem bunăvoinţă, creativitate şi un dram de disponibilitate.

Totul porneşte de la asumarea şi acceptarea faptului că noi îi aparţinem relaţiei şi nu invers. Că fiecare partener are de oferit, sistematic, o serie de daruri psihologice şi emoţionale, indiferent cât este de obosit, de lipsit de chef sau de plictisit; iar ceea ce primeşte la schimb e sănătatea relaţională. Aşa cum noi avem nevoie să respirăm constant pentru a rămâne în viaţă, la fel şi relaţia de cuplu are nevoie de angajamentul nostru non-negociabil.

(1) Primul dar e reprezentat de curiozitatea exprimată în interesul partenerului. Adresarea de întrebări deschise şi păstorirea răspunsurilor în minte este o datorie care se manifestă zi de zi. Ai nevoie să cunoşti atât succesele, cât şi suferinţele omului de lângă tine pentru a te dovedi cu adevărat util. Nu-ţi ocupa tot spaţiul mental cu ştiri, imagini instagramabile sau bârfe inutile, ci fii cu atenţia îndreptată asupra persoanei despre care declari că o iubeşti.

(2) Al doilea dar presupune să fii generos la capitolul cuvinte de apreciere şi admiraţie. Nu te costă nimic să înveţi să spui „Mulţumesc! Înseamnă mult pentru mine! Ce frumos din partea ta!“, chiar dacă nu-ţi vine sau, chipurile, nu simţi. Nici să dai scroll n-ai simţit din momentul naşterii şi totuşi, exersând zilnic, ai învăţat să o faci atât de bine. Admiraţia nu înseamnă nimic mai mult decât să te uiţi la partener cu deschiderea de a vedea care sunt punctele sale forte, care sunt lucrurile la care este cel mai bun şi ce anume îl diferenţiază de alţii. Ştiu, de regulă comparaţiile sunt favorabile pentru oamenii din jur şi-l pun într-o lumină nefavorabilă pe cel de lângă tine. Dar, crede-mă, e mare păcat să faci asta!

(3) Al treilea dar este despre a întreţine starea emoţională pozitivă. Fiecare relaţie are nevoie de un mediu cât mai curat şi pozitiv, altfel se îmbolnăveşte sub povara negativităţii şi a toxinelor psihologice. Cum aduci energie proaspătă în spaţiul dintre voi? Făcând, în mod obişnuit, surprize, manifestând sporadic acte de generozitate şi trecând cât mai repede peste certurile puerile.

(4) Al patrulea dar este cel al conversaţiilor dificile. Dacă eşti asemenea mie, ai crescut convins că într-un conflict, câştigătorului îi revine tot! Doar că în iubire, un astfel de „câştigător“ este pe punctul de a pierde tot. De aceea, avem de învăţat ce înseamnă să purtăm conversaţii dificile în aşa fel încât să nu producem daune relaţionale. Mai exact, fără critică, fără dispreţ, fără refuzul faţă de comunicare sau găsirea de scuze interminabile. Data viitoare când te mănâncă limba şi ai chef de ceartă, măsoară-ţi cu maturitate cuvintele, vorbeşte despre nevoile şi dorinţele tale şi evită să pui sub lupă greşelile celuilalt. Aminteşte-ţi să asculţi cu aceeaşi evlavie cu care vorbeşti şi repetă-ţi că totul este despre a ceda puţin şi a câştiga puţin.

(5) Al cincilea dar se cere a fi ceva de preţ. Dar nu mă refer la bani, pentru că este vorba despre generozitatea de a fi părtaşi la transformarea visurilor celuilalt în realitate. Da, am auzit şi eu de cărţile şi citatele care-ţi spun că tot ceea ce contează este visul tău; dar, sincer, cred că sunt o mare vrăjeală. Nu spun să-ţi neglijezi obiectivele, te încurajez doar să-i dai şi partenerului o mână de ajutor şi vei vedea ce înseamnă să faci cel mai frumos cadou de Crăciun! Nu-i de datoria ta să-i spui că este naiv, nerealist sau că nu se poate; un oraş se construieşte punând umăr lângă umăr şi la fel stă treaba şi cu casa relaţiilor sănătoase. Iar dacă sunt şi bărbaţi care citesc acest articol – domnilor, pentru noi datoria este şi mai mare pentru că societatea este mult prea chibzuită cu visurile femeilor, de aceea e nevoie de multă muncă din partea noastră! Au mai rămas două daruri pentru care vreau să cred că mai găsiţi energie… că tot suntem în sezonul cadourilor de Crăciun, de Anul Nou şi al celor date în numele sfinţilor iubirii din luna februarie. Pentru a vă uşura munca, am decis să pun în aceeaşi frază darul şase şi darul şapte. (6) Unul dintre ele este despre angajamentul de a rămâne împreună la bine şi la greu, de a lua decizii şi hotărâri ţinând cont şi de părerea jumătăţii noastre de cuplu. Pe bune, ce ne costă să adresăm câte o întrebare sau să cerem o părere?

(7) Apoi, ultimul este darul încrederii. Aici vă dau dreptate, nu-i nici accesibil şi nici chiar ieftin, psihologic vorbind. Încrederea presupune să crezi cu toată inima că celălalt îţi vrea binele! Complicat, nu-i aşa?! Dar dacă ne-am îndeplinit datoria de-a oferi primele şase daruri, încrederea va fi mai uşor de împachetat. Toate acestea fiind spuse, fie ca puterea relaţiilor să crească şi, odată cu aceasta, noi să fim sănătoşi, fericiţi şi iubiţi!

Gáspár György, @gaspargyorgy, psiholog, psihoterapeut relaţional şi autor. Atunci când nu este în cabinet, ţine cursuri pentru viitorii psihoterapeuţi sau susţine conferinţe pentru publicul larg. Este îndrăgostit de meseria pe care o practică, iar misiunea lui este #RevoluţiaRelaţionalăÎnRomânia.

Foto: Unsplash

Categorii Lifestyle