Scurtmetrajul “Sandra”, în regia lui Carlo Francisco Manatad, câștigător al trofeului Timishort 2016

timishort_2016_day4_cristian_vaduva-7-ok

Scurtmetrajul Sandra, un film despre un grup de fete excentrice care sunt închise într-o pseudo-comunitate de fete în care violența și prietenia se împletesc într-un mod nefiresc, a câștigat trofeul Timishort 2016 în valoare de 3500 de euro. „Am ales acest film pentru modul visceral și autentic în care regizorul Carlo Francisco Manatad alege să aducă un univers feminin într-un limbaj cinematografic aparte”- aceasta a fost motivația juriului international format din regizorul maghiar Balázs Juszt, regizoarea italiană Grazia Tricarico și Carlos Ramos, directorul Festivalului de Film „IndieLisbao”.

Jurizările Competiției Naționale și Internaționale

Juriul competiției internaționale a ales să ofere și două mențiuni speciale filmelor Il Silenzio din Italia și Con Todas Nuestras Camaras, o coproducție Ungaria-Spania.

Competiția internațională a însumat 24 scurtmetraje din Marea Britanie, Macedonia, Filipine, Suedia, Serbia, Belgia, Italia, Spania, Germania, Cuba, Brazilia, Albania, Ungaria, Finlanda, Ucraina, Turcia, Austria, Canada, China și Polonia.

Competiția Națională, jurizată de Szymon Stemplewski, Octav Chelaru și Olga Török, a ales câștigător scurtmetrajul Toate fluviile curg în mare, în regia lui Alexandru Badea, „pentru precizia regiei și abilitatea de a induce o stare de deplinătate, unde moartea nu lasă loc pentru niciun comentariu”. Premiul, în valoare de 500 de euro a fost oferit de Asociația Română a Filmului Independent.

Mențiunea specială a juriului a fost câștigată de Vlad Buzăianu, regizorul scurtmetrajului Vise de vânzare, pentru încercarea de a găsi noi mijloace de exprimare în cinema, într-o lume în care oamenii încep să renunțe la vise”. Pentru aceste premii au concurat 11 scurtmetraje.

Videorama, secțiunea dedicată filmului experimental, a avut drept câștigător un film din Germania, Craving for narrative, „pentru ritmul impresionant, energia proaspătă, combinarea inteligentă a poveștilor personale cu analiza culturală, claritatea fluxului constiinței și umorul inteligent”. Mențiunea specială a juriului a plecat în Brazilia, pentru filmul Confidente. Această secțiune a cuprins nouă scurtmetraje.

Pentru prima dată în istoria festivalului, secțiunea Timikids, dedicată copiilor, a fost una competițională. S-au oferit două premii, pe categorii de vârstă: La categoria 7-11 ani publicul a ales The short story of a fox and a mouse, o animație franceză, Premiul secțiunii 12-14 ani a plecat tot în franța, pentru scurtmetrajul Miel Bleu.

Cea de-a 8-a ediție a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul României a avut loc anul acesta în perioada 6-9 octombrie, la Cinema Timiș și la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara.

Categorii Lifestyle