Săptămâna Modei de la Londra din nou online: Avantaje și dezavantaje

Săptămâna Modei de la Londra din nou online: Avantaje și dezavantaje
Ports 1961

British Fashion Council a decis ca Săptămâna Modei de la Londra să se desfășoare, în continuare, online, din cauza condițiilor de pandemie și a restricțiilor. Cum afectează industria acest tip de eveniment? 

Săptămâna Modei de la Londra este unul dintre cele mai așteptate evenimente de modă ale anului, fiind una dintre cele 4 capitale principale ale modei. Anul acesta, seria evenimentelor online continuă, datorită restricțiilor provocate de pandemie și mai ales de noile tulpini ale virusului care a dat peste cap o lume întreagă. 

Pentru cei implcați în întreaga organizare și desfășurare evenimentului, veștile nu sunt neapărat bune; săptămânile modei înseamnă ocazii de socializare la scară mare, înseamnă idei de business, contacte și contracte. Iar pentru designeri, înseamnă contactul direct cu cei mai mari retaileri ai lumii, celor mai importanți clienți și, desigur, plăcerea de a-și prezenta cele mai recente creații, având parte de reacția imediată a specialiștilor. 

Anul trecut, mai multe case au creat showroomuri virtuale din care clienții și-au putut achiziționa piesele preferate din colecții, atât individual, cât și în cadrul programărilor one-on-one cu reprezentanții brandurilor. Cel mai popular astfel de proiect a fost cel al casei Balmain, pentru care directorul de creație, Olivier Rousteing, și-a creat și un avatar pentru a sta de vorbă cu clienții. 

Dar cum în orice situație, oricât ar părea de dificilă, există și o parte bună, avantajul este că directorii de creație sunt din nou provocați să facă publice colecțiile în maniere cât mai spectaculoase, prin intermediul fotografiilor de campanie, dar mai ales a filmelor de modă, care au câștigat foarte mult teren odată cu pandemia. 

Comparativ cu o defilare clasică, filmele de modă sunt adevărate acte artistice care devin o foarte bună sursă de inspirație pentru toți creativii din domeniu. Iar intereferența diverselor forme de expresie, costum, cinematografie, scenografie, muzica, înseamnă alăturarea celor mai mari nume din fiecare domeniu, care generează producții monumentale din punct de vedere estetic. 

Anul trecut, câțiva designeri s-au încumetat totuși la prezentări în aer liber, cu un număr extrem de mic de participanți, mai ales dacă ne gândim la Chanel, al cărui unic spectator a fost ambasadoarea casei, Kristen Stewart. Totuși, una dintre cele mai spectaculoase prezentări a fost cea pusă la cale de Jacquemus: 

View this post on Instagram

A post shared by JACQUEMUS (@jacquemus)

O altă parte bună este că, online, putem participa toți! Până acum, săptămânile modei, a căror anvergură pare copleșitoare, se desfășurau în prezența unui public limitat din punct de vedere numeric. Și ce e drept, nici nu făceai așa oricum rost de invitație în fron row, ca să-ți poți da coate în voie cu Anna Wintour. 

Evenimentul nu se va desfășura în ianuarie, ci va avea loc între 19-23 februarie, pe londonfashionweek.com.

Foto: hepta.ro