RUJUL ROȘU – Cum poate schimba machiajul

Probabil produsul cosmetic pe care orice femeie l-a testat măcar o dată în viață. Cu o simbolistică extraordinară, complexă, aș spune chiar că îl pot numi reprezentantul desăvârșit al produselor de machiaj. Rujul roșu adaugă întotdeauna o notă de feminitate machiajului tău!

Vom face o trecere în revistă a câtorva aspecte esențiale atunci când vine vorba de rujul roșu – când îl purtăm, cum îl purtăm, cum îl aplicăm, cum îl adaptăm în funcție de context.

Oricine poate purta ruj roșu, sau cel puțin, orice femeie ar trebui să încerce măcar o dată un astfel de ruj. Desigur, exista diverse moduri în care se poate purta, în funcție de intensitatea, nuanța și finish-ul dorit. Pentru o persoană care nu obișnuiește să poarte machiaj zilnic, finish-ul glossy poate fi o variantă bună pentru început. În acest caz, cantitatea de produs aplicată pe buze determină intensitatea culorii – cu cât aplici mai puțin și tapotezi mai bine pe buze, cu atât mai natural va fi efectul, cu cât aplici mai mult, cu atât va avea un aspect mai opac.

Rujul roșu cu pigment intens și aspect mat este favoritul meu. Nimic nu se compară cu niște buze roșii, conturate perfect. Este un look clasic pe care îl poate purta orice persoană, indiferent de vârstă, nuanța pielii sau forma a buzelor. Fiind opac și mat, se poate crea un contur care depășește foarte puțin linia naturală a buzelor, sau prin care se pot corecta mici imprefecțiuni de formă.

Un pas care nu trebuie sărit niciodată, indiferent de finish-ul rujului roșu aplicat, este corectarea liniei buzelor cu un strop de concealer, este pasul care face diferența – creează un aspect curat, impecabil. Un alt truc care ajută în special la mărirea rezistenței produsului, este umplerea buzelor mai întâi cu creionul pentru contur, urmând aplicarea stratului de ruj. Cu cât avem mai multe straturi subțiri, cu atât va rezista mai mult.

Ce este cel mai important însă pentru un aspect impecabil, este exfolierea și îngrijirea buzelor. Hidratarea buzelor atât cu produse speciale, cât și prin alimentație, este crucială în look-ul final.

Desigur, rujul roșu poate fi purtat cu o varietate de tipuri de machiaj, de la cele de zi până la cele de seară, potrivindu-se în special cu tonurile neutre. Fiind în general punctul principal de focus atunci când îl purtăm, putem opta pentru un machiaj mai subtil al ochilor, astfel încât accentul va cădea automat pe buze.

Există însă și abordarea editorialistică, pentru campaniile designerilor de modă sau pentru reviste, în care este permisă combinarea buzelor roșii cu ochii mai puternic conturați. Acest tip de look trebuie abordat cu grijă însă, de preferat doar de către un make-up artist profesionist, astfel încât, aspectul final să nu fie unul dezechilibrat. În fotografia de mai jos am realizat machiajul modelului pentru o ședință foto a unei colecții de modă.

Pentru un look de zi, simpla rimelare a genelor și aplicarea unui ruj roșu cu un finish satinat sau glossy este ideală. Creează un aspect fresh, dar totodată îndeajuns de subtil pentru zi.

Nuanța ideală de ruj roșu se alege în mod normal în funcție de subtonul pielii. Există subton rece, cald și neutru, iar fiecărui subton îi corespund nuanțele sinonime de roșu – cald – cald, rece – rece și neutru – neutru. Alegerea nuanței nu trebuie să fie însă musai după regulă, într-un final, putem purta orice tip de nuanțe ne dorim, numai că vom observa, într-adevăr, testând, că unele ni se potrivesc mai bine decât altele.

Fiind make-up artist, am întâlnit situații în care rujul roșu este respins din start de anumite cliente, însă le-am încurajat întotdeauna să încerce, lasându-le posibilitatea ca, dacă nu le place aspectul final, sa îl schimbăm într-o nuanță naturală. Am fost foarte plăcut surprinsă să observ că, deși exista o oarecare teamă la început, după acomodarea cu rujul roșu, acestea au fost mai mult decât încântate, oferindu-le chiar o privire mai încrezătoare și mai seducătoare.

Pentru anumite persoane, rujul roșu este indispensabil, face parte din personalitatea acestora și creează astfel un statement look. Am avut cliente care au dorit in mod expres aplicarea rujului roșu, fapt care nu a putut decât să mă bucure.

Este clar că rujul roșu poate schimba radical atitudinea unei femei, poate fi purtat ca o armă, este un statement ce nu va ieși niciodată din trend, va arăta întotdeauna bine și își va păstra semnificația complexă.

Foto & Make-up: Claudia Neacșu