România, prezentă în Selecția Oficială de la Cannes, cu filmul ”La Civil”, de Teodora Ana Mihai

la civil cannes

Filmul ”La Civil”, de Teodora Ana Mihai, a fost ales în selecția oficială a Festivalului de la Cannes, 2021, în secțiunea ”Un Certain Regard”. Filmul este inspirat dintr-o poveste adevărată și prezintă parcursul lui Cielo, o mamă din Mexic care își caută fiica răpită de membrii unui cartel de droguri. Cum autoritățile nu reușesc să o ajute, Cielo ia lucrurile în propriile mâini și se transformă treptat din gospodină în activistă răzbunătoare.

Filmul a fost filmat în noiembrie-decembrie 2020 în Durango, Mexic, în timpul pandemiei COVID-19. ”La Civil” se bazează pe evenimente reale și este rezultatul mai multor ani de cercetări ample întreprinse de regizoare în colaborare cu scriitorul mexican Habacuc Antonio de Rosario.

Sunt cu adevărat fericită de această selecție la Cannes. Sunt incredibil de recunoscătoare că a fost posibil să spun această poveste sfâșietoare a unor familii care și-au pierdut copiii din cauza cartelurilor (care persistă și în prezent)”, spune Teodora Mihai. La Civil este un film despre o mamă puternică, care refuză să fie o victimă și se apără. Este motivată de o forță primordială pentru a-și găsi fiica cu orice preț. Este o poveste universală care va atinge pe toată lumea”, spune Teodora Ana Mihai.

Teodora Mihai
Teodora Mihai

”La Civil” a fost inspirat de poveștile terifiante ale victimelor cartelurilor de droguri și ale familiilor acestora, printre care viața fascinantă și tragică a lui Miriam Rodríguez, despre care s-a scris recent în New York Times. Atmosfera din ”La Civil” amintește de serialul polițist Narcos, narată însă din punctul de vedere al victimei. Scriitorul mexican Habacuc Antonio De Rosario a scris scenariul împreună cu Teodora Mihai.

Cea de-a 74-e ediție a Festivalului de Film de la Cannes are loc anul acesta între 6-17 iulie, după ce ediția de anul trecut a fost anulată din cauza pandemiei. Filmul ”La Civil” întră în competiția Un Certain Regard alături de alte 15 producții internaționale.

Teodora Ana Mihai s-a născut la București în 1981, iar în 1989 s-a mutat cu părinții în Belgia. Și-a descoperit pasiunea pentru cinematografie în liceu la San Francisco, California, și a urmat cursurile Facultății de Film din New York. A început să lucreze în Belgia ca scenaristă și apoi ca asistentă de regie, în special pentru Frank Van Passel. Documentarul său Waiting for August, despre o familie de fete din Bacău care cresc singure în așteptarea părinților plecați la muncă în străinătate a câștigat premii în peste zece țări și a fost nominalizat la Premiile Europene de Film.

Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Polițist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau să fluier, fluier”).

Filmul este o coproducție Belgia (Menuetto Film) România și Mexic, cu sprijinul Eurimages, având girul unor cineaști consacrați precum frații Dardenne (Les films du Fleuve, Belgia), Cristian Mungiu (Mobra Films, România) și Michel Franco (Teorema, Mexic).

Categorii Lifestyle