Revenirea scrunchie-ului: Încă un accesoriu de pe “lista neagră” a modei se întoarce în tendințe

Întai au fost mom jeans – jeanșii uncool” ai decadei Nineties, care nu numai că au revenit în mod surprinzător în tendințe două decenii mai târziu, ci chiar au explodat în popularitate, reușind să detroneze din top jeanșii skinny. Apoi au fost borsetele, apărute în modă prin anii ’80, purtate de o nișă în anii ’90, iar acum, purtate, datorită unor style icons precum Rihanna sau Kendall, care le adoră, de… cam toată lumea.

După mom jeans și borsete (ambele încă de actualitate, apropo), a venit rândul încă unui item de pe lista neagră” a anilor ’80-’90 sa revină în atenție – scrunchie-ul.

Scrunchie-urile sunt acele elastice de păr acoperite cu un strat de material textil, pe care probabil nu le-ai mai văzut prea des de prin 1990 și ceva încoace. Considerate un fashion faux pas (există chiar și un sub-fir narativ într-un episod din Sex And The City legat de faptul că nicio fată care locuiește în New York și e interesată cât de cât de modă nu ar purta un scrunchie decât poate atunci când își spală fața de dimineață), aceste accesorii au început să își facă ușor-ușor intrarea în lista de cool items”.

În 2010, lanțul de retail American Apparel a fost primul care a prezis” reîntoarcerea scrunchie-ului. Într-o manevră menită să reducă costuri, resturile de material rămase după realizarea hainelor erau folosite pentru a se crea scrunchie-uri.

Audrey wears an assortment of her favorite Printed Scrunchies! #AAprints #AAaccessories

A post shared by American Apparel (@americanapparelusa) on

În 2013, Kata Hicks (social media consultant) și Ruthie Friedlander (fashion editor) au lansat @ScrunchiesOfInstagram, un cont satiric care documentează, prin intermediul unei arhive de poze din era de aur” a scrunchie-urilor, reîntoarcerea acestor accesorii de păr în atenția industriei modei.

Fast forward către prezent: schrunchie-urile acompaniază aproape fiecare look din campania Balenciaga Resort 2018. Dacă vrei să deții un astfel de scrunchie, fii pregătită să scoți ceva bani din buzunar – Demna Gvasalia a reimaginat scrunchie-urile în variante din piele de vițel (purtate și drept brățări, nu numai în păr), care vin cu un preț pe măsura popularității curente a brandului – în jur de 200 de dolari bucata.

O altă variantă haute a umilului scrunchie vine din partea unui label danez de accesorii – Comfort Objects a redenumit schunchie-urile hair clouds”, iar selecția oferită este creată exclusiv din resturi de mătase provenite de la eșarfe Hermès vintage (prețul este de 112 dolari).

Bineînțeles, nu e neapărat nevoie să spargi pușculița ca să fii în rând cu lumea modei – scrunchie-urile și-au făcut loc și pe rafturile retailerilor fast fashion – de la Forever 21 până la H&M sau Zara. Din bumbac clasic sau din catifea, în culori neutre sau cu printuri, un lucru este clar – scrunchie-ul și-a făcut oficial reînoarcerea și este, parcă, chiar mai cool decât înainte.

Foto: Balenciaga, Urban Outfitters