Regizorul David Doiashvili aduce „Regele Lear” pe scena Teatrului Național din București

3
Capodoperă a literaturii universale, adevărată încercare pentru interpreţi şi creatorii de spectacol, Regele Lear revine pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti după 46 de ani de la memorabila montare a lui Radu Penciulescu, cu George Constantin în rolul principal. În noua versiune scenică, Mihai Constantin, fiul marelui actor, el însuşi nume de rezonanţă al scenei româneşti, îi va da viaţă legendarului rege sub „bagheta” inspirată a unuia dintre cei mai apreciaţi regizori contemporani, David Doiashvili, un nume renumit în spațiul teatral european.

Artist cu o personalitate creatoare complexă, director de teatru şi îndrumător al tinerei generaţii de actori, regizor de teatru şi de operă, dar şi scenograf pentru montările sale, David Doiashvili, născut în 1971 la Tbilisi, şi-a clădit încă de la debut o reputaţie puternică, cu realizări notabile bazate pe marea dramaturgie, pe care talentul său le-a îmbrăcat în viziuni moderne, incitante, cu un relief extrem de personal. Cariera lui teatrală a fost încununată cu importante distincţii.

Printre realizările sale de referinţă cu piese de Shakespeare se numără: Regele Lear, multi-premiatul Macbeth (Principalul Premiu Teatral al Georgiei – Duruji, 2010, Cel mai bun spectacol – la Festivalul Ibero-American de la Bogota, 2012, precum şi nouă premii din 12 nominalizări la Festivalul Internațional de Teatru Rijeka, Croația, 2010) şi Visul unei nopţi de vară (Royal National Theatre – Londra, Teatrul Naţional din Budapesta şi Teatrul Naţional Croat, iar cel realizat pe scena teatrului pe care-l conduce din 2004, Teatrul Muzical și Dramatic de Stat Vaso Abashidze din Tbilisi, este producţia îndelung aplaudată şi de publicul nostru pe scena TNB, în deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015. Şi acest spectacol a fost distins cu premiile naţionale de teatru Duruji, în 2013, pentru Cel mai bun spectacol, Cea mai bună regie, precum şi cu două premii de interpretare.

Noua versiune de la Naționalul bucureştean a piesei Regele Lear este susținută de o distribuție de zile mari, în care, alături de Mihai Constantin îi veţi întâlni pe: Marius Manole (Bufonul), Ioan Andrei Ionescu (Gloucester), Gavril Pătru (Kent), Monica Davidescu (Goneril), Crina Semciuc (Cordelia), Raluca Aprodu (Regan), Istvan Teglas (Edgar), Tudor Aaaron Istodor (Edmund), Lari Giorgescu (Oswald), Silviu Mircescu (Ducele de Cornwall), Rareș Andrici (Ducele de Albany), Pavel Ulici (Ducele de Burgundia), Idris Clate (Regele Franței). Regia și scenografia: David Doiashvili. Costumele: Liliana Cenean. Coregrafia: Florin Fieroiu. Muzica originală: Nikoloz Rachveli Memanishvili.
Premiera spectacolului Regele Lear va avea loc sâmbătă, 10 decembrie, şi duminică, 11 decembrie, ora 19:00, pe scena Sălii Mari.

Categorii Lifestyle