Regizorul Bogdan Mureșanu, pe lista scurtă a nominalizărilor la Oscar 2020 cu ”Cadoul de Crăciun”

cadoul de craciun

Scurtmetrajul românesc ”Cadoul de Crăciun”, scris și regizat de Bogdan Mureșanu, se află pe lista scurtă de producții dintre care se vor alege nominalizările la Oscar. Mureșanu e al doilea regizor român aflat pe lista scurtă a nominalizărilor la Oscar după Cristian Mungiu, cu producția ”După dealuri”.

Propunerea României la Premiile Oscar, la categoria Cel mai bun film străin – ”La Gomera,” regizat de Corneliu Porumboiu, nu a trecut de etapa preliminară și nu ajuns nici măcar pe lista scurtă.

cadoul de craciun

Bogdan Mureșanu 

Acțiunea filmului ”Cadoul de Crăciun” are loc pe 20 decembrie 1989, la câteva zile de la represiunea sângeroasă de la Timișoara, inițiată de Ceaușescu. O seară liniștită se transformă într-un coșmar când un tată află că fiul său a scris o scrisoare către Moș Crăciun în care se roagă ca dorința tatălui său sa se împlinească, și anume ca Ceaușescu să moară.

Din distribuția filmului fac parte Adrian Văncică și Ioana Flora.

cadoul de craciun

Recent, ”Cadoul de Crăciun” a câștigat premiul pentru de Cel mai bun scurtmetraj european, acordat de European Film Academy.

Cadoul de Crăciun” a mai câștigat Marele Premiu la Festivalul de Film Clermont-Ferrand, premiul Romanian Film Days la ediția 2018 TIFF și Premiul publicului la Żubroffka Short Film International Festival din Białystok.

cadoul de craciun

Nominalizările la Oscar 2020 vor avea loc în data de 13 ianuarie, iar Gala – pe 10 februarie.

Filmul poate fi urmărit luni, 23 decembrie, la ora 23.00, la TVR 1 și TVR 1 HD.

Categorii Lifestyle