Rebecca Sears, despre relația de cuplu: „Ne lipsește deprinderea de a învăța din greșeli”

Rebecca Sears, unul dintre formatorii seniori ai Institutului Relațional Imago Internațional, profesează  în domeniul psihoterapiei de peste 30 de ani și participă activ la formarea altor psihoterapeuți. Rebecca a fost votată în top 5 terapeuți de cuplu de către Washington Magazine, iar anul acesta va ajunge în premieră la Cluj-Napoca, în cadrul unui workshop interactiv.

Ce profesie ai visat să-ți alegi, când aveai să fii adult?

Oh, când eram copil voiam să mă fac biolog marin sau ornitolog. Când am crescut, mi-am dorit să mă fac negociator de pace, apoi cercetător-analist și expert internațional în probleme rusești.

Cum e să trăiești azi în SUA, în Washington, D.C.?Ce-mi place și apreciez eu în Washington, D.C., e cât de activ politic și de cosmopolit e orașul acesta. E foarte divers, adăpostind oameni din toată lumea… vezi toate rasele, toate tipurile de vestimentație, auzi vorbindu-se limbi de care n-ai habar de unde vin. E un oraș frumos, deși e foarte extins – și e locul în care se iau atât de multe decizii cu impact internațional… Acolo, în fiecare zi, te poți duce să participi la dezbateri politice și poți urmări cum se face politica pe Dealul Capitoliului; poți protesta față de politica actualului Președinte (o activitate foarte populară în aceste zile!); și, desigur, te poți bucura de frumusețea monumentelor istorice și a muzeelor.

Când și cum ai descoperit Terapia IMAGO?

Am descoperit Imago în timp ce mariajul meu se dizolva și am realizat cât de puține știam despre mine, despre viața mea, nevoile mele, sentimentele mele – și „credeam“ că știu ce nevoi au alții și cum se simt ei… De fapt, niciodată până atunci nu învățasem să pun întrebări temeinice și să ascult răspunsurile cu toată ființa mea. Și mai vedeam ceva: munca mea de terapeut era ineficientă pentru cupluri…. Eu mă simțeam confortabil și aveam succes doar cu persoane singure – care, desigur, aveau relații suferinde!

Ce-ai putea spune că aduce diferit Terapia IMAGO, în comparație cu alte terapii de cuplu?

În mod sigur, Imago vine cu o focalizare pozitivă și plină de speranță, dar și cu o înțelegere utilă în profunzime și bazată pe compasiune – asupra a ceea ce se întâmplă în relații… asupra conflictelor. Și îți pune la dispoziție un set inteligent de instrumente ușor de asimilat, care să te ajute să rămâi empatic și conectat la ceilalți, astfel încât să poți transforma universul „tău“în universul „nostru“.

Care sunt cele mai dificile provocări din viața cuplurilor moderne?

Oh, lista e interminabilă!… Păi, nu avem un set de informații sau de abilități relaționale ca să înțelegem de ce apar conflicte când evoluăm și de ce avem toți nevoie să evoluăm. Vrem să fim iubitori, dar nu mai știm cum, atunci când începem să suferim. Venim din cultura lui „Doar fii fericit!“ și „Găsește persoana potrivită“. În ziua de azi, avem la îndemână diverse distracții și prea puțin sprijin; ne lipsește deprinderea de a clădi reziliența într-o relație, de a vindeca rănile, de a învăța din greșeli și a evolua – aceste eforturi nu sunt indiciile unei relații nesănătoase. Mi-ar fi plăcut ca această cultură occidentală a noastră să nu se debaraseze de asemenea strădanii atât de facil. Deci, sper că toate cuplurile moderne de azi își vor schimba modul de gândire, îndreptându-se spre o lume în care relațiile să fie fundamentate pe acțiuni și intenții, nu doar pe emoții (de vreme ce acestea din urmă vin și pleacă).

Citeste interviul integral AICI!