Puterea antioxidanților: 3 vitamine, 4 produse, 5 motive să le folosești

Chiar dacă antioxidanții sunt cunoscuți pentru puterea lor de regenerare și menținere a tenului sănătos și cu aspect luminos, întinerit, aceștia nu pot fi folosiți la întâmplare. Există reguli – puține, e adevărat – însă esențiale! Iată ce trebuie să știi despre cele mai celebre ingrediente ale pielii tinere!

De ce să alegi creme și serumuri cu antioxidanți?

Pe scurt, ca să arăți la 50 de ani, ca la 30. Sună bine, nu? Și îți mai dau 5 motive:

Protejează pielea de poluare și de soare

Pielea este agresată zilnic de poluare şi de razele UV, ambii factori fiind vinovați de apariția ridurilor şi a petelor pe piele. Studiile au demonstrat că antioxidanţii aplicaţi local au capacitatea de a proteja tenul şi de a încetini procesul de îmbătrânire.

Mențin pielea fermă

În timp, pielea pierde substanţe vitale și își pierde astfel fermitatea. Un coctail de antioxidanţi poate să încetinească deteriorarea colagenului, responsabil de fermitate. Alege creme bogate în acizi graşi Omega-3, Omega-6 (uleiuri din pește) şi Omega-9 (din uleiul de migdale).

Calmează roșeața

Unii antioxidanţi din plante (din ceaiul verde, muşeţel) au un efect antiinflamator și calmant, fiind în topul listei pentru tenul sensibil și uscat.

Dau luminozitate pielii

Prin acțiunea lor de exfoliere (mai blândă sau mai intensă), antioxidanții obligă pielea să elimine celulele moarte și să accelereze procesul de regenerare. Astfel, aspectul tenului tern sau cu imperfecțiuni este îmbunătățit, culoarea și textura pielii devin mai uniforme.

Reduc liniile fine și ridurile

Antioxidanţii ajută la diminuarea şi estomparea aspectului ridurilor. Cum fac asta? Tocmai povesteam de acțiunea lor de stimulare a regenerării. Aceștia determină și producerea naturală a colegenului, o proteină esențială pentru un ten ferm, neted, cu aspect tânăr.

Un trio celebru: top 3 vitamine antioxidante

Există o listă întreagă a antioxidanților. Însă, de cele mai multe ori, vei regăsi în produsele de îngrijire de bază a tenului vitaminele A, C și E. Acestea ajută epiderma să se protejeze de poluare şi efectul dăunător al mediului înconjurător, acţionând în profunzime pentru a o repara.

Cunoscuți pentru puterea lor de regenerare și menținere a tenului sănătos și cu aspect luminos, întinerit, antioxidanții nu trebuie folosiți la întâmplare. Există câteva reguli esențiale!

Vitamina A

Însă, deși este un factor cheie în menținerea unui sistem imunitar sănătos și a pielii fresh, Vitamina A – pe care o găsești frecvent pe etichete sub numele de retinol sau derivați ai acestuia – are reguli foarte stricte privind utilizarea: NICIODATĂ fără protecție solară! Vitamina A o vei găsi frecvent în formula cremelor și serumurilor anti-îmbătrânire și anti-rid.

Vitamina C

În produsele topice, vei găsi adesea Vitamina C, ca parte a procesului de menținere a pielii tinere. Știi deja că această vitamină este prezentă în majoritatea fructelor și a legumelor (în special în cele de culoare verde). Însă, dacă e bine să consumi cât mai multe și mai variate alimente bogate în vitamina C, când este vorba despre aplicarea vitaminei C pe piele trebuie să fii foarte atentă. Deși Vitamina C ajută la stimularea sintezei de colagen, aceasta irită tenul sensibil și uscat (mai ales dacă alegi concentrații mari sau rețetele de măști și tratamente home-made). Pentru a fi mai bine tolerate de pielea uscată sau de tenul sensibil, au fost create și formule speciale, trebuie doar să verifici cu atenție instrucțiunile fiecărui produs în parte!

Vitamina E

Uleiul de pește, alunele și avocado sunt alimentele în care Vitamina E se găsește din plin. Acest antioxidant luptă împotriva radicalilor liberi, ajutând la legarea electronilor. Trebuie să știi că, fiind o vitamina uleioasă, grasă, vitamina E trebuie folosită cu precauție în cazul tenului gras și acneic pentru a nu-l încărca excesiv.

Top 4 produse bogate în antioxidanți

Foto: Hepta, PR, douglas.ro.