Prințesa Grace de Monaco, în înfruntarea propriului ei destin

grace kelly printesa de monaco

Cum i-a câștigat Grace Kelly inima Prințului Rainier de Monaco? La aproape 40 de ani de la moartea muzei lui Hitchcock, documentarul “Grace, Facing Her Destiny” aduce un omagiu memoriei uneia dintre cele mai apreciate actrițe și uneia dintre cele mai admirate prințese.

De ce un star de Hollywood aflat la apogeul carierei ar lăsa totul în urmă pentru un bărbat pe care de-abia l-a cunoscut? În 1955, Grace Kelly, considerată ”logodnica Americii”, îl cunoaște pe prințul unei țări minuscule din Europa. Un an mai târziu, cei doi se căsătoresc și au parte de o nuntă ca-n povești, la care au luat parte sute de invitați și pe care au urmărit-o la tv 30 de milioane de oameni. O poveste cu prinți și zâne adeverită și care oferă publicului motive să viseze cu ochii deschiși, scrie Vogue.fr. Într-un documentar care conține o mulțime de imagini de arhivă mai mult sau mai puțin cunoscute publicului, Patrick Jeudy, cunoscut realizator de documentare francez, recreează porcesul de transformare a unei actrițe cu un viitor luminos în într-o prințesă legendară.

grace kelly printesa de monaco

Înainte de a deveni Prințesa de Monaco, Grace Kelly era o actriță de succes. Studiourile Metro-Goldwyn-Mayer au distribuit-o în filme realizate de cei mai buni regizori, dar sub bagheta lui Alfred Hitchcock înflorește cu adevărat. Cu ajutorul marelui regizor, Grace Kelly compune roluri memorabile în Dial M for Murder, Rear Window sau To Catch A Thief, producție ce o aduce, culmea, pentru prima dată pe Coasta de Azur, în 1955, lucru ce o va face să se îndrăgostească iremediabil de grădinile de la palatul Prințului Rainier de Monaco.

Cary Grant, Grace Kelly, “To Catch a Thief”, 1955

La mai puțin de un an de la câștigarea unui premiu Oscar pentru filmul The Country Girl, Grace Kelly se pregătește pentru un nou rol: acela de prințesă. De la primii ei pași în fața camerelor de filmat și până la momentul în care își ia adio de la Hollywood, Patrick Jeudy merge pe urmele lui Grace Kelly și readuce în actualitate momente cheie din viața ei.

Grace Kelly, “To Catch a Thief” 1955

O contribuție importantă în documentar o are și Jinx Falkenburg (d. 2003), o jurnalistă celebră a vremii care se împrietenise cu viitoarea prințesă. Patrick Jeudy nu se concentrează pe aspecte senzaționale în documentarul său, ci îi aduce un tribut lui Grace Kelly, prințesa de Monaco. Aflată pe culmile celebrității, Grace Kelly resimte presiunea studiourilor, dar și a tatălui ei de a-și găsi un soț, iar căsătoria ei cu Prințul Rainier a luat prin surprindere pe toată lumea. Căsătorie aranjată sau dragoste la prima vedere? Documentarul nu dă un verdict, dar oferă o perspectivă noua asupra rapidității cu care cei doi și-au unit destinele.

Grace Kelly și Prințul Rainier, 1956

De la traversarea oceanului la bordul navei Constitution a viitoarei mirese și până la ceremonia de nuntă regală, Jeudy prezintă imagini incredibile din arhivă a evenimentului ce a atras atenția lumii întregi. Jinx, confidenta actriței, povestește starea emoțională în care se afla viitoarea mireasă. Gradual, vedem cum Grace Kelly lasă în urmă candoarea și spontaneitatea pentru a se transforma într-o prințesă care va reprezenta coroana regală monegască. Săptămâna de dinaintea nunții este un examen dificil pe care Grace trebuie să-l treaca – de la prezentarea liderilor monegaști, la învățarea etichetei și până la repetițiile nunții. Ceremonia e una dintre primele din lume care au fost atât de mediatizate. Presa ia cu asalt micul stat, care nu e pregătit pentru evenimente de o așa amploare.

grace kelly

Printre obligațiile oficiale, Grace Kelly acceptă un ultim rol și joacă în filmul High Society, produs de studiourile Metro-Goldwyn-Mayer din dorința de a stoarce un ultim profit de pe urma actriței viitoare prințesă. Vedeta de la Hollywood dispare odată ce îmbracă rochia de mireasă, iar aceste momente sunt descrise în film de aceeași confidentă Jinx, care asistă la nașterea unei prințese.

Documentarul “Grace, Facing Her Destiny” poate fi urmărit pe arte.tv.

Foto: Hepta

Categorii Lifestyle