Predare de ștafetă: noua generație de designeri de la Timișoara în Gala Absolvenților 2018 

niculina tatucu collection

19 colecții. Zeci de piese alese cu grijă, lucrate de-a lungul orelor (și nopților) în atelier. Și niște tineri super entuziaști. Asta am văzut pe scena Teatrului Național din Timișoara, la Gala Absolvenților de Modă-Design Vestimentar de la Facultatea de Arte și Design / Universitatea de Vest Timișoara. (Foto sus – colecția Niculina Tătucu)

Alexandru Ghencea Alina Ioana Ivanescu Ana Alexandra Dumbraveanu
Alexandru Ghencea, Alina Ioana Ivănescu, Ana Alexandra Dumbrăveanu
Ana Maria Dumitru Andreea Micle Carina Balan
Ana Maria Dumitru, Andreea Micle, Carina Bălan

La Gala Absolvențilo, mi-au plăcut culorile din colecția Carinei Bălan – „MyCelium” făcând trimitere la mediul organic (și da, din schițele văzute mi-am imaginat mai degrabă niște fluturi pe cale să zboare), combinațiile îndrăznețe de lurez, sclipici și platforme ucigătoare (am încercat chiar și eu să merg pe unele) din colecția lui Alexandru Ghencea, „Bald Barbie” (un proiect care tratează, până la urmă, cum spune designerul, tema subestimării, subaprecierea putând să ducă, uneori, la o evoluție, nu napărat la o viață plină de tristețe). Interesantă colecția Daianei Mezin pentru bărbați, „Îmbrăcăminte pentru trupuri solidare”, un manifest social pentru vindecare prin empatie, cum își prezintă tânăra designer colecția.

Dora Nag Florina Ilie Diana Francesca Ties
Dora Nagy, Florina Ilie, Diana Francesca Ties
Mihaela Nan Ionut Piscureanu Makai Melinda
Mihaela Nan, Ionuț Piscureanu, Makai Melinda

Am admirat hainele inspirate de uniforma medicală în colecția Mihaelei Nan, „Asthmatic” și colecția pentru bărbați (aș fi purtat oricând vreunul dintre hanorace) a lui Cezar Iulian Ștefan, „Shinobi” și interesantele haine de iarnă și povestea din spatele colecției lui Ionuț Piscureanu, „The Label. Secolul XX(X)I. Amintiri din viitor” („tema etichetei și a corpului ambalat conturează estetica generală a ansamblurilor vestimentare”). De menționat: Niculina Tătucu, cu volumele din „Keep it essential / not complicated” și Andreea Micle, cu interesanta colecție / instalație / performance pentru „Human, Interrupted”.

Daiana Denisa Mezin Catalina Juravle Cezar Iulian Stefan
Daiana Denisa Mezin, Cătălina Juravle, Cezar Iulian Ștefan
Roxana Madalina Orbulescu Tatiana Maria Vlaicu Vladiana Barbu
Roxana Mădălina Orbulescu, Tatiana Maria Vlaicu, Vladiana Barbu

Colecțiile, prezentate la Teatrul Național din Timișoara, au fost coordonate de conf. dr. Andreea Palade-Flondor, lect. dr. Cristina Lazăr, lect. asoc. dr. Corina Mutu, asist. dr. Sandra Suciu Chira.

Foto: Alin Puichiță