Povestea din spatele filmului „Tulip Fever”

Iubirea, dorinţa, obsesia şi trădarea înfloresc în această toamnă în producţia Tulip Fever, care are la bază romanul omonim scris de Deborah Moggach. Acţiunea filmului se desfăşoară în Olanda secolului al XVII-lea, în Amsterdam, iar în prim-plan se află Sofia (Alicia Vikander), o tânără soţie, care se îndrăgosteşte de artistul Jan van Loos (Dane DeHaan) care ajunge în viaţa ei angajat de soţul său (Christoph Waltz), pentru a le picta portretul.

De la carte la scenariu

Producătorul Alison Owen a citit cartea înainte de a fi publicată şi a fost cucerită imediat. După ce a aflat mai multe despre febra care a cuprins Amsterdamul în 1630, a rămas fascinată de această frenezie pentru delicatele flori. „Era pentru prima dată când banii erau reprezentaţi într-un mod metaforic, prin certificate şi bulbi de lalea. Mi s-a părut fascinant, iar ca producător eşti mereu în căutare de noi unghiuri şi poveşti interesante. Când am citit despre cartea scrisă de Deborah Moggach, această poveste de dragoste minunată, care are loc exact în acea perioadă, cu personaje construite atât de atent, am simţit că i-am găsit pe «The Beatles», în ceea ce priveşte povestea”, spune Alison.

15 ani mai târziu, tenacitatea şi viziunea ei au dat roade, iar în mai 2014 filmul a intrat în producţie. Alison mărturiseşte despre romanul lui Moggach că are multe straturi greu de condensat, şi exact de aici vine provocarea. Este dificil să încerci să potriveşti totul în scenariu. E o poveste fantastică, iar în centrul ei stă această metaforă despre dragoste, dorinţă şi pasiune. Cele mai valoroase lalele erau cele pestriţe, în mai multe culori. În acea perioadă nu se ştia de ce unele dintre ele erau colorate diferit, dar acest lucru se întâmpla din cauza unui virus. În mod ironic, cei mai valoroşi bulbi erau cei bolnavi, cei care purtau seminţele propriei distrugeri, o metaforă pentru iubirea adulteră din poveste.

Alicia Vikander, care joacă rolul Sophiei, a auzit despre acest proiect şi şi-a dorit mult să se implice. „Am citit scenariul pentru că auzisem numai lucruri bune despre această poveste şi m-am îndrăgostit iremediabil. Costumele, povestea, dar şi ritmul şi spiritul ei m-au făcut să plâng şi să râd în acelaşi timp. Ar fi putut fi o farsă, dar, în schimb, filmul are un scenariu foarte inteligent. Este foarte dificil să găseşti roluri feminine bune, iar în acest film rolurile feminine sunt complexe şi diverse”, spune Alicia.

Ceea ce l-a făcut pe Dane DeHaan, care joacă rolul tânărului pictor Jan van Loos, să acorde atenţie acestui film a fost felul în care scenariul rezonează foarte mult cu lumea în care trăim astăzi. „Vorbim despre primă prăbuşire a pieţei, despre prima dată în care oamenii au devenit obsedaţi de cumpărarea lucrurilor care practic nu valorau nimic, dându-le o importanţă enormă, până în punctul în care ajungeau complet nepreţuite”, spune actorul.

Filmul este regizat de Justin Chadwick, iar din distribuţie mai fac parte: Judi Dench, Holliday Grainger, Jack O’Connell, Tom Hollander, Cara Delevingne, Zach Galifianakis. Tulip Fever este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 15 septembrie 2017.

Foto: hepta.ro

Categorii Lifestyle