Povestea de dragoste dintre Împăratul Napoléon și soția lui, Joséphine, celebrată printr-o expoziție la Paris – Joséphine et Napoléon, une histoire (extra)ordinaire

Napoléon Joséphine

Anul 2021 marchează bicentenarul care s-a scurs de la moartea Împăratului Napoléon. Povestea de dragoste atipică dintre împăratul francez și soția lui, Joséphine, este celebrată printr-o expoziție organizată de casa de bijuterii Chaumet la Paris, la Salonul Chopin din Vendôme, care va dura până pe 12 iunie – Joséphine et Napoléon, une histoire (extra)ordinaire.

Casa Chaumet prezintă publicului o colecție curatoriată de Pierre Branda, care cuprinde 150 de piese de bijuterii, obiecte de artă, corespondență și documente ilustrate care le-au aparținut celor doi si care au fost schimbate de-a lungul timpului de Joséphine și Napoléon.

Dragostea dintre Împăratul Napoléon și prima lui soție, Joséphine de Beauharnais, a sfidat normele sociale ale vremii – când Napoléon s-a îndrăgostit de ea, Joséphine era văduvă cu doi copii și era mai în vârstă decât el cu șase ani. Totuși, dragostea lor a reușit să transceadă toate obstacolele, iar povestea de dragoste dintre cei doi a captivat lumea și încă suscită interes printre pasionații de istorie.

Napoléon Joséphine

Expoziția Joséphine et Napoléon, une histoire (extra)ordinaire documentează începuturile relației lor de dragoste, dar și perioada încoronării, apogeul poveștii lor.

Povestea lui Joséphine este una fascinantă: înainte să se căsătorească cu Napoléon, Joséphine a fost căsătorită cu politicianul francez Alexandre de Beauharnais, care a fost executat prin ghilotinare în timpul Revoluției Franceze în timp ce soția lui era la închisoare. Cuplul a avut doi copii, Eugène, Duce de Leuchtenberg și Hortense, Regina Olandei- care au ajuns să se înrudească cu familiile regale ale Suediei, Danemarcei, Belgiei, Norvegiei și Luxemburugului.

Napoléon Joséphine

Joséphine a fost o estetă, cu o mare pasiune pentru arte, în special pentru sculptură și pictură. A fost cunoscută, de asemenea, și pentru colecțiile ei impresionante de bijuterii, aflate astăzi în posesia familiilor regale europene. Cea mai cunoscută dintre piese este Cameo Parure, purtată de miresele din familia regală suedeză.

Napoléon Joséphine

La 14 ani de la căsătoria lor, Napoléon a cerut anularea mariajului, din cauză că Joséphine nu a reușit să-i ofere moștenitori. Împăratul s-a recăsătorit cu Marie Louise de Austria, iar cuplul a avut un fiu, Napoléon II, dar cel care a ajuns să fondeze cel de-al doilea Imperiu Francez, în 1852, a fost nepotul lui Joséphine, Napoleon III.

După despărțire, Napoléon și Joséphine au rămas în relatii bune, iar fosta soție a împăratului a primit titlul de Ducesă de Navarre. Ca dovadă a dragostei lor puternice, Napoléon a spus: ”E dorința mea ca ea să-și păstreze titlul și rangul de împărăteasă, mai ales că nu mi-a pus niciodată la îndoială sentimentele și m-a păstrat ca cel mai drag prieten al ei”.

Foto: Hepta, FONDATION NAPOLÉON PARIS

Categorii Lifestyle