Plante care purifică aerul şi tratează insomnia, sforăitul şi stresul 

plante

De ce să dai o grămadă de bani pe purificatoare de aer şi „buline” care să te vindece de stres, sforăit sau insomnii când poţi rezolva problema cu doar câteva plante?! NASA garantează eficienţa lor! Prin anii ’80, NASA a realizat un studiu foarte interesant privind eficienţa plantelor comune de interior de a filtra aerul din casă (cu mult mai poluat decât cel de pe stradă) şi a trata afecţiunile moderne precum stres, anxitate, insomnie sau apnee. Dacă la acea vreme nu prea multă lume a luat ȋn seamă studiul NASA, astăzi, datorită faptului că rezultatele cercetării au fost confirmate de alte sute de analize pe acelaşi subiect, lista cu florile care au cel mai puternic efect de purificare a aerului a devenit „literă de lege”. Dar să trecem la subiect, iată plantele comune de interior care-ţi vor curăţa aerul ȋn casă şi te vor face mai fericit şi mai relaxat:

Iasomie

N-o fi uşor de ȋngrijit, dar dacă luăm ȋn seamă avantajele de a o avea ȋn casă şi mai ales ȋn dormitor, merită să facem efortul de a o „bibili”. Ştiu că nu te aşteptai, dar banala iasomie poate calma anxitatea şi poate ȋmbunătăţi somnul. De asemenea, dacă o vei pune pe birou, vei fi mai relaxat şi mai productiv datorită efectului de aromoterapie pe care-l are mirosul puternic al florilor şi al celui de cromoterapie indus de verdele crud al frunzelor. Ţi-am spus şi că iasomia absoarbe numeroase substanţe toxice din aer? Ce să mai, fugi la magazine şi ia-ţi măcar două ca să ştii o treabă!

Bambusul 

Planta perfectă pentru cei cărora nu le place să aibă grijă de „verdeţuri”, bambusul nu numai că arată superb ȋn ghivece cu apă sau ȋn vaze ȋnalte, ci şi purifică aerul din casă, eliminând mirosuri şi toxine (acum nu te aştepta să absoarbă precum un aparat fumul de ţigară sau mirosul de ciorbă). Ȋn feng-shui, bambusul este planta perfectă pentru dormitor pentru că purifică aerul şi te ajută să dormi mai bine. Ai să fii suprins, dar bambusul absoarbe unele dintre cele mai dăunătoare toxine prezente ȋn aer precum benzenul sau formaldehida.

Aloe Vera

Regina plantelor terapeutice, aloe vera este şi ȋn topul listei de „purificatoare verzi”, studiul NASA demonstrând că poate elimina cam 90% dintre substanţele poluante din atmosferă (mai ales pe cele emise de detergenţi) ȋn timp ce oxigenează aerul noaptea asigurându-ţi un somn mai liniştit. Apropo, când observi pete maronii pe suprafaţa frunzelor, este semn că trăieşti ȋntr-un mediu foarte poluat şi ar trebui să iei măsuri. Aplică gelul de aloe vera pe răni, arsuri sau pişcături şi coşuri şi vei vedea de ce egiptenii o considerau „planta nemuririi”.

Iedera cu frunze mici de un verde ȋnchis

Este poate cea mai comună plantă ȋn casele românilor din motive estetice şi pentru că este atât de uşor de ȋngrijit, dar iedera cu frunze mici merită mai multă consideraţie. Această plantă poate absorbi ȋn doar 12 ore 78% din mucegaiul care pluteşte ȋn aerul din casă şi 94% dintre substanţele poluante, arată un studiu al Colegiului American de Alergie, Astmă şi Imunologie. Totuşi, dacă ai bebeluşi sau animale de casă optează pentru altă plantă pentru că aceasta este toxică dacă este ingerată.

Gerbera

Uite ȋncă o plantă comună, neluată ȋn seamă prea mult (cel puţin nu pentru efectele terapeutice), dar care poate face cu adevărat minuni. Mai ales când este ȋnflorită, gerbera elimină din aer unele dintre cele mai poluante substanţe precum benzenul, tricloroetilena si formadelhida. De asemenea, florile portocalii, roz sau albe au efect de cromoterapie, iar mirosul tratează fără să-ţi dai seama apnea şi alergiile.

Chlorophytum aka Voalul Miresei

Poate că nu o identifici imediat după nume, dar când vei vedea o imagine cu această plantă ţi-o vei aminti instant, nu de alta, dar este cea mai răspândită ȋn casele bunicuţelor românce. Or fi ştiind bunicele noastre ce-or fi ştiind, pentru că Voalul Miresei elimină 90% din formaldehida din aerul casei, o substanţă cu mare potenţial cancerigen.

Gardenia

Ca şi iasomia, nici gardenia nu este o plantă atât de uşor de ȋngrijit, dar te vei convinge că ai nevoie de una când ȋţi voi spune ce poate face pentru tine. Superbele gardenii au efect egal cu cele mai puternice calmante de pe piaţă precum celebrul Valium şi elimină „la pachet” stresul şi anxietatea. Ai grijă să nu le atingi florile pentru că vor muri şi menţine gardenia lângă geam pentru că-i place lumina.

Spathiphyllum aka Crinul Păcii

Perfectă pentru birou, dar şi pentru a popula toate ȋncăperile casei, Crinul Păcii este o plantă tropicală care nu necesită atenţie specială, dar care (n-o să-ţi vină să crezi) poate absorbi radiaţiile venite de la gadget-urile tale odată cu mai toate toxinele care poluează aerul casei: amoniac, benzen, formaldehidă sau tricloroetilenă.

Dracena

Din motive estetice, dar şi practice, fiind foarte uşor de ȋngrijit, dracena se regăseşte ȋn mai toate casele românilor. Totuşi, ar fi bine să-i mai iei câteva „surori” şi vei vedea de ce. Dracena elimină, ca şi Crinul Păcii, mai toate substanţele poluante din aer, de la benzen şi formaldehidă la xilenă. Mare grijă dacă ai pisici, căţei sau bebeluşi, frunzele sunt toxice!

Crizantema

Acum ştii ce floare să-ţi iei toamna asta! Banala crizantemă (indiferent de culoare) elimină toxinele din aer şi-l purifică mai ales de benzen, substanţa nocivă ce se regăseşte ȋn detergenţi şi nu numai.

Cum menţii „purificatorii verzi” funcţionali

  • Nu ajunge să cumperi o plantă ca aceasta să-ţi cureţe aerul din apartament la nesfârşit, trebuie să ai puţină grijă de ea.
  • Şterge frunzele ȋn fiecare săptămână pentru ca plantele să poată purifica aerul ȋn continuare. Pune-le sub duş ca să nu te chinui prea mult.
  • NASA recomandă ȋntre 15 şi 18 plante de purificare pentru o casă mare, cu o suprafaţă de cam 150 metri pătraţi.
  • Ȋn cazul ȋn care ai animale de companie sau copii, ai grijă ca nu cumva floarea pe care o alegi să nu fie toxică dacă este ingerată.

Foto: hepta.ro

Categorii Lifestyle