Piesa-fetiș: Pantofii care te ridică la înălțimi amețitoare

FotorCreated11111

Dacă există în modă o piesă-fetiş care să nu îşi piardă vreodată din farmec, aceasta este cu siguranţă pantoful cu toc.

De la tocuri cui, subţiri de numai câţiva milimetri la platforme atât de înalte încât modelele refuză să le poarte pe podium, designerii şi-au exprimat, de-a lungul vremii, fascinaţia faţă de pantofii care urcă purtătoarea pe culmi ameţitoare, reinventându-i în diverse formule, purtabile de către îndrăzneţe, sau pur şi simplu sub formă de obiecte de artă.

Printre pantofii objet d’art, se numără „Ballerina Ultima”, cea mai înaltă creaţie sub semnătura lui Christian Louboutin. Imaginați în colaborare cu David Lynch, și lansați în 2007, pantofii sunt inspiraţi de încălţămintea balerinelor. Conform designerului, pantofii feminini, indiferent de mărimea tocului, sunt „un obiect-cult care îndeamnă la ritualuri de idolatrizare”.

„Scary Beautiful”, un proiect al artistei Leanie van der Vyver în colaborare cu designerul de pantofi René van den Berg, îşi propune să răstoarne idealurile curente de frumuseţe, prin crearea unor încălţări cu tocuri de dimensiuni voit exagerate, astfel încât purtătoarea este obligată să stea aplecată şi cu genunchii îndoiţi pentru a-i purta.

FotorCreated11

Dacă mulţi ar fi de părere că pantofii cu tocuri sau platforme XXL îşi au locul în muzee sau galerii de artă, persoane îndrăzneţe care să se încumete să le poarte există din plin.

Iconicii „Armadillo shoes”, cel mai cunoscut, şi totodată cel mai controversat model de pantofi creat de către designer, au fost purtaţi în numeroase rânduri de către Lady Gaga, aceasta după ce trei modele – Abbey Lee Kershaw, Natasha Poly şi Sasha Pivovarova – au refuzat să îi poarte pe podiumul show-ului primăvară 2009.

Ardadillo shoes - Alexander McQueen primăvară/vară 2010
Armadillo shoes – Alexander McQueen primăvară/vară 2010
Lady Gaga la MTV Video Music Awards 2010, ajutată de un bodyguard să urce pe scenă în Armadillo shoes
Lady Gaga la MTV Video Music Awards 2010, ajutată de un bodyguard să urce pe scenă în Armadillo shoes

Daphne Guinness a purtat de asemenea creaţiile de 30 de centimetri ale lui McQueen, la o luna după apariţia acestora în cadrul defilării, iar botinele cu platformă şi fără toc din cadrul colecţiei finale a lui Olivier Theyskens pentru Nina Ricci şi-au găsit de asemenea numeroși fani celebri (foto sus).

Mai jos, am ales pentru tine cei mai savuroşi pantofi „la înălțime, însă mare grijă atunci când îi porţi – incidentele cauzate de încălţări cu tocuri vertiginoase nu sunt puţine – începând de la legendara căzătură a lui Naomi Campbell pe podiumul prezentării Vivienne Westwood din martie 1993, şi până la căzătura lui Chloë Sevigny de pe botinele Balenciaga (în urmă căreia şi-a spart patru dinţi), sau acrobaţia Carei Delevingne, care a rezultat într-o scenă în care supermodelul a căzut peste designerul Jonathan Saunders la Gala GQ din 2013.

Stânga: Naomi Campbell în show-ul Vivienne Westwood toamnă/iarnă 1993-94
Stânga: Naomi Campbell în show-ul Vivienne Westwood toamnă/iarnă 1993-94; dreapta: pantof Ballerina Ultima, creat de Christian Louboutin

SHOP THIS STORY:

Foto: hepta.ro, Daily Mail, cargocollective.com