PFW FW20: Tendințe de la Săptămâna Modei de la Paris

PFW FW20 s-a încheiat pe 3 martie, așa că acum putem trage concluziile pentru următorul sezon. Dacă la New York ne-am bucurat de culoare, printuri și confort, iar la Milano am avut parte de mai multă boemie, la Săptămâna Modei de la Paris am fost întâmpinați de un aer dramatic accentuat, în care negrul este superstar. După ce am văzut colecțiile marilor case, ne-am ales tendințele preferate pentru toamnă-iarnă 2020: 

Masculine 

Dior, Chanel, Elie Saab, Balmain

Marlene Dietrich în celebra fotografie cu portțigaret, în outfitul Chanel, compus dintr-un costum negru masculin și o cămașă albă cu jabou, cca. 1940. Știam noi că una dintre primele tendințe care ne-a atras atenția la PFW FW20, are o referință iconică. Costumul clasic masculin completat de jumătatea sa perfectă, cămașa albă, pare să fie cheia succesului în următorul sezon, grație liniilor clasice, caracterizate fie de rigoare, dacă ne uităm la tăieturile sacoului Balmain, fie de mici detalii romantice, cum putem vedea în ținuta Elie Saab. Iar Chanel, dacă tot am pomenit, vine cu o reinterpretare cool, cu iz adolescentin, școlăresc. 

Princess of Darkness

Chanel, Dries van Noten, Elie Saab, Givechy, Off-White

Cum spuneam, negrul a primit rolul principal în sezonul toamnă-iarnă 2020. Deci nu puteau rămâne tocmai prezențele sobre, ușor teatrale, neinvitate. Misterul plutește în jurul lor, poate chiar ceva mai greu de atât, întrucât nu poți spune că ținuta Givenchy sau cea Elie Saab, nu i se potrivesc legendarei văduve exorbitant de bogată, extra stilată și cu un plan B incredibil de bine pus la punct, la fel ca elementele ce compun aceste lookuri. 

No more secrets 

Vivienne Westwood, Elie Saab, Dior, Mugler, Saint Laurent

Și pentru că prea mult mister poate deveni solicitant din multe puncte de vedere, casele au decis totusi, pe alocuri, să mai renunțe la secrete și să ne dezvăluie dedesubturile. La propriu, cu ajutorul unor materiale fine, care lasă la vedere liniile trupului. 

Naked under leather 

Dior, Mugler, Saint Laurent, Balmain

Iar materialele see through nu sunt singurele care lasă pielea la vedere. De fapt, pielea este una dintre cele mai pregnante tendințe de la PFW FW20. Costumul moto Dior ne-a amintit de cel purtat Marianne Faithfull în 1968, în filmul The girl on a motorcycle (Naked under leather), iar lookul Saint Laurent ne-a dus cu gândul la Michelle Pfeiffer în Catwoman (1992), dar și de unul dintre costumele Angelinei Jolie din Mr. & Mrs. Smith. Women empower women!

Let’s blush tho

Chanel, Vivienne Westwood, Chloé, Paco Rabanne

După atâta forță a negrului, parcă puțină culoare nu strică, mai ales dacă vorbim despre o nuanță delicată de roz. Fondant sau pudrat, asociat cu paietele, tweedul sau jacardul, rozul reprezintă una dintre delectările cromatice ale marilor designeri în sezonul rece al acestui an. 

Foto: Hepta