PELÍCULA – Latin American Film & Experience începe astăzi! Care sunt highlighturile festivalului?

De astăzi și până pe 17 septembrie va avea loc cea de-a doua ediție PELÍCULA – Latin American Film & Experience, o adevărată fiesta cinematografică, care va umple Bucureștiul de culoare și de filme pline de emoție. Unele în avanpremieră extraordinară, altele cu un traseu mult prea scurt în sălile noastre de cinematograf, cele mai multe probabil singura dată pe ecranele unui cinematograf din România.

Ediția din acest an a festivalului, care are ca personaj principal Mexicul, se concentrează pe cultura latino-americană și combină armonios proiecțiile de filme cu demonstrațiile de dans, mâncarea și muzica, expozițiile de fotografie cu poveștile celor îndrăgostiți de această lume plină de pasiune și umanitate, pentru ca spectatorii să aibă parte de o experiență extraordinară.

Și pentru că știm că ne vom întâlni cu mulți dintre voi la festival, a sosit momentul să vă spunem care sunt highlighturile evenimentului și să vă dăm întâlnire la cele mai simpatice proiecții și activități din cadrul PELÍCULA – Latin American Film & Experience.

– Dacă vă numărați printre cei care adoră cultura mexicană, la PELÍCULA va avea loc premiera în România a filmului Maquinaria Panamericana, în prezența regizorului mexican Joaquin del Paso, proiecția a cinci scurtmetraje mexicane, sărbătorirea a 110 ani de la nașterea celebrei pictorițe Frida Kahlo prin proiecția filmului Frida Naturaleza Viva și a relansării CĂRȚII SECRETE A FRIDEI KAHLO, publicată de editura Nemira, o expoziție inedită a Clubului Ilustratorilor, o Fiesta Mexicană și multe alte evenimente conexe. Mexicul sărbătorește în perioada festivalului 207 ani de independență.

Pentru cei îndrăgostiți de poezie și film, organizatorii au pregătit o proiecție specială a filmului Neruda, un film regizat de chilianul Pablo Larraín și nominalizat anul acesta la Globurile de Aur (la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină), o biografie neconvenţională inspirată de povestea reală a poetului premiat cu Nobel, Pablo Neruda, persecutat de regimul comunist al lui Gabriel Gonzáles Videla, după ce l-a criticat public, în 1948. Proiecția va avea loc în a doua zi a festivalului (14 septembrie), la ora 19:00, la Institutul Cervantes. Tot din Chile vine unul dintre cele mai neconvenționale filme din festival, RARA, peliculă care deschide în 13 septembrie seria proiecților de la Cinema Muzeul Țăranului.

Ziua de vineri, 15 septembrie 2017, este dedicată experienței peruviene. Cele două filme din Peru, LOCOS DE AMOR și VIEJOS AMIGOS, proiectate la Cinema Elvira Popescu, vor fi urmate de un cocktail oferit de Ambasada Peru în România.

– Un alt eveniment de neratat din cadrul PELÍCULA este proiecția documentarului BUENA VISTA SOCIAL CLUB: ADIOS, despre celebra trupă din Cuba, eveniment realizat în colaborare cu DokStation, care are în deschidere demonstrații de muzică și dans cubaneze. Regizat de Lucy Walker, filmul „spune câteva povești cutremurătoare și, în același timp fascinante, ale celor care au reușit să asigure muzicii lor un loc binemeritat, atât istoric cât și social.” (The New York Times)

Duminică, 17 septembrie, avem o zi dedicată Argentinei, cu proiecția unui documentar superb, emoțional și puternic: UN TANGO MAS. Proiecția va fi urmată de un recital de bandoneon al apreciatului Omar Massa și o seară de Milonga în Atriumul Institutului Francez. Filmul de închidere al festivalului este EL CIUDADANO ILUSTRE, de asemenea din Argentina.

– Nici amatorii de filme horror nu au fost uitați. Printre secțiunile de la PELÍCULA – Latin American Film & Experience se numără și PELÍCULA ALTERNATIVA, cu trei filme horror/fantasy, programate pe 14, 15 și 16 septembrie, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu. Vinovat de această secțiune nouă este Cătălin Mesaru, selecționerul festivalului Lună Plină.

Iar sunteți niște adevărați gurmanzi, la fel ca noi, și vă doriți să testați gustul picant al Mexicului, puteți alege brunch-urile de la Acuarela (sâmbătă, 16 septembrie, 12:00 – 16:00) sau Taqueria El Torito (duminică, 17 septembrie, 12:00 – 16:00).

– În plus, pe toată perioada festivalului PELÍCULA, Duma’s Van (food truck cu specific mexican) și Moritz Eis (înghețata care a ajuns în Chile) vor fi alături de invitați în curtea Institutului Francez.

Cea de-a 2-a ediție PELÍCULA – Latin American Film & Experience va avea loc la București, între 13-17 septembrie 2017. Principalele locuri în care se va desfășura această sărbătoare a culturii Americii Latine sunt: Cinema Elvira Popescu Institutul Francez, Institutul Cervantes, Cinema Muzeul Țăranului, Grădina cu Filme, Lente, Acuarela, Journey Pub, Taqueria El Torito, The Coffee Factory, Macaz.

Stați cu ochii pe pagina de Facebook a festivalului pentru mai multe detalii.

Categorii Lifestyle