Paris Fashion Week: “Fetele rele” cuceresc podiumul la John Galliano

John Galliano nu mai e director creativ al labelului ce îi poartă numele din 2011 încoace. Între timp, şi-a spălat păcatele comise în seara când a strigat insulte antisemite într-un bar parizian, revenind în graţiile publicului via unui rezidenţiat-fulger la Oscar de la Renta, iar apoi, odată cu numirea sa în funcţia de director de creaţie la Maison Margiela. Cu toate acestea, brandul său omonim a rămas pe mâinile altcuiva – designerul Bill Gaytten, care, cu ani în urmă, fusese numit interimar imediat după scandalul în care a fost implicat Galliano, însă care, şase ani mai târziu, încă semnează colecţiile casei.

Numele lui Gaytten nu are şi nu a avut niciodată sonoritatea celui a lui Galliano. La show-urile John Galliano nu se (mai) înghesuie editorii de la publicaţiile mari, ca în cazul show-urilor Maison Magiela, de pildă. Un mare păcat. Pentru că Gaytten este, de fapt, un designer cât se poate de talentat. A demonstrat asta de-a lungul tuturor acestor ani, şi a demonstrat-o şi la cel mai recent show.

Colecţia John Galliano primăvară/vară 2017 este despre „fete rele”. Cel puţin, aşa spun notele de presă. Eu aş zice că e, mai degrabă, despre feminitate asumată. Despre fete care ştiu să poarte o rochie senzuală alături de ghete, par răvăşit şi un machiaj imperfect, ba chiar o fac cu toată nonşalanţa din lume.

Rochiile lui Gaytten (căci întreg show-ul s-a învârtit în jurul lor, chiar dacă, din când în când, şi-a mai făcut apariţia câte un powersuit), au gravitat între două formule: ultraelegant (rochii de cocktail cu aer regal, cu croială A-line şi construite din straturi de tulle) şi ultrasexy (rochii furou din satin sau mătase care conturează forma siluetei).

Show-ul a fost încheiat de… nimeni alta decât Andreea Diaconu, într-un furou transparent cu detalii din dantelă şi un sacou supradimensionat cu accente animal print, probabil cel mai reprezentativ look al colecţiei, un omagiu adus puterii feminine.