Organizarea bugetului și reguli esențiale pentru alegeri financiare inteligente

Cred că cea mai bună lecție pe care am învățat-o în anul pandemiei a fost să avem mai multă grijă de banii noștri. Mulți sau puțini, aceștia trebuie administrați cu cap pentru a ne acoperi cheltuielile și pe cât posibil, pentru a face de economii. A pune bani deoparte nu e atât de greu precum pare, dacă facem o minimă organizare a veniturilor și a cheltuielilor lunare.

Fii realist în ceea ce privește veniturile, nu cheltui banii pe care nu îi ai, nu te îndatora nejustificat, adaptează-te, ajustează, analizează și compară și, nu în ultimul rând, economisește. Am greșit și am învățat the hard way aceste minime lecții de ”igienă financiară”, după ce am cheltuit iresponsabil, m-am îndatorat pe o perioadă îndelungată în mod nejustificat, am aruncat banii pe lucruri care nu mi-au adus decât o satisfacție minimă, de moment, și am făcut cumpărături din plictiseală. Din experiență, în urma sfaturilor primite în urma discuțiilor cu specialiștii BCR, am învățat cum să-mi organizez mai bine bugetul și cum să fac economii fără să mă tem ca voi resimți lunar o lipsă majoră de fonduri. Am învățat să mă gândesc la fel de mult la viitor precum la prezent, să nu mai caut satisfacția imediată oferită de cumpărături impulsive și să pun deoparte bani albi pentru zile negre. Învață să faci banii să lucreze în favoarea și nu împotriva ta, urmând sfaturile de mai jos și ai să vezi că bucuria resimțită când vei ști să-ți drămuiești banii și să-i și înmulțești nu se compară cu nimic altceva.

Organizarea bugetului – primul pas spre economii și investiții

Stabilește ce venituri ai

Dacă te-ai hotărât să-ți faci ordine în portofel, primul pas este să stabilești ce venituri ai. Pentru a face acest lucru, nu uita să iei în considerare toate fondurile pe care le încasezi. Aici intră atât salariul, cât și alocații, pensii, dobânzi sau alte sume pe care știi că le primești constant.

În funcție de suma tuturor veniturilor, poți să-ți scazi cheltuielile pentru a-ți da seama ce venit net lunar ai.

Fii realist

Următorul pas în organizarea bugetului este realizarea unui plan de cheltuieli, însă nu uita să fii realist. Știm că ți-ai propus să ieși mai puțin în oraș și să faci economii la cumpărături, dar nu exagera. În caz contrar, riști să te îndepărtezi mai mult decât ar trebui de la planul inițial și să te descurajezi. Economiile sunt ca o dietă, nu seta un standard prea înalt pentru că riști să renunți.

Ajustează în funcție de context

De puține ori socoteala de acasă se potrivește cu cea din târg, așa că fii gata să-ți pui imaginația la lucru. Ține o evidență săptămânală a fluxului banilor tăi și, în funcție de context, mai ajustează unde este cazul. Se poate întâmpla să ai nevoie de mai mulți bani într-o săptămână decât în alta. De asemenea, uneori vei fi plăcut surprins să vezi că ți-au rămas mai mulți bani decât ai preconizat. Nu te grăbi să-i cheltuiești, uită-te întâi să vezi ce cheltuieli poți amortiza. Poate ai o rată pe care o poți plăti de pe acum din economiile făcute, iar luna viitoare scapi de grijă. Fii creativ!

Compară

La finalul fiecărei luni, fă o comparație între planul de pe hârtie și cel din practică. Asta te va ajuta să vezi unde apar neconcordanțe și să ajustezi sau să controlezi mai bine anumite cheltuieli.

Nu uita de economii

Ca să-ți fie mai ușor să economisești, aplică întotdeauna la început de lună regula 20-50-30. Astfel, vei ști sigur că 50% din venituri le folosești la cheltuielile de zi cu zi, 30% pentru propriile nevoi și dorințe, iar 20% sunt bine puse deoparte.

Fii atent la cardul de cumpărături

Mulți oameni află cu stupoare că au probleme financiare fiindcă nu au monitorizat atent achizițiile făcute prin intermediul cardurilor.

Pentru a evita această situație îți propunem să faci câteva lucruri simple:

  1. În primul rând, stabilește o sumă rezonabilă pe care o poți cheltui folosind cardul de credit în fiecare lună și limitează-te la acea sumă.

Asigură-te că îți monitorizezi cheltuielile asociate cardului tău de credit în mod regulat, la fel cum îți monitorizezi bugetul personal, și scade fiecare sumă cheltuită din limita stabilită în prealabil.

Nu mai folosi cardul de credit dacă te apropii periculos de mult de această limită sau dacă ai atins-o.

5 Reguli esențiale pentru alegeri financiare inteligente:

  1. Plătește-te pe tine prima dată

Înainte de orice, este esențial să te plătești pe tine însuți. Dacă pui lunar deoparte 10% din venituri într-un fond de economii, peste ani de zile vei vedea că ai o adevărată comoară.

  1. Prioritizează lucrurile importante pentru care vrei să economisești

Sănătatea

Oricât de mult încerci să trăiești sănătos și să eviți vizitele la medic, vor exista situații în care va trebui să investești în sănătatea ta, mai ales în această perioada incertă. Întrucât unele analize presupun costuri destul de mari, îți va fi mult mai ușor dacă vei avea un fond de economii dedicat sănătății.

Educația copiilor

Niciodată nu este prea devreme să strângi bani pentru cei mici. Educația copiilor presupune cheltuieli neprevăzute, indiferent de vârsta acestora, așa că economiile vor salva de multe ori situația.

Pensia

Pare devreme să te gândești la pensie încă de pe acum, nu?   Vei fi de altă părere când îți vei permite vacanța la care visezi sau când vei putea investi în hobby-urile tale.

  1. Fondul de rezervă – protecție în fața riscurilor

V-ați gândit vreodată ce s-ar întâmpla dacă de mâine v-ați pierde locul de muncă, dacă voi sau cineva drag s-ar confrunta cu o problemă de sănătate? Dacă ați avea un fond de rezervă, ați găsi mai ușor puterea să treceți peste toate aceste probleme. Fondul de rezervă este o sursă de lichidități care acoperă o parte sau toate cheltuielile voastre din perioadele când veniturile sunt mai scăzute, în caz de șomaj temporar sau când apare o urgență neprevăzută. În caz de forță majoră, este de preferat să vă puteți acoperi cheltuielile pe cel puțin 3-6 luni doar din fondul de rezervă. Recomandarea este ca acest fond să fie folosit doar în caz de pierdere a locului de muncă, urgențe medicale, daune care afectează locuința, reparații auto neprevăzute sau costuri neprevăzute de călătorie. Dacă suntem prevăzători din timp și avem un plan pentru situații dificile, putem trece cu încredere peste orice obstacol.

  1. Strategia 20/50/30 – planificarea financiară e primul pas către independență financiară

Crezi că este suficient să ai un venit mare pentru a deveni independent financiar? Cu siguranță că oricât de mari ar fi veniturile noastre, dacă nu suntem suficient de disciplinați financiar putem să avem și cheltuieli la fel de mari. Prin urmare, pentru a ne asigură că ne planificăm corect bugetul, putem aplica strategia 20/50/30 care presupune ca 20% din veniturile noastre lunare să intre într-o formă de economisire, 50% din venituri pot să fie folosite pentru cheltuielile zilnice, iar restul de 30% pentru satisafacerea dorințelor.

  1. Factorul latte – un pas mic spre responsabilitate financiară

Cu siguranță că atunci când auzi cuvântul latte primul lucru la care te gândești este cafeaua. Nu ne propunem să îți sugerăm să nu mai bei cafea ca să economisești mai mulți bani, ci îți oferim o metodă, numită “factorul latte”, care te ajută să pui zilnic o sumă mică de bani deoparte. Așa că, ce-ar fi dacă ai pune deoparte zilnic, 5 sau 10 lei, în funcție de cât costă cafeaua pe care ți-o cumperi? Probabil că într-un an sau doi nu vei avea sume prea mari strânse, însă gândește-te ce s-ar întâmpla dacă faci acest lucru timp de 10-20 de ani? Constanța este esențială atunci când decidem să economisim și n-ar fi rău să începem să ne gândim la viitor și să începem să-l planificăm chiar de acum.

Înscrie-te la curs!

Categorii Lifestyle