Orchestra Națională Radio închide stagiunea la Sala Radio cu un concert de Ravel

Csiky Boldizsar jr (2) (1)

Vinerea aceasta, vă invităm la Sala Radio, la concertul care încheie stagiunea la Sala Radio. Orchestra Naţională Radio va cânta sub bagheta dirijorului român Cristian Mandeal. Evenimentul vă propune o creaţie a celebrului compozitor francez al Bolero-ului: Ravel – Concertul în sol major pentru pian şi orchestră. Solist este Csíky Boldizsár jr., distins în 1994 cu Premiul “Cella Delavrancea”, acordat de maestrul Dan Grigore.

În aceeași seară veți mai asculta și lucrarea altui mare compozitor francez – Gabriel Fauré: Pavane și Petruşka, baletul semnat de artistul rus al sec. XX Igor Stravinski. Baletul a fost pus în scenă prima oară în 1911 la Paris, cu Vaslav Nijinski și Tamara Karsavina în rolurile principale, în cadrul apreciatelor stagiuni Ballets Russes, prezentate la Théâtre du Châtelet, sub conducerea impresarului rus Serghei Diaghilev.

Cristian Mandeal, în cei peste 40 de ani de activitate, a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, în special ale compozitorilor români, dar şi străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera Oedipe în primă audiţie britanică (la Festivalul de la Edinburgh – 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari, 2005).

Csíky Boldizsár jr. și-a urmat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, iar în perioada studenției a câştigat cinci premii naţionale de interpretare pianistică. Din anul 1991 a urmat cursuri postuniversitare cu maestrul Jenő Jandó, profesor universitar la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta. În 1992 a primit o bursă de studii la cursurile de măiestrie din Lübeck (Germania). În 1998 a participat la cursul de vară de la Fontainebleau (Franţa). În anul 2000, după numeroase colaborări – aproximativ 40 de concerte pe an – directorul muzical (Walter Krafft) al instituţiei Münchener Musikseminar (Germania) i-a acordat titlul de solist permanent. Ca artist interpret, a susţinut peste 800 de concerte şi recitaluri în toate centrele muzicale din ţară şi de peste hotare: Austria, Anglia, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Scoţia, Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Cehia, America şi Japonia.

Cristian Mandeal (1)

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.