O escapadă (electrică) în afara Bucureștiului, cu Renault

Ignorați vremea de afară. Uitați, pentru o secundă, de toate lucrurile mai puțin „roz” care ne înconjoară. Închideți ochii și teleportați-vă într-o grădină superbă, lângă un conac splendid, cu o cafea bună în brațe… OK, acum e momentul să punem frână visului. Însă doar ca să îl transformăm în realitate. Pentru că modul în care călătorești contează la fel de mult ca destinația, vă propun alternativa perfectă: o escapadă cu o mașină hibrid, din noua gamă de electrice de la Renault. Zis și făcut (sau mai bine zis, testat): pentru o zi, am condus noul Renault Captur E-Tech Plug-in Hybrid. Și trebuie să recunosc că drumul de o oră și un pic, atât cât am făcut până la destinația noastră, Domeniul Manasia, a fost o adevărată plăcere. Indiferent că am străbătut bulevardul Colentina, drumurile sătești sau o bucată din autostrada A3, atunci când ne-am întors spre București.

Recunosc cinstit, mie mereu mi-a fost un pic… teamă de mașinile electrice. Nu, nu să le conduc – senzația de accelerație instantă, care te propulsează rapid de la 0 la 100 de kilometri la oră atunci când calci pedala este nemaipomenită, la fel și modul în care mașina se comportă în trafic. Nemaivorbind de faptul că orice mașină electrică este un câștig enorm pentru planetă, pentru că reprezintă o alternativă minunată și ecologică. Doar că mi-a fost frică mereu că… o să rămân în mijlocul unui sat, brusc, fără curent, pentru că nu am fost atentă la acel indicator unde scrie „20 kilometri range”… Și, dacă la o mașină obișnuită ai putea să vii cu o canistră de benzină, old school, să o alimentezi, de unde și cum iei o găleată de curent?!

Am fost așa stresată încât noaptea am și visat că, undeva, pe marginea unui lan de lavandă, așteptam o mașină care nu mai apărea. M-am liniștit dimineața însă amintindu-mi că mai toți colegii din presa auto laudă modelul Zoe de la Renault și autonomia pe care îl are acesta. Și m-am gândit, că, până la urmă, până la Domeniul Manasia sunt doar 60 de kilometri. Însă chiar m-am bucurat că mașina mea de test a fost un Renault Captur Plug-in Hybrid. Pentru că vehiculul pornește la fel de silențios și accelerează la fel de rapid ca unul complet electric, oferind în același timp un confort maxim. În plus, dacă chiar voiam să îl reîncarc înainte de drumul înapoi spre București… aș fi putut s-o fac, liniștită, de la o priză. Pentru că da, de fapt asta și înseamnă E-TECH Plug-in: hibrid reîncărcabil la priză.

Ce mi-a plăcut mie la noul Renault Captur E-Tech? 

Oho, aici sunt multe de povestit! O să vă spun însă doar 5 lucruri pe care trebuie să le țineți minte. Pentru cei/cele dintre voi amatori de mai multe date tehnice (dimensiuni anvelope, putere motor și alte amănunte cu multe cifre), intrați pe www.renault.ro.

1. În primul rând, pentru că el este de fapt un crossover urban, în Renault Captur stai ceva mai sus decât într-o limuzină, însă nici nu te simți cocoțată pe patru roți, ca la un SUV de mari dimensiuni. Așadar, este perfect pentru un drum în afara orașului, unde trebuie să ai vizibilitate bună, mai ales într-o zi cu ploaie, așa cum am prins noi.

2. Este o mașină super-agilă și ușor de condus atât în oraș, cât și pe autostradă. Dacă mergi încet – așa cum am mers eu pe Calea Victoriei, super-aglomerată în orice după-amiază, mașina trece pe modul electric, și ai până la 50 de kilometri autonomie. Când ieși în afara localității, modul hibrid intră în acțiune, ai suficientă putere și viteză, dar nici nu trebuie să-ți faci griji pentru… găleata de curent lipsă. În plus, Renault Captur Plug-in Hybrid are un consum mai redus de combustibil, datorită unei cutii de viteze inovatoare și tehnologiei de recuperare a energiei, inspirată din lumea Formulei 1. Practic, în oraș, motorul hibrid permite o economie de carburant de până la 40%, în comparație cu un motor alimentat integral cu carburant. Așadar, mai puține vizite la benzinărie, mai puține tranzacții pe card, mai mulți bani rămași pentru alte cumpărături (a se citi pantofi, cărți, dulciuri și flori).

3. Interiorul este unul foarte simpatic – un ecran mare îți permite să vezi harta drumurilor pe care mergi sau să selectezi, tactil, postul de radio preferat. Ecranul tactil de înaltă rezoluție are o diagonală de până la 9,3 inchi, suficient de mare încât și fără ochelarii (uitați acasă) să văd bine toate indicațiile de drum. Și, dacă este nevoie, îți poți conecta chiar telefonul la acest ecran. Ai și suficiente locuri de depozitare – de la cana de cafea la mănuși sau șervețele antibacteriene.

4. Cu sistemul EASY LINK beneficiezi de un sistem multimedia intuitiv și ergonomic. Mai mult decât atât, cu sistemul MULTI-SENSE poți să personalizezi noul Renault Captur în funcție de starea ta de spirit. Alege dintre cele trei moduri de condus personalizabile (My Sense, Eco și Sport) și cele opt culori de iluminare ambientală.

5. Preț? De la 22.960 euro (TVA inclus). Și poate fi achiziționată și prin programul Rabla Plus 2021 pentru un extra discount.

OK, și să nu termin însă fără să vă spun ce înseamnă E-TECH, nu-i așa? Pornind de la experiența acumulată de Renault în domeniul motorizărilor electrice Z.E. și în Formula 1, E-TECH este cea mai nouă soluție de propulsie hibridă Renault. Disponibilă pe bine-cunoscutele modele CAPTUR și CLIO de nouă generație, tehnologia E-TECH oferă o experiență la volan cu totul specială. Deși poate părea un termen mult prea optimist, Groupe Renault intenționează ca până în 2022 să-și extindă gama electrică cu 8 modele complet electrice și 12 modele electrificate (hibride și hibride reîncărcabile).

Foto: Mihnea Ratte 

Categorii Lifestyle