Care este insula cu cea mai mare diversitate de plante din lume

Noua Guinee adăpostește unele dintre cele mai bine conservate ecosisteme de pe planetă, însă abia acum a fost făcută prima listă verificată a plantelor vasculare. 

O echipă formată din 99 de botanişti din 19 ţări au întocmit prima listă verificată a plantelor vasculare – plantele superioare caracterizate prin prezenţa în structura lor a unor vase prin care circulă seva – din Noua Guinee (din sud-vestul Oceanului Pacific) şi insulele din jur, în care figurează 13.634 de specii, din 1.742 de genuri şi 264 de familii.

Din toate speciile, 68% sunt endemice, ceea ce înseamnă că nu se găsesc nicăieri în altă parte. Ecosistemele includ de la păduri de mangrove până la pășuni tropicale alpine – care nu se mai găsesc nicăieri în regiunea Asia-Pacific.

Datele arată că insula are cu 16% mai multe plante decât insula Madagascar din Africa, locul cu cea mai impresionantă biodiversitate întâlnită până acum, unde există 11.488 de specii înregistrate.

După analizarea acestor date, oamenii de știință au ajuns la concluzia că Noua Guinee este insula cu cea mai mare diversitate de plante din lume, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature, relatează dpa.

Aceasta este prima dată când oamenii de ştiinţă au încercat să „catalogheze întreaga diversitate a plantelor vasculare din Noua Guinee”, au afirmat cercetătorii. Citește mai mult aici!

Categorii Lifestyle