”Nose”, un film dedicat procesului de creație al parfumurilor

nose dior

Documentarul ”Nose” (nasul) este o escapadă mentală binevenită, care ne poartă în lumea magică a parfumurilor și prezintă povestea celebrului parfumier al casei Dior – François Demachy, care a colindat lumea în lung și-n lat timp de doi ani, în căutarea celor mai rare și prețioase arome și ingrediente parfumate.

Filmul este regizat de Clément Beauvais și de Arthur de Kersauson și prezintă o incursiune în arta creării de perfumuri de lux –de la alegerea ingredientelor și până la procesul de distilare, laolaltă cu povestea oamenilor implicați în proces – mai ales cei care se ocupă de îngrijirea florilor cultivate pentru parfum– de pe întreg globul- din Grasse, patria parfumurilor și până în Indonezia și Madagascar.

Chiar dacă rețeta de realizare a unui parfum este secretă, ingredientele nu sunt, iar procesul de obținere al unui parfum fin, de lux, este unul fascinant și nu ne face decât să apreciem și mai mult a sentimentul oferit de un miros plăcut și felul în care parfumurile ne fac să visăm și în care acestea vorbesc despre noi.

”Nose” documentează doi ani din viața renumitului parfumier François Demachy, cel care s-a ocupat de multe dintre cele mai cunoscute parfumuri ale casei Dior.

nose dior
Plantație de trandafiri de mai din Grasse

Demachy este urmărit cum vizitează plantațiile de patchouli din Sulawesi – Indonezia, apoi este urmat la plantațiile de bergamotă din Calabria, la cele de ylang ylang din micuța insulă Nosy Be din Madagascar și până la cele de santal din Sri Lanka și putem vedea, de asemenea, și felul în care se obțin unele dintre cele mai neobișnuite ingrediente de parfum, precum ambergris, o substanță extrasă din lichidul seminal al balenei – care are un miros dulce-moscat, pe care Demachy îl numește miserios și magic.

nose dior
Plantație de ylang ylang din Madagascar

Demachy face apoi naveta între Paris și Grasse, epicentrul parfumurilor franțuzești, locul în care a și crescut. Parfumierul și-a antrenat încă de mic nasul cu mirosurile îmbătătoare ale iasomiei, al tuberozelor și al trandafirilor de mai.

În film sunt și apariții cameleonice ale vedetelor–ambasador ale casei Dior, precum Natalie Portman, Eva Herzigova sau actrița franceză Virginie Ledoyen.

Filmul poate fi urmărit on demand pe Apple TV, Amazon Prime Video și Google Play.

Foto: Parfums Christian Dior