Nicoleta Chirica (Iutta): „Mă fascinează semnele, simbolurile și tradiția românească”

iutta

Pentru că îi admirăm de fiecare dată creațiile, pe care le purtăm cu mare drag, și pentru că brandul său tocmai a aniversat trei ani, astăzi am convocat-o pe Nicoleta Chirica, fondator și designer Iutta, la o discuție despre artă, pasiune, tradiție, antreprenoriat și, nu în ultimul rând, planuri ambițioase. Ce a ieșit vedeți în interviul nostru de mai jos.

Cum a prins contur Iutta și de ce ai ales folclorul drept sursă de inspirație pentru creațiile tale?

Iutta a pornit ca un experiment creativ într-o zi însorită de vară, într-un studio din București. Primele încercări au venit la pachet cu mult drag și entuziasm, ca mai apoi să descopăr semnele care m-au dus pe acest drum al antreprenoriatului și al designului de genți, pantofi și accesorii a căror poveste ne amintesc de românescul cum era odată, într-o variantă actuală, contemporană. Primele creații au luat naștere în atelierul de sculptură al tatălui meu, alături de care am creat accesorii din lemn pentru prima colecție Iutta. Apoi, semnătura Iutta a luat contur prin motivele brodate. Mă fascinează semnele, simbolurile și tradiția românească, ce poartă cu ele înțelepciuni străvechi, povești magice pe care cu drag le duc mai departe.

Ce înseamnă Iutta? Cum ai ales acest nume pentru brandul tău?

Iutta e un nume care nu a plecat în niciun caz de la iuta, acea plantă care se cultivă în Bangladesh. Iutta vine de la Iudita, a cărei poveste despre curaj și înțelepciune a fost redată de mulți pictori renascentiști. La Iutta, fiecare lucru are o poveste. Dorul de Moldova din colecția Dor de românesc are și el o poveste. Motivele atent brodate în piele sunt culese din zona ce-i poartă numele, iar simbolurile lui au în spate semnificații ancestrale despre forță, vitalitate și putere. Magpie din colecția Măiastra e pasărea ce aduce bucurie, strălucire, expresie de sine.

Gențile sunt deocamdată elementul principal din portofoliul Iutta. Te-ai gândit vreodată să experimentezi și în zona designului vestimentar?

Sunt pasionată de orice ține de design. Designul este modul prin care îmi exprim diverse stări sau idei fără restricții. La Iutta, totul a pornit din pasiunea mea pentru genți, însă pe parcurs am extins gama de accesorii pentru a răspunde cererii publicului nostru. Colectiile au fost dezvoltate în diverse creații din piele brodată, începând de la genti, pantofi și mănuși, și continuând cu portofele, port carduri și huse tech. Designul vestimentar nu este exclus din planurile Iutta, însă momentan dorim să consolidăm această nișă atât în țară, cât și la nivel internațional.

genti

Care este cel mai dificil obstacol cu care te-ai confruntat de când ai început acest business?

Antreprenoriatul este în sine o mare provocare și fiecare etapă are farmecul (și obstacolele) ei. Dacă la început a fost vorba de concentrarea resurselor spre design și conturarea identității, acum ne axăm pe dezvoltare și inovație. De la găsirea echilibrului între partea creativă și cea orientată pe business, până la elucidarea pașilor de extindere internațională – toate acestea au fost la momentul lor puncte cheie în povestea Iutta, chiar dacă acum privim cu o altă înțelegere asupra lor.

iutta pantofi

Care este colecția care te-a solicitat cel mai mult până acum?

Aș spune Măiastra și asta pentru că este cea mai complexă colecție de până acum. Prin ea, oferim numeroase variații de design, forme, texturi și culori pentru genți și accesorii, însă toate au ca element comun motivul inspirat de zborul spre infinit al zeiței pasăre. Linia nouă este întruchiparea dorului suprem, un dor dezbrăcat de toate rădăcinile sale pământești. Fiecare dintre creații poartă numele unei păsări  alese în funcție de simbolistica și caracteristicile ei specifice, așa că cele care poartă Iutta își pot alege geanta care se potrivește cel mai bine personalității lor. Pentru asta, am dezvoltat și un quiz online, pe care vă invit să-l descoperiți și voi: http://www.iutta.ro/quiz. Aici o să puteți afla că plicul Bird of Paradise se inspiră din bucuria de a trăi fiecare clipă sau că ghiozdanul Puffin simbolizează energia și voia bună.

Urmezi un anumit ritual atunci când începi să faci schițele pentru noile piese?

Multă cercetare și timp alocat descoperirii simbolurilor și semnificațiilor acestora, ca să mă asigur că designul ales îmbracă fidel conceptul colecției. Apoi urmează o perioadă de experimentare creativă, unde mă joc cu materiale și linii, până simt că sunt în armonie deplină. De acolo, intervin pașii de producție, testare și finisare. Când rezultatul este pe măsura așteptărilor, lucrăm la partea de promovare și marketare, punând mare preț de clientul Iutta, pe care dorim să-l introducem cât mai des în universul nostru.

colaj

Știu că îți dorești ca Iutta să ajungă și dincolo de granițele țării noastre și chiar ai făcut demersuri în acest sens. Care sunt piețele către care țintești și ce strategie vei aborda pentru a-i cuceri pe străini?

Chiar din primul an am făcut pași în plan internațional, participând la târguri și evenimente fashion și culturale. Însă acum dorim să consolidăm pe termen lung prezența în afara țării și am ales să începem cu Marea Britanie, unde se află și partenera mea, Olivia Sandu, care coordonează activitățile de comunicare. La începutul anului am lansat platforma.com de shopping online, în luna februarie am participat la târgul Pure London, iar în cele ce urmează lucrăm la implementarea strategiei de branding și vânzări, care vizează concept store-uri și retaileri cheie, colaborări cu nume de impact și lansarea campaniei Wings to Fly a colecției Măiastra. Pentru a cuceri această piață, mizăm nu numai pe calitatea și ineditul colecțiilor, ci și pe semnificația universală a simbolurilor brodate pe care le folosim în design. Așadar, povestea din jurul brandului ocupă un rol important în tot ceea ce ne-am propus să atingem anul acesta.

Ai aniversat trei ani de când ai fondat Iutta. Cum plănuiești să sărbătorești acest eveniment?

Pentru noi, cifra trei este magică. Ea marchează o dezvoltare constantă, încununată de curând de un sediu nou în București pe care dorim să-l inaugurăm printr-un eveniment special. Tematica reuniunii va fi în jurul istoriei noastre și a simbolurilor folosite, însă ea va fi redată în stilul inovativ în care ne-am obișnuit publicul. Mai multe detalii vom dezvălui pe parcurs, așa că vă invităm să ne stați alături!

1

Foto: Radu Sandovici, verizonal.ro