Myanmar – A Love Story

Myanmar0

Dacă vrei să te îndrăgostești iremediabil de o țară, în calitate de turist, atunci alege o vacanță în Myanmar. Dar grăbește-te! Țara, aflată până recent sub dictatură militară, a devenit doar de curând accesibilă turiștilor, iar aceștia sosesc într-un număr din ce în ce mai mare. Însă încă mai poți să te numeri printre norocoșii care se bucură de aceste meleaguri parcă încremenite în timp, unde tradițiile și obiceiurile au rămas neschimbate și unde curiozitatea sinceră a localnicilor nu vor înceta să te impresioneze.

Bine ai venit în țara zâmbetelor, așa cum deseori este descris Myanmarul! Curiozitatea localnicilor, unii dintre ei întâlnind pentru prima dată un turist, este mascată de cele mai multe ori de un zâmbet timid. Dacă privirile se întâlnesc, iar buzele tale schițează un surâs, vei observa cum un zâmbet sincer le va lumina fața. Cultura budistă și greutățile trecutului au făcut ca oamenii să trăiască în comunități și să se ajute mereu la nevoie. De acest lucru se bucură și turiștii care nu vor fi niciodată refuzați, mereu ajutați, tratați cu respect, iar de multe ori vei fi invitat să îi onorezi cu prezența ta la masă sau vreun eveniment. Pe parcursul șederii în Myanmar te vei simți o mică vedetă! În momentul în care vei pleca simți că lași o părticică din tine aici.

Myanmar1

Trecutul dificil și faptul că țara a fost izolată timp de zeci de ani au făcut ca oamenii să-și păstreze o curiozitate, o naivitate și o bunătate sincere. Unele gesturi îți pot părea nefirești, dar vei înțelege treptat că pornesc din dorința de a te mulțumi și a te face fericit. Cu alte cuvinte, se caută armonie și înțelegere, virtuți ale filozofiei budiste. Astfel, deși de multe ori nu sunt necesare, scuzele se vor repeta. Ușile la mașină ți se vor deschide fără să te aștepți, iar uneori la restaurant te vei simți privit și studiat de vreun ospătar prea doritor să îți stea prin preajmă în cazul în care ai avea nevoie de ceva. Cu toate acestea, vei învăța să apreciezi aceste manifestări și să înțelegi treptat cultura acestor locuri. Deci nu îți fă griji, vei fi un oaspete de care vor avea mare grijă! În momentul în care vei pleca, știi că nu vei mai întâlni localnici atât de primitori.

Yangonul va fi orașul de care te vei îndrăgosti atunci când te vei pierde pe străduțele înguste din centrul vechi admirând clădirile coloniale. Cu zâmbetul pe buze și privirea melancolică vei străbate aleile prăfuite uitând de multe ori de zarva tipic asiatică din jurul tău, imaginându-ți trecutul glorios al orașului pe vremea britanicilor.

Myanmar2

Dimineața, înviorat de aerul proaspăt care îți dezmiardă obrajii, vei străbate cu barca lacul Inle aflat la o altitudine de peste 800 de metri în regiunea Shan. Privirile îți vor alerga de la apa liniștită presărată cu plante acvatice, la păsările care zboară la suprafața lacului pentru ca mai apoi să se scufunde în apă în căutarea hranei, la femeile care trebăluiesc pe terasele caselor construite pe lac și la pescarii care vâslesc dintr-un picior, într-un mod unic și specific acestui lac. Te vei îndrăgosti de apusul de soare portocaliu, de întinsul calm al lacului și de meșteșugarii harnici care păstrează cu sfințenie tradiții și meserii de mult uitate în alte locuri cum ar fi prelucrarea argintului, țesutul mătăsii și al bumbacului sau fabricarea hârtiei.

Myanmar3

Nu departe de orașul Mandalay vei admira podul U Bein, construit din lemn de teak, vechi de peste 150 de ani.

Îți recomand să închiriezi o barcă și să admiri apusul de soare romantic în timp ce rememorezi activitățile unei zile pline: vizitarea palatului regal în Mandalay și a meșteșugarilor ce bat aurul ore în șir pentru a obține foițe subțiri (care sunt apoi vândute pelerinilor care le lipesc pe statuile reprezentându-l pe Buddha), vizitarea fostului oraș regal Inwa în trăsură, străbătând ulițe liniștite și adormite în căutarea vechilor temple din lemn și cărămidă.

Myanmar4-1

Misterul plutește în Bagan peste sutele de temple vechi din cărămidă de culoarea nisipului. Te vei îndrăgosti de atmosfera relaxantă atunci când trăsura te conduce domol să vizitezi templele aflate pe alei prăfuite.

Myanmar5

Răsăriturile de soare sunt faimoase mai ales admirate din baloanele care se înalță dimineața devreme, iar apusurile sunt fantastice cu umbre care se așează treptat pe siluetele templelor. Timpul parcă se oprește în loc în Bagan.

Myanmar6

Dacă ai visat vreodată să lenevești pe o ambarcațiune cu pânze și să te pierzi printre insule pustii, cu plaje paradisiace și apă transparentă, arhipelagul Mergui din marea Andaman este probabil printre puținele locuri din lume unde mai poți face acest lucru, departe de turismul de masă. Peisajele coborâte parcă din cărțile poștale te vor însoți pe tot parcursul voiajului. Nu poți descrie sentimentul ce te cuprinde atunci când, în amurg, te plimbi pe o plajă știind că ești singurul suflet ce descoperă insula și profită de apa caldă a mării.

Myanmar7

Eu cred că Myanmarul și ai săi locuitori îți vor rămâne pentru totdeauna în inimă. Ei bine, nu ezita să îți organizezi vacanța chiar și singur! Aplicația pentru viză o poți face online, iar din luna august compania aeriană Emirates va avea un zbor direct Dubai-Yangon (Wizz Air zboară deja din Cluj sau București în Dubai), zborurile interne le poți rezerva online, iar hotelurile le poți rezerva tot online sau printr-un email. Perioada cea mai indicată pentru o vacanță în Myanmar este din luna noiembrie până la sfârșitul lui martie. Astfel, vei avea parte numai de soare și temperaturi plăcute în fiecare zi.

Myanmar8

Text și fotografii de Cristina Maria Chiorean, autoarea cărții Sentimente amestecate. Primul meu an în Myanmar; ea trăiește în Myanmar din iunie 2014.

Categorii Lifestyle