Must-See: Elite (Netflix), serialul care inevitabil îți va aminti de Gossip Girl

De vreo trei zile încoace, mai exact de când m-am întors de la Madrid, unde a avut loc avanpremiera celui de-al doilea sezon al serialului spaniol Elite, nu încetez din a mă minuna și de a le povesti tuturor despre el. Mai exact, despre nebunia creată în jurul lui, pentru că această producție a devenit un fenomen în sine. Și asta nu doar în Spania și în majoritatea țărilor în care se vorbește spaniola. Elite a avut un succes fabulos inclusiv în Polonia, Portugalia, de România nici nu mai zic!

Și dacă tot am fost la Madrid și am putut să iau pulsul noului sezon (care va debuta pe 6 septembrie pe Netflix), alături de creatorii, producătorii și actorii serialului, am zis că-i un moment numai bun să iau la disecat anatomia Elite.

Elite – o dramă condimentată cu suspans, secrete și încurcături de tot felul

Dacă încă nu ai văzut primul sezon din Elite (deși îmi e tare greu să cred că l-a ratat cineva), o să încep prin a-ți povesti un pic despre terenul pe care se construiește acțiunea serialului. Teren reprezentat de Las Encinas, un liceu spaniol privat, în care legea este făcută de un grup de puști privilegiați, cărora li se permite de fiecare dată să facă tot ce au chef. Viața lor aparent perfectă este zdruncinată serios în momentul în care, în urma unui accident în spatele căruia se află mai mulți afaceriști corupți, trei elevi de la un liceu obișnuit ajung să studieze la Las Encinas. Iar confruntarea dintre cele două tabere atinge un nivel tragic odată cu moartea unui personaj, o crimă mult mai complicată decât pare la prima vedere.

Ți-am stârnit interesul, nu-i așa? Ei bine, cred că Elite ajunge, într-un fel sau altul, să ne prindă pe toți. Am și spus la Madrid, după ce m-au abordat mai mulți fani care credeau că sunt de la Netflix și că le pot face rost de brățări cu care să intre la proiecția primului episod din Elite II, că o explicație pentru nebunia stârnită de acest serial ar putea fi nostalgia serialelor cu adolescenți „de pe vremea noastră”. The O.C. 90210. Gossip Girl. The Vampire Diaries. Pretty Little Liars. Și lista poate continua cu nenumărate alte titluri.

Cred că ne era dor de un serial de genul acesta. Puțin soapy, puțin thriller. Cu intrigi și pasiune. Cu personaje complicate, pe care, uneori, le iubești, iar alteori, le urăști. Ca să nu mai vorbesc de faptul că Elite are numai actori unul și unul, care vorbesc o spaniolă veritabilă, adică acea spaniolă cu un accent divin. Muzică pentru urechi, nu altceva! Ah, și dacă tot am ajuns la capitolul de față, trebuie să spun că nici soundtrackul serialului nu se lasă mai prejos!

În plus, succesul Elite se datorează cumva și faptului că, după cum au spus și creatorii Dario Madrona și Carlos Montero la conferința de presă de la Madrid, „avem de-a face cu o poveste universală”. Da, acțiunea are loc într-un liceul privat din Spania, însă multe dintre situațiile și personajele de-aici apar peste tot în lume. Și e extrem de ușor să te identifici cu ele.

Ce ne aduce nou Elite II?

Vizita la Madrid nu a însemnat numai avanpremiera noului sezon Elite la deja faimosul Cine Callao, ci și o serie de round tables cu actorii din serial – Itzan Escamilla (Samuel), Miguel Bernardeau (Guzmán), Mina El Hammani (Nadia), Danna Paola (Lu), Ester Expósito (Carla), Alvaro Rico (Polo), Arón Piper (Ander), Omar Ayuso (Omar), Georgina Amorós (Cayetana), Jorge López (Valerio) și Claudia Salas (Rebeca) – cu ajutorul cărora am conturat câteva dintre direcțiile noului.

Așadar, ce aduce nou cel de-al doilea sezon Elite? În primul rând, trei personaje noi: Rebeca, fata bogată și rebelă, căreia nu îi pasă de ordinea socială și care ajunge în Las Encinas hotărâtă să arunce în aer influența grupului de privilegiați format din Lu, Guzmán, Carla și cei din jurul lor, Valerio, fratele vitreg al lui Lu, pe care o pasiune ascunsă îl macină de la o zi la alta, și Cayetana, o tipă care nu este nici pe departe ceea ce pare la prima vedere, un personaj despre care toată lumea, de la creatorii show-ului la actorii săi, a spus că va avea o evoluție extrem de interesantă.

Până una alta, după primul episod din Elite II, preferata mea dintre acești newbies rămâne Rebeca, pe care actrița Claudia Salas a descris-o drept „foc”. Rebeca e o furtună care te ia prin surprindere, o forță care nu se teme de nimic din jurul ei și știe să dea replica (o replică super-amuzantă, ar trebui să adaug și acest detaliu, e un personaj foarte haios) la momentul potrivit. Și în ciuda statutului ei, se lipește imediat de cei marginalizați, în defavoarea cercului celor populari: „Rebeca ajunge și ea într-un loc de care simte că nu aparține, la fel ca celelalte personaje de care se apropie, de Nadia, de Samuel, ulterior și de Omar. Se simte mult mai confortabil în prezența lor decât în acel cerc căruia nu îi aparține și, mai mult decât atât, nici nu vrea să-i aparțină”, a spus Claudia Salas. La rândul său, Georgina Amorós a povestit despre numeroasele straturi pe care le are personajul ei, Cayetana, pe care le dezvăluie treptat: „La început, e o fată foarte veselă, foarte entuziasmată, dar pe parcurs descoperi că se întâmplă și alte lucruri în viața ei, în familia sa. Și ajungi să înțelegi de ce alege să-și pună o mască.” Pe de altă parte, puncte în plus la capitolul umor primește Valerio, personajul lui Jorge, care se hotărăște să vină la Las Encinas, unde studiază și sora lui vitregă, Lu, în urma unei revolte personale, simțindu-se abandonat de mama sa. Valerio se integrează din prima clipă la noua școală, este puștiul pus întotdeauna pe distracție.

Sfârșitul primului sezon a lăsat lucrurile destul de încețosate în ceea ce privește pentru veteranii sezonului, mai ales că vorbim și de o condamnare pe nedrept a lui Nano, personajul lui Jaime Lorento, pe care sunt șanse mari să-l cunoașteți și din Casa de Papel (Denver). Cât despre Samuel, cel de-al doilea sezon îl prinde între o nouă pasiune, una surprinzătoare, dată fiind incompatibilitatea dintre el și cea de care se îndrăgostește, și încercarea de a-i face dreptate fratelui său.

La rândul său, Carla se află într-un moment în care secretele și minciunile o ajung din urmă și, după cum ne-a spus Ester Expósito este nevoită să se confrunte cu situații cu care, în mod normal, un adolescent nu s-ar confrunta: „Secretul pe care îl păstrează va deveni din ce în ce mai apăsător pentru Carla, va fi unul dintre motivele pentru care vor apărea niște fisuri în modul ei de a rezolva lucrurile. O va face să fie mult mai vulnerabilă, mai puțin inabordabilă, nu va mai putea să controleze situațiile așa cum o făcea înainte.”

Pe de altă parte, Polo este copleșit de greșelile pe care le-a făcut. „Înțeleg de ce l-am putea cataloga pe Polo drept personajul negativ, băiatul rău din poveste, dar nu cred că el este rău ca om, că are un caracter rău. Se află într-o situația care îl depăsește din toate punctele de vedere, încă nu știe de ce a făcut ce a făcut, s-a produs un scurtcircuit în mintea lui. Din acest motiv, în primele episoade din noul sezon se comportă ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic, dar el, în realitate, e făcut praf și pulbere în interior”, a povestit actorul Alvaro Rico.

În același timp, provocări îi așteaptă și pe Ander și Omar, după cum ne-au spus Aron Piper și Omar Ayuso, care ne-au povestit și despre dinamica familiilor mai mult sau mai puțin disfuncționale, având în vedere istoricul familiilor din care fac parte în serial. „Nu cred că există familii perfecte. Când eram mic, mă enervam foarte tare că toate familiile prietenilor mei mi se păreau foarte faine, că se înțelegeau excelent cu părinții, credeam că familia mea e cea mai rea. Și cu timpul mi-am dat seama că toate familiile sunt nebune, că toate familiile au probleme, toate, fără excepție. Dar vorbeam ieri cu actorii care joacă rolurile părinților mei în serial și spuneam că mi se pare curios, interesant că tocmai familia săracă din poveste e familia care se iubește, care are o legătură reală și că familiile care o duc bine sunt îngrozitoare, sunt cele care pun interesele economice mai presus de copiii lor”, a subliniat actorul Omar Ayuso.

La ce să ne așteptăm de la cel de-al doilea sezon ne-au spus și Miguel Bernardeau, Mina El Hammani și Danna Paola, care au promis că acțiunea va fi… „darker”. Mult mai întunecată și complicată decât până acum. „Cred că ce au apreciat oamenii de la bun început la acest serial a fost tonul extrem pe care îl folosește. Iar când filmam cel de-al doilea sezon, chiar m-am gândit că da, asta este ceea ce vor fanii să vadă! Cred că cel mai important mesaj al serialului este că oamenii sunt în stare de orice ca să se integreze, iar de-aici pornește toată drama”, a declarat Miguel Bernardeau.

Elite II in a nutshell

Creatorii serialului au păstrat tradiția din primul sezon și anunță și de această dată, încă din primul episod, care va fi direcția poveștii, care este cazul care tulbură din nou apele din Las Encinas, ape care oricum nu erau deloc liniștite. Fără să dau spoilere, vă spun că este vorba despre un personaj-cheie și va fi interesant de văzut cum va fi gestionat acest nou conflict, care nu face altceva decât să-l amplifice pe cel anterior.

Apoi, trebuie remarcat inputul noilor personaje – Valerio, Cayetana și Rebeca. Se formează o dinamică foarte interesantă între ele și veteranii show-ului, pentru că vin cu niște povești în spate, cu o încărcătură emoțională care dă greutate dramei generale.

Și nu în ultimul rând, că nu pot să spun și despre asta, Elite II înseamnă și mai multă pasiune, sangre caliente, dacă vreți, că tot vorbim despre spanioli. Sunt gesture care aduc o doză considerabilă de intensitate, există o tensiune sexuală care se acumulează treptat și care, în anumite momente, produce adevărate explozii. Mhm!

În concluzie, a venit momentul să vă treceți data de 6 septembrie în calendar. Nu știu dacă v-ați făcut deja planuri pentru această zi, dar ar cam fi cazul să le lăsați deoparte, pentru că o sesiune de Elite-binging este un must! Nu trebuie ratată sub nicio formă!

Foto: Netflix

Categorii Lifestyle