Mihai Leu, primul campion mondial al României la box profesionist: „În dragoste să nu faci niciodată ambiții“

mihai leu

Mihai Leu, primul campion mondial al României la box profesionist și, totodată, unul dintre cei cinci foști campioni mondiali care s-au retras neînvinși, campion național la raliu, organizator Super Rally și alte competiții auto, vorbește despre cele mai noi provocări din viața sa, dar și despre familia lui, formată din Anna, soția, și Marco – fiul.

Lucrezi împreună cu fiul tăula competițiile auto pe care le organizezi. I-ai insuflat și fiului tău pasiunea pentru sport?

Da, lui îi place sportul foarte mult. Face sporturi mai periculoase decât mine. Iarna merge la concursuri și tabere de snowboard, iar vara cu mountain bike. Raliurile însă nu s-au lipit de el decât din punct de vedere al oraganizării, împreună cu el și soția facem mai multe competiții auto. El însă nu este pasionat pe mașini sau de meseria de pilot.

mihai leu

Vă petreceți vacanțele împreună?

Acum că e mare, Marco nu mai merge în toate vacanțele cu noi. Nici nu le planificăm din timp, plecăm când avem perioade libere. Uite însă, anul trecut i-am zis că plecăm o săptămână și a vrut sa vină cu noi.

Cine gătește acasă?

Soția. Fiind și italiancă, vă dați seama că ei au în sânge mâncarea delicioasă. Eu nu mă pricep, la bucătărie sunt anti-talent, nici paste nu am învățat să fac. Însă Marco știe, el a învățat, am văzut că-i place și se pricepe.

În ring nu ai cedat niciodată. Dar în familie, cum se întâmplă în cazul vreunui conflict?

La amatori din 200 de meciuri am pierdut 10. La profesioniști niciunul, din 28 de meciuri nu am pierdut niciunul. Iar acasă am învățat amândoi – și ținem cont de asta – să nu mergem niciodată la somn supărați. Am văzut un film din care țin minte o replică: în dragoste să nu faci niciodată ambiții.

Ai una dintre cele mai frumoase povești de dragoste și o familie pe măsură. Ce înseamnă pentru tine azi Anna și fiul, Marco?

Ei sunt totul pentru mine. Mă înțeleg perfect cu ei. Suntem o echipă. Și acasă, dar și la muncă. Împreună am pus bazele AMC Racing cu care organizăm competiții auto. Acum, de exemplu, când vorbesc cu voi, suntem în focuri cu organizarea campionatului național Super Rally. Îl facem pentru al doilea an. In weekend avem etapa de la Târgu Mureș. Soția și fiul meu sunt cei care mă ajută, suntem implicați sută la sută în organizare. Cum spuneam, suntem o echipă. Iar timpul liber ne place să ni-l petrecem tot împreună.

Ai menționat campionatul național Super Rally. Care sunt noutățile ediției de anul acesta?

Anul acesta am avut ca premieră orașul Mangalia, pentru prima oară s-a organizat acolo o competiție auto și sunt bucuros că noi am fost cei care au făcut asta. A fost prima etapă din an, în mai. Super Rally 2019 are 4 etape – Mangalia, Tg. Mureș, Craiova și București, unde anul acesta se va desfășura pe un traseu nou. În plus, avem și o categorie nouă dedicată automobilelor de epocă. Și avem și un participant cu o mașină electrică și ne dorim pe viitor o grupă dedicată de mașini electrice.

  Ce te-a învățat boxul?

Foarte multe. Cred că boxul se aseamănă mult cu viața însăși. În box ești de multe ori lovit și nu trebuie să vadă asta adversarul, ești lovit și te ridici și mergi mai departe, nu trebuie să cedezi. Așa e și în viață.

Dar meseria de pilot?

Ca pilot am învățat să nu mai merg așa tare pe șosea. Am învățat că o secundă poate face diferența când eși la volan. Ca pilot realizezi ce riscuri îți asumi când mergi prea tare și, automat, devii un șofer foarte prudent și precuat.

De unde vine împlinirea?

Pentru mine familia înseamnă cea mai mare fericire. Suntem foarte uniți, și dacă Marco și Anna sunt fericiți, eu sunt cel mai fericit. Ah, și să nu uit și de cățelul nostru, Ares, un Husky siberian, căci și el e parte din familie.

Categorii Lifestyle