Mihaela Ivana, arta inspirată de tradiție

mihaela ivana

Mihaela Ivana ne-a cucerit cu bijuteriile ei cu motive tradiționale, așa că ne-am hotărât să stăm de vorbă cu ea și să povestim despre artă, design, tradiție și, nu în ultimul rând, despre pasiune.

Știu că ai terminat Facultatea de Psihologie și că profesezi în domeniu: povestește-mi când ai început să cochetezi cu designul de bijuterie?
Paşii către designul de bijuterie contemporană au fost făcuţi intuitiv, mă atrăgea ideea de a construi, într-o formă purtabilă, un frumos văzut de ochii mei şi simţit din interior. În 2012 am început să creez primele piese şi să deschid ochii către designul de bijuterie. Am urmat cursurile Şcolii de Bijuterie Contemporană Assamblage, în perioada 2011-2012, şi apoi am început să-mi dau voie să experimentez în acest domeniu, să testez materiale noi şi să creez lucruri frumoase. Acestea m-au dus mai departe către dorinţa de a participa la târguri de bijuterie contemporană şi primul a fost Autor, ediţia a VIII-a, iar restul a decurs liber din acel moment.

Cum te-ai hotărât să mergi pe motive tradiționale în creațiile tale?
Motivele tradiţionale au apărut în creaţiile mele pentru că am crezut şi cred în puterea mesajului pe care-l transmit ele. Ideea acestei colecţii, Portul Tradiţiei, este centrată pe mesajul de a fi conştienţi de valorile culturii poporului nostru şi are rădăcini în ceea ce artistul popular a creat prin veşmintele ce stau ca inspiraţie pentru mine. M-a impulsionat şi inspirat iniţiativa designarului francez Philippe Guilet – proiectul 100%.ro, din care mi-am extras ideea de a valoriza ceea ce străbunii ne-au lăsat, de a vorbi despre acest tezaur şi de a-l face actual şi prezent în viaţă noastră. Pe scurt, aşa au luat naştere bijuteriile cu motive tradiţionale.

Ce te inspiră în realizarea acestor piese cu motiv tradițional?
Însuşi motivul mă inspiră atunci când creez liber, în el văd simbolurile şi încărcătura pe care o are, povestea a ceea ce este scris acolo, exprimată într-un mod artistic. În cazul creaţiilor realizate pe baza unei comenzi, mă las inspirată de persoană care o va purta, de ceea ce doreşte să poarte în acea bijuterie – aceasta exprimând rădăcinile fiecăruia.

Când ți-ai descoperit pasiunea pentru cusut?
Pasiunea pentru cusut a apărut în copilărie. Mama cosea foarte mult în timpul liber şi era un model pe care am simţit să-l urmez. Mă fascina cum reușea cu o pânză, un ac şi aţă să facă aşa minunăţii de piese, nişte bijuterii ai putea spune. Imaginea pe care o văd acum, conectându-mă la acea perioada, este a unui săculeţ de la grădiniţă, care avea cusături cu roşu şi arăta ca o broderie-bijuterie: eram uimită de frumuseţea lui. Şi am dorit să fac şi eu ceea ce a plăcut ochilor şi sufletului meu. Cusutul este o pasiune cu rădăcini puternice în mine şi aşa va rămâne, iar acum aflu şi răspunsul la întrebarea pe care mi-o adresam cu mulţi ani în urmă: şi oare la ce-mi va folosi faptul că ştiu să cos?!

Cât durează să coși modelul unei piese? Care este piesa care te-a solicitat cel mai mult?
Motivul pentru o bijuterie poate fi cusut în câteva ore sau în câteva zile, în cazul unor piese mai mari. Timpul creşte în funcţie de complexitatea motivului, de mărimea lui, de câte culori apar în cusătură. Un alt aspect care influenţează durata este tipul de cusătură (punctul de coasere), asta doar dacă ne raportăm la execuţia motivului. Realizării unei piese se întinde pe multe ore de lucru care se traduce în zile şi începe cu o căutare a motivului care să-mi transmită ceva sau să răspundă la ceea ce-şi doreşte cel ce o va purta, la care se adaugă şi timpul alocat desluşirii tipului de cusătură. Fiecare piesă este o bucurie pentru mine să o realizez, pentru că mă încarc foarte mult din coaserea motivului. Când îl cos, parcă mi se descoperă şi mi se arată povestea sau semnificaţia a ceea ce este pus în el. Uneori, pot explica mesajele pe care le înţeleg, alteori sunt doar reflexii pentru mine. M-am simţit solicitată de realizarea unei piese doar prin întinderea în timp, din punct de vedere al execuţiei. Este un colier care a fost prezent la expoziţii organizate de ICR, în afară ţării şi la Festivalul de Modă de la Sibiu, ediţia din 2014.

Ce poveste vrei să le transmiți oamenilor prin intermediul bijuteriilor tale?
Este o unică poveste ce înglobează toată frumuseţea: poartă-ţi tradiţia şi astfel te porţi pe ţine cu tot cu rădăcini!

Ce designeri (din țară sau din străinătate) de bijuterii urmărești și admiri?
Îmi plac mulţi designeri de bijuterie pentru că admir modul diferit, unic, în care fiecare îşi pune amprenta în ceea ce creează. Mă hrănesc din acest frumos pe care îl văd în fiecare  zi şi mă bucură deschiderea fiecăruia de a se lasă pe sine să se exprime în actul lui artistic. Pot spune că urmăresc artişti care aleg să folosească în creaţiile lor material nonconformist şi aduc în bijuterie ceea ce încă nu există – asta vine din nevoia mea de a vedea inovaţie. Răspunsul meu o să fie fără nominalizarea unor artişti anume, mai degrabă pot spune că sunt atrasă de artiștii care folosesc textile şi ceramică sau pământ, pe lângă alte materiale, şi spun artişti, pentru că domeniul meu de interes merge mai departe de bijuterie.

Cu ce lucruri frumoase plănuiești să ne surprinzi în perioada următoare?
Planurile mele de viitor încep să iasă din „camera bijuteriilor”. Sunt ca nişte rădăcini ce-şi fac loc uşor, ușor în timp şi merg către designul de produs şi către pictură. Aceste planuri au început să iasă din sămânţă şi se vor creiona treptat, în următorea perioadă. Din ceea ce este concret, voi continua să dezvolt ideea păpuşii ca obiect decorativ şi încărcat simbolic, dar şi ca bijuterie.

papusa decorativa_2

Mihaela Ivana

papusa decorativa

Mihaela Ivana

papusi decorative

Mihaela Ivana

brosa_fluture

Mihaela Ivana

butoni_oltenia

Mihaela Ivana

cercei_bucovina

Mihaela Ivana

Foto: Andrei Captarenco