Mâncăruri de post care nu îngrașă

mancare post

Am intrat în Săptămâna Mare, în care mulți dintre credincioși țin post. Iată câteva reguli de alimentație în această perioadă pentru păstrarea unui echilibru nutrițional al organismului, cu alimente sănătoase și sățioase, bazate pe consumul de legume și de fructe.

Din punct devedere alimentar, postul înseamnă evitarea produselor de origine animală, ceea ce înseamna că foamea se instalează mult mai repede decât în mod obișnuit, iar tentația de a consuma mai mulți carbohidrați este mai mare. Pentru a traversa perioada de post într-un echilibru alimentar, îți enumerăm câteva principii și rețete care să-ți mențină tonusul și greutatea sub control.

Atenție la carbohidrați

Ai grijă la cantitatea de produse pe bază de făină pe care le consumi. Carbohidrații oferă energie pe parcusurul zilei, dar cantitatea de pâine și de produse de patiserie trebuie controlată – doar câteva porții pe zi, în condițiile în care o porție înseamnă o felie de pâine sau o felie mică de pita sau jumătate de cană de paste gătite.

Nucile și semințele – moderat

Controlează cantitatea de nuci și de semințe consumate: migdalele, fisticul, semințele de floarea soarelui, de cânepă sunt binevenite în regimul alimentar de post, dar ține cont că acestea trebuie consumate în 1-3 porții pe zi. O porțe egal cu un sfert de cană de nuci sau de semințe.

 

Grăsimile vegetale – 5 porții pe zi

Fii atent câte grăsimi consumi. Cantitatea de ulei recomandată pe zi este de cinci porții, adică cinci linguri, iar aici e inclus și uleiul folosit la gătit.

mancare post

”Abuzează” de legume

Acestea sunt singura grupă de alimente al căror consum nu este limitat – mănâncă fără grijă legume verzi (castraveți, spanac, broccoli, ceapă verde, sparanghel, varză și alte verdețuri de primăvară). Legumele sunt hidratante și sărace în calorii.

Conumă fructe la desert

Evită să gătești prăjituri de post, te poți bucura de Paște de toate bunătățile și consumă fructe ca să-ți satisfaci pofta de dulce.

Iată o listă cu alimente agreate în perioada de post, care să nu-ți pună în pericol greutatea

Fructe, ciocolată neagră, batoane de energie, murături, brânză vegană, tofu, guacamole, hummus, cartofi dulci copți, avocado cu pâine prăjită, măsline, înghețată vegană (fără zahăr), crochete de orez, paste cu sos de roșii, tocănițe de legume, salate, lapte vegan, cafea, ceai, smoothie-uri de fructe și de legume etc.

Foto: Unsplash

Categorii Lifestyle