Mâncare pentru fericire? Da, există!

mancare

Dă prioritate acestor alimente ȋn meniul zilnic, completează cu un topping de mişcare şi vei vedea cum ţi se va aşterne un zâmbet imperturbabil pe buze!

Seminţe, alune, nuci & co. Toate aceste delicioase snack-uri abundă de o ambrozie a fericirii care poartă denumirea ştiinţifică de acid alfa-linolenic, o substanţă responsabilă cu producţia hormonului serotonină. De asemenea, aceste gustări sunt foarte indicate ȋn dietă pentru că previn depresia tipică pentru regimurile sărace ȋn calorii şi gust, dar pline de restricţii.

Rodie. Este pe lista de super-foods 2016, toţi producătorii de cosmetice sau suplimente alimentare ȋnghesuindu-se să vină cu produse care mai de care mai revoluţionare pe bază de rodie, unele care să combată stres, riduri şi stări albastre. Dar poate cu adevărat gustoasa rodie să facă atâtea lucruri pentru tine? Ohh, da, datorită combinaţiei de antioxidanţi, vitaminele A şi E şi acid folic, un cocktail incredibil ce livrează zâmbete, o piele mai fermă, un sistem imunitar puternic şi mai multă energie.

Kefir sau probiotice. Caută ȋn supermarket-uri iaurturile cu multe probiotice naturale precum kefirul. Dacă ai intoleranţă la lactoză sau te simţi mai bine trăind o viaţă fără produse pe bază de lapte, cumpără-ţi din farmacie un complex de probiotice care ȋţi va pune pe roate sistemul imunitar, va eficientiza digestia şi te va face mai sănătoasă, mai radiantă şi, evident, mai fericită.

Avocado. Fructul originar din America Latină este unul dintre cele mai apreciate super-foods ale lumii şi nu degeaba. Un singur avocado preparat precum o cremă decadentă taie foamea datorită grăsimilor bune, mono-saturate, hrăneşte pielea cu vitaminele A şi E şi colagen, scade tensiunea şi produce mai multă serotonină. Scobeşte miezul cu lingură, pisează-l cu o furculiţă şi adaugă roşii, ceapă roşie, pătrunjel şi lămâie pentru un guacamole decadent sau cacao şi miere pentru un desert delicios.

Caise. Ce au caisele şi nu au alte fructe? Vitamina B6 este răspunsul, substanţa responsabilă de un creier calm şi productiv. Dar caisa vine la pachet şi cu antioxidanţi: betacaroten, cel mai bun protector al pielii, luteina, pentru ochi de vultur, şi zeaxantina, antioxidantul care produce masiv hormonii fericirii.

Ciuperci. Ce spui de ciuperci cu brânză la cuptor, un preparat pe care-l adorai ȋn copilărie? Sună bine, nu?! Ciupercile nu sunt doar delicioase indiferent de cum sunt preparate, ele sunt responsabile şi de starea ta de bine datorită conţinutului substanţial de vitamina D.

Peşte grăsuţ. Nu doar somon sau ton, ci şi macroul sau sardinele sunt peşti care abundă de complexul de acizi graşi Omega, cei care ȋntreţin un corp sănătos, o piele strălucitoare şi o stare zen. O cercetare a Tufts University, Statele Unite, a arătat că persoanele cu o dietă bazată pe peşte au un risc foarte scăzut de a dezvolta Alzheimer. Dacă nu te dai ȋn vânt după peşte, mănâncă nuci, de asemenea bogate ȋn complexul Omega.

Frunze şi legume foarte verzi. Spanac, broccoli, dar şi germeni (pe care-i găseşti ȋn supermarket), ardei verzi, castraveţi şi tot ce vezi că are o culoare de un verde ȋnchis, semn că leguma conţine multă clorofilă, constituie hrana perfectă pentru un corp sănătos, o minte brici şi o fericire fără nori. Nu degeaba clorofila este “mâncarea” plantelor, această substanţă este un antioxidant puternic care ȋn combinaţie cu vitamina C creează echipa invincibilă ȋn lupta cu radicalii liberi, dar şi cu tristeţile de toamnă.

Năut. Lasă-l la hidratat peste noapte, fierbe-l o oră şi mixează-l apoi la blender cu pastă de susan (tahini), lămâie şi ulei de măsline pentru un hummus decadent sau pune bobiţele de năut la cuptor pentru un snack sănătos care hrăneşte organismul cu ȋntregul complex de vitamine B responsabile de un creier productiv şi zâmbitor.

Portocale. Nu degeaba sunt atât de populare la nivel mondial, coloratele portocale sunt fructele fericirii, hrănindu-te cu vitamina B6, acid folic şi vitamina C, un mix anti-depresiv care-ţi va lua pleoşteala cu mâna.

Fructe de pădure. Că sunt afine, zmeură, mure sau orice alt fruct delicios provenit din pădurile patriei, nu ezita să te ȋmbuibi cu ele cât e ziua de lungă pentru a ţine stresul ȋn frâu şi ridurile la distanţă. Aceste fructe atât de colorate secretă cantităţi mari de vitamina C, minerale şi antioxidanţi care te vor menţine pe linia de plutire.

Foto: hepta.ro