Mame celebre, despre decizia de-a le face conturi de Instagram copiilor lor – II

mame copii instagram

Nu învăţaseră încă să vorbească sau să meargă, dar aveau deja sute de urmăritori pe social media. Am stat de vorbă cu câteva mame celebre de la noi, despre decizia de-a le face conturi de Instagram copiilor lor.

ANDRA, cântăreaţă – mama Evei (@evamaruta) şi a lui David (@marutadavid)

andra copii

Eva are cinci ani, iar David are nouă. Când s-a născut David, Cătălin a primit cadou de la colegi domeniul cu numele lui – ni s-a părut foarte drăguț. Apoi, ne-am dat seama că a gestiona tu însuți domeniile și paginile este un mod de-a te proteja. Altfel, oricine le poate crea și apoi folosi cum dorește, fără să ai un control asupra lor. Acesta a fost motivul pentru care ne-am pus problema să administrăm și paginile făcute de fanii mei, să le transformăm în pagini oficiale, cu conținut real, verificat.

Dacă la început aveam noi mai multă inițiativă, acum deja copiii au propriile idei. Își fac selfie -uri, fac vloguri. În general, postăm conținut cu ei sau cu familia noastră. Postăm și pe YouTube, acolo avem #Evashow, un vlog cu familia noastră. Încercăm să postăm des, cel puțin săptămânal, iar pe YouTube, lunar. Eva și David fac parte dintr-o generație obișnuită mult cu mediul digital, urmăresc la rândul lor alte conturi, sunt activi pe TikTok, vin mereu cu idei pentru conținut nou. Noi îi încurajăm să se exprime și ne asigurăm doar că totul e în regulă. Majoritatea fotografiilor sunt făcute de Cătălin, dar și David e foarte bun la asta. Celor care critică expunerea copiilor în social media le spun că fiecare trebuie să ia decizia pentru el, pentru familia sa. Noi suntem oricum foarte expuși, ni s-a părut imposibil să ne ținem copiii departe de camere și atunci am decis să îi expunem controlat, să avem cât mai multe de spus în ceea ce privește felul în care ei apar.

Noi am învățat că, deși pare o joacă, expunerea în social media, ca pe orice alte media, înseamnă multă responsabilitate. E important să te gândești înainte să lansezi un mesaj, să nu jignești fără să vrei, să te întrebi mereu: „Oare dacă postez asta, cineva îmi poate reproșa ceva?

CAMELIA POTEC, campioană olimpică la înot (Atena, 2004), preşedinte al Federaţiei Române de Nataţie și Pentatlon Modern – mama Caeliei (@caeliaioana)

camelia potec copii

Caelia are puțin peste doi ani și jumătate. Unul dintre cadourile noastre pentru ea la aniversarea celor doi anișori a fost pagina de Instagram. Eu cred că va aprecia mai târziu – postările, credem noi, o reprezintă foarte mult, sunt așa cum credem noi că este ea.

În prima lună am postat în fiecare zi (parcă am uitat totuși o zi), dar am recuperat în următoarea cu două postări. Mă sfătuiesc cu tatăl ei, partenerul meu. De cele mai multe ori eu scriu, iar el comentează. Cam așa cum este și acasă. Glumesc. Eu sunt cea care face fotografiile și asta se poate vedea și din pozele postate. Cele în care apare alături de mine sunt selfie -uri, cele cu tatăl ei sunt, de regulă, făcute de o a treia persoană. Momentan o urmăresc, în majoritate, prieteni care mă urmăresc și pe mine, dar important este că pregătim ceva frumos pe viitor. Am deja un proiect pe care aș vrea să-l construim împreună. Deocamdată avem doar reacții pozitive. Mi s-ar părea de prost gust să apară comentarii nepotrivite la postările unui copil atât de mic. Cred că așa ar trebui să se întâmple și la postările adulților. Nu-ți place ce postează cineva, nu urmărești (asta în cazul în care postarea nu te privește direct, bineînțeles). Fiecare suntem răspunzători de modalitatea prin care ne creștem copiii.

Fiecare avem datoria să le oferim copiilor noștri tot ce este mai bun. Cu ce greșim noi mai mult că ne expunem copiii în social media față de cei care îi hrănesc numai cu mâncare de la fast food? E doar un exemplu. Fiecare are dreptul să pună în balanță ce crede că este mai bine pentru copilul lui. Efectele le vedem toți mai târziu, în timp. Caelia știe că are cont pe Instagram, dar nu știu cât înțelege. Și, da, îi place să fie în mijlocul atenției, de aceea nu putem lucra sau sta de vorbă la telefon în preajma ei. Țipă „pa-pa” încă de când răspundem la telefon. Ce am învățat din expunerea în social media ? Depinde foarte mult de ceea ce vrei să transmiți. Eu am încercat să rămân cât mai mult concentrată pe activitatea profesională. În ceea ce privește minusurile, îmi repet că totul va rămâne scris și postat, așa că încerc să urc postări pe care mi-ar plăcea să le revăd și peste 10 sau 20 de ani. În plus, acum le va putea vedea și Caelia și toți prietenii ei.

Vizavi de plusuri, cred că e important să transmiți și prietenilor (reali și virtuali) informații despre activitatea proprie și chiar mulțumiri după diferite activități colective sau urări de Sărbători. Ca manager în sport, este necesar să păstrez astfel legătura cu cei din comunitatea proprie. De exemplu, a contat foarte mult în această perioadă de lock-down să știm ce se întâmplă peste tot în țară, pentru că absolut toată lumea posta.

IOANA CHEREJI, organizator festival – mama Luizei (@untoldina)

ioana chereji

Luiza are acum doi ani și jumătate. Oare când o fi trecut timpul ăsta?! Ea s-a născut între cele două festivaluri, Neversea și UNTOLD, iar imediat după ce am născut-o am primit vizita prietenilor noștri dragi, Pandutzu, Bunescu și Mariciu, care, de altfel, sunt și bloggeri , vlogeri și care i-au făcut cadou Luizei o pagina de Instagram – @untoldina. Untoldina pentru că încă de când era în burtică, majoritatea prietenilor îi spuneau așa și așa a rămas. Deși a primit acest cont de Instagram imediat după ce s-a născut, eu și Edy am decis să nu-l activăm atunci, pentru că era prea mică. Anul acesta însă, când am văzut-o cât e de expresivă și de delicioasă, ne-am gândit să îl activăm. Cine-l urmărește? Începând de la tot felul de conturi cu haine pentru copii, jucării pentru copii, până la prietenii noștri și chiar și bunicii care au și ei cont de Instagram.

Pe măsură ce creștea, devenea și mai expresivă și de fiecare dată când puneam o poză sau un filmuleț cu ea, pe contul meu sau a lui Edy, ne suna lumea să ne spună că este incredibilă și să îi facem și ei un cont de Instagram, că ar trebui să apară pe pachetele de scutece pentru copii și așa mai departe. La un moment dat, ne-a contactat o agenție care ne-a rugat să o ducem la ședințe foto ca s-o aibă în portofoliul lor. Până la urmă, cred că fiecare părinte trebuie să decidă așa cum simte el pentru familie și copilul lui. Luizei ajunge să îi spun „Mama, stai la poză, te rog” și își pune atitudinea și poziția potrivite. Îi place foarte mult să pozeze dar îi place și să verifice cum a ieșit în poză. Eu cred că se va bucura mult când va mai crește și va vedea toate amintirile de când era încă în burtica mamei ei, stocate undeva, pe un cont.

Foto: @douglaslormand; Victor & Anca Doldor/White Ruffles; Alina/Lilebuba Photography; arhiva personală

Categorii Lifestyle