Maldive. Picături de paradis vărsate peste ape

Maldive. Picături de paradis vărsate peste ape. Nisip alb, soare, valuri turcoaz, palmieri. Un tablou de vis. O trăire în mijlocul naturii, un loc în care te fascinează oamenii, cultura, costumele tradiționale.

Totuși, mi-am dorit și un strop de urbanism și am vizitat capitala, Malé. Astfel mi-am făcut o imagine completă a ceea ce înseamnă viața din Maldive.

Maldive este o țară islamică, trebuie să respecți cultura și obiceiurile localnicilor, și e bine să te îmbraci respectând regulile vestimentare ale acestei religii. Asta în capitală, pentru că pe insule, este altă poveste. Aici nu există restricții. Recunosc că petrec ore în șir în magazine de suveniruri și produsele tradiționale și caut mereu de la produse de artă populară și artizanat până la produse de tip souvenir.

Este o încântare să stai printre localnici. Deopotrivă femeile și bărbații, oameni fericiți, mereu cu zâmbetul pe buze poartă costume tradiționale maldiveze, unele moderne, adaptate zilelor noastre, dar și unele foarte vechi, chiar de zeci de ani. Sunt pasionată de tot ce înseamnă costum, de istoria costumului, și mereu când ajung într-un loc nou, sunt într-o continuă căutare. Am descoperit că rochia tradițională maldiveză se numește Dhivehi libaas și este realizată prin tehnici unice de broderie manuală. Sunt de obicei împodobite cu fire de aur sau argint.

Artizanii locali încă mai realizează manual costumele tradiționale maldiveze, păstrând această tradiție de generații întregi. Costumul tradițional din Maldive se integrează perfect în acel ambient unic de lemn și nisip, tipic maldivian, ce păstrează farmecul natural al insulelor.

Totuși, costumele lor naționale sunt simple, și sunt purtate atât în viața de zi cu zi, dar și în ocazii speciale, festivaluri și în timpul spectacolelor de dans.

Am îmbrăcat și eu un astfel de costum, vechi de 60 de ani, primit de la o localnică, Dhauha. Așa am putut deveni pentru o zi… maldiveză! Am îmbrăcat costumul lor tradițional și am trăit emoția unei mirese din insule. Bucuria localnicilor se vede imediat pe chipurile lor. Îți oferă cel mai larg și sincer zâmbet. Ei văd că le porti veșmintele cu respect și ai cuprins toate detaliile. Rochia de mireasă tradițională este roșie, pare un foc care nu poate fi stins de apele care o înconjoară. Fusta este neagră, simplă și totdeauna cu trei dungi late în partea de jos. Se numeste feyli. Barbatul (mirele) trebuie să poarte totdeauna o camașă albă și sarong.

Simplitatea costumelor este completată de bucuria ceremoniei, sunetele tobelor anunță evenimetul iar cântecele lor te trimit înapoi în timp, când ei erau doar pescari, stâpani ai acestor ape și petice pe paradis. Ești frumoasă, Maldivia, așa cum îmi place mie să îți spun! Esti printre cele mai frumoase locuri din lume. Multumesc pentru că m-ai primit în casa ta!

TEXT DE ELLIDA TOMA (Designer)

Categorii Lifestyle