Maison Margiela couture: Ingenuitatea artizanală

13584927_10153748924328785_3410275470484586_o

Când în 2014, John Galliano a devenit directorul creativ al Maison Margiela, nu au întârziat să apară voci care şi-au exprimat suspiciunea în ceea ce priveşte potrivirea dintre cele două părţi, designerul fiind cunoscut pentru afinitatea sa faţă de show-urile spectaculoase, în timp ce casa Margiela, pentru profilul său discret, under the radar.

De atunci şi până acum, designerul a creat colecţii pentru liniile menswear, womenswear şi couture ale brand-ului, însă colecţia haute couture pentru sezonul toamnă 2016 ilustrează, poate, cel mai bine, potrivirea perfectă între estetica explozivă lui Galliano şi spiritul conceptual al casei de modă franceze.

Galliano a imaginat o colecţie în care ideea de haute couture, deseori asociată cu siluetele aristocrate şi pline de glamour, este adusă în contemporan. Atât croielile, cât şi procedeele de realizare sau materialele, au îmbinat feeling-ul nobil cu un aer urban şi grunge.

Ingenuitatea artizanală a brand-ului, cuplată cu imaginaţia vizionară a lui Galliano, au produs o suită de look-uri striking – ţinuta care a deschis defilarea: o jachetă oranj purtată cu susul în jos, a reapărut la finalul show-ului purtată în formă clasică, într-un poetic joc al simetriei; o rochie cu bust construit din aplicaţii de cristale de tipul celor care formează candelabrele palatelor regale; o jachetă stil windbreaker (purtată drept rochie) cu detaliu din nylon dispus sub formă unui evantai de pliseuri; o rochie din mătase încolăcită de jur împrejurul trupului, suprapusă peste un tricou stil wetsuit, inspirat de costumele de surfing; un amalgam de blană, poplin şi stofă, tradus printr-o ţinută cu trei rânduri de mâneci – acestea sunt numai câteva dintre look-urile care au aărut pe podium.

Materialele neobişnuite pentru o colecţie couture – precum nylon-ul, plasa din tulle sau pielea acoperită de bumbac – au făcut pereche cu cele delicate şi feminine, precum mătasea, în timp ce paleta cromatică a explodat de nuanţe tari, dar cu valenţe tomnatice.

Foto: Maison Margiela