Lucruri pe care nu le știai despre Săptămâna Modei de la Paris

saptmana modei paris

Parisul a fost epicentrul modei dintotdeauna, iar săptămâna modei din capitala franceză este cel mai important eveniment dedicat conceptului de haute couture.

Celebrarea modei prin defileurile de la show-urile celor mai renumiți designeri a început în anii ’70 și, de două ori pe an, Săptămâna Modei de la Paris este un reminder constant al influenței culturale pariziene asupra modei. Iată cum a început tradiția acestui eveniment bianual atât de așteptat și care sunt dedesubturile Săptămânii Modei de la Paris.

Defileurile de modă sau expunerile fashion au început să aibă loc la Paris încă din secolul al 18-lea ca un schimb comercial dintre clienți și designeri. Ținutele erau prezentate inițial pe manechine artificiale, iar potențialilor clienți le era greu să-si dea seama cum ar veni hainele pe o persoană adevărată. De-abia în 1850 Charles Frederick Worth, părintele designului vestimentar, primul creator de modă și totodată cel care a dat tonul creațiilor haute couture, supranumit Le Pere de Haute Couture, a cochetat cu ideea de a-și prezenta creațiile cu ajutorul femeilor angajate special în acest scop și astfel s-a născut și conceptul de manechin.

louis vuitton saptamana modei paris

Louis Vuitton 

Casele de modă care realizează creații haute-couture sunt alese pe baza unui set de reguli impuse de standardele Camerei Sindicale de Haute Couture. Potrivit acestora, o casă de modă trebuie să prezinte o colecție formată din cel puțin 35 de piese pe sezon (atât de zi cât și de seară).

saint laurent

Saint Laurent 

Prima Săptămână a Modei a avut loc pe 28 noiembrie 1973 și a fost organizată de fondatoarea New York Fashion Week, Eleanor Lambert. Acesta a fost primul eveniment la care au fost prezentate laolaltă la Paris atât colecții haute couture, cât și prêt-à-porter și haine bărbătești. Evenimentul a fost organizat ca o gală de strângere de fonduri la Palatul Versailles, iar banii adunați urmau să fie folosiți pentru renovarea obiectivului, care necesita suma de 60 de milioane de dolari.

Prima Săptămână a Modei de la Paris a fost concepută sub forma unei înfruntări dintre cei mai apreciați designeri americani și francezi. Astfel, cinci creatori americani – Anne Klein, Bill Blass, Halston, Oscar de la Renta și Stephen Burrows și cinci designeri francezi – Marc Bohan – Dior, Emanuel Ungaro, Hubert de Givenchy, Pierre Cardin și Saint Laurent au fost provocați să creeze fiecate câte opt piese reprezentative pentru țara lor. Evenimentul a adunat la cea vreme 700 de persoane, printre care vedete de primă mână, precum Josephine Baker, Elizabeth Taylor sau Liza Minelli. Înfruntarea creatorilor a rămas cunoscută drept Bătălia de la Versailles.

chanel

Chanel 

În cadrul Bătăliei de la Versailles, designerii americani au facut prezentarea la comun și, dintre cele 36 de modele alese, 11 erau persoane de culoare, lucru nemaîntâlnit până atunci la o prezentare de modă. Diversitatea afișată de americani a fost punctul de atracție al evenimentului.

În 1984, Thierry Mugler a devenit primul designer care a oferit accesul liber al publicului la un show de modă. În cinstea anivresării de 10 ani ai casei, Mugler a organizat un defileu impresionant pentru prezentarea colecției de toamnă/iarnă. Evenimentul a avut loc la stadionul Zénith, în fața unei audiențe de peste 6 000 de oameni.

Karl Lagerfeld obișnuia să pună în scenă unele dintre cele mai spectaculoase și inedite show-uri de modă. De la reproducerera unui cazinou la cea a unei stații de lansare spațiale, Lagrfeld a știut cum să atragă atenția de fiecare dată, iar una dintre cele mai creative demonstrații ale sale a fost prezentarea toamnă/iarnă Chanel din 2014, când a creat un supermarket cu produse adevărate ca loc de defilare al modelelor.

dior

Dior 

Paris Fashion Week are loc în preajma celor mai cunoscute obiective turstice, iar casele de modă deja și-au stabilit câte un loc preferat, ales în fiecare an. Astfel, Chanel si-a adjudecat Grand Palais, Dior – Le Musée Rodin, Louis Vuitton – Muzeul Louvre, iar prezentările Saint Laurent au loc la Turnul Eiffel.

La începutul anilor 1900, designerul francez Pierre Poiret a devenit primul care a găzduit petreceri decadente după show-urile de modă. În zilele noastre, aceste evenimente au devenit o obișnuință și sunt ocazii binevenite pentru creatorii de modă de a comunica cu prietenii, partenerii de afaceri, cu clienții, cu presa, totul într-o manieră informală.