A List Star: de ce ne place Sia atât de mult

sia

Au trecut deja câteva zile de când Sia a urcat pe scena din Piața Constituției și lumea încă vorbește despre spectacolul său. Pentru că a fost pur și simplu incredibil. Pentru că Sia nu are nevoie de o scenă sofisticată, de costume extravagante sau de jocuri de lumini și artificii pentru a ne atrage atenția. Pentru că a reușit să transmită atât de multă emoție cântând retrasă într-un colț de scenă, cu fața acoperită de celebra sa perucă alb-negru, în timp ce lângă ea se desfășura o coregrafie de poveste (actorii Paul Dano și Kristen Wiig au însoțit-o pe Sia la București, însă micuța dansatoare Maddie Ziegler, care apare în videoclipurile artistei, a lipsit de la spectacol, fiind înlocuită de Stephanie Mincone).

A fost unul dintre cele mai bune concerte la care am fost eu până acum și cu siguranță nu va fi ultimul. Îmi plăcea Sia și înainte, o ascult de câțiva ani buni, iar Unstoppable a devenit una dintre melodiile mele preferate all time. Însă, după acest concert, plănuiesc să îi bifez cât mai multe spectactole (în Europa, cel puțin, că e mai aproape), pentru că Sia este absolut magică.

sia furler

În plus, parcursul carierei sale mi se pare extrem de interesant. A început să cânte încă din copilărie, mai ales că s-a născut într-o familie de muzicieni, iar Aretha Franklin și Stevie Wonder s-au numărat printre artiștii care i-au influențat stilul de-a lungul anilor. Cu toate acestea, începutul său muzical nu a fost lipsit de provocări. În 1997, după ce a părăsit trupa de jazz în care cântase până atunci, Sia și-a lansat albumul de debut, OnlySee (s-a semnat pe el cu numele său complet: Sia Furler), care s-a vândut în numai 1 200 de copii, un număr deloc promițător dacă stăm să ne gândim la milioanele de exemplare pe care le vinde astăzi. În scurt timp, Sia s-a mutat la Londra cu speranța că își va relansa cariera, dar și pentru că iubitul său de la vremea respectivă, Dan Pontifex, locuia acolo. Moartea lui i-a dat artistei viața peste cap complet, aceasta devenind victima drogurilor, cu care s-a luptat aproape șase ani. Cel de-al doilea album al său, Healing is Difficult, lansat în 2001, a fost inspirat de tragedia prin care a trecut artista, care s-a confruntat și cu depresia și a fost diagnosticată cu boala Graves, o afecțiune autoimună a glandei tiroide.

În 2005, la vârsta de 30 de ani, Sia s-a mutat la New York și a început să colaboreze cu artiști ca Alicia Keys, Rihanna (Sia a scris versurile superhitului Diamonds, iar la concertul de săptămâna trecută de la București am ascultat live această piesă în interpretarea Siei – sună foarte, foarte bine!), Christina Aguilera sau David Guetta. După alte două albume, Colour the Small One și Some People Have Real Problems, aceasta a lansat în 2010 We are Born, care includea 14 piese, inclusiv Clap Your Hands (nominalizat la categoria Cel mai bun cântec al anului la APRA Music Awards din 2011). După apariția acestui album, Sia s-a hotărât să renunțe la muzică și să se concentreze pe scrierea textelor pentru melodii, așa că între 2011 și 2013 a stat în studio și a produs muzică… pentru alți artiști. Însă nu s-a ținut prea mult de acest plan, iar în 2014 a dat lovitura cu un nou album, 1000 Forms of Fear. Primul single, Chandelier, a devenit rapid un hit global, fiind prezent pe primele poziții în topurile din întreaga lume.

Piesele Siei au fost incluse pe coloana sonoră a unor filme și seriale ca Person of Interest, San Andreas, The Great Gatsby, Pitch Perfect, Fifty Shades of Grey sau Zootopia.

Încurajată de succesul pe care l-a avut 1000 Forms of Fear, Sia a hotărât să își continue planurile muzicale și anul trecut a lansat This Is Acting, pe care a adunat cântece scrise inițial pentru alți artiști, de unde și titlul albumului. De exemplu, senzaționala Bird Set Free a fost gândită în primă instanță pentru Rihanna, care a refuzat-o, piesa ajungând ulterior la Adele, care a refuzat-o la rândul său.

Alive a fost concepută inițial ca o piesă despre viața lui Adele, însă britanica a refuzat-o pe ultima sută de metri. Ulterior, Sia a vrut să i-o ofere unei alte artiste, dar apropiații săi au încurajat-o să o păstreze după ce au auzit-o cântând-o.

Move Your Body sună grozav, dar nu prea seamănă cu stilul Siei, nu-i așa? Motivul este destul de simplu: piesa a fost creată, de fapt, pentru… Shakira.

Cheap Thrills ne amintește de piesele Rihannei și asta pentru că melodia a fost scrisă inițial pentru artista din Barbados.

Reaper trebuia să ajungă la Rihanna și Kanye West, dar în cele din urmă a fost inclusă pe albumul This Is Acting.

Footprints este o piesă scrisă de Sia acum câțiva ani pe care Beyoncé a refuzat-o.

Despre Sweet Design, Sia nu a făcut până acum comentarii, dar versurile indică faptul că piesa a fost scrisă pentru Jennifer Lopez.

Foto: hepta.ro

Categorii Lifestyle