Must see: „Lion”, o dramă inspirată din fapte reale

Lion reprezintă adaptarea pentru marele ecran a incredibilei poveşti din romanul A Long Way Home de Saroo Brierley. Saroo, în vârstă de 5 ani, se rătăceşte de fratele său şi ajunge într-un tren care-l poartă de-a lungul Indiei la mii de kilometri depărtare de casă şi de familie. Micuţul trebuie să înveţe să supravieţuiască singur în Calcutta, înainte de a fi adoptat de către un cuplu australian. Douăzeci de ani mai târziu, înarmat cu frânturi de amintiri, o hotărâre de neclintit şi revoluţionara tehnologie Google Earth, el porneşte în căutarea familiei pierdute, încercând să regăsească drumul spre casă.

Povestea adevărată a lui Saroo

Lion este una dintre acele poveşti care e imposibil să nu-i emoţioneze pe oameni. O incredibilă poveste reală, care le dă tuturor fiori pe şira spinării. Atinge un lucru primar din noi, ca fiinţe umane – nevoia de a ne găsi casa şi de a şti cine suntem”, de clarat producătoarea Emile Sherman.

„Povestea lui Saroo este atât de tare, încât nu poate fi inventată. Şi are toate elementele pentru un film excelent – cuprinde aventură şi primejdii, traversează continente şi perioade temporale. Iar călătoria lui este profund emoţionantă. Şi ce face povestea de pe marele ecran şi  mai specială este că, în final, după nenumăraţi ani de căutare a ceea ce părea a fi acul în carul cu fân, ani fără familia sa biologică, el şi-a găsit drumul spre casă”, a spus şi producătoarea Angie Fielder.

Hotărât să onoreze adevărul poveştii, regizorul Garth Davis a mers în India în timpul pregătirilor pentru filmări, petrecând timp atât în Calcutta, cât şi în satul natal al copilăriei lui Saroo. Garth era în acel sat când Kamla, mama naturală a lui Saroo, s-a întâlnit pentru prima dată cu Sue, mama adoptivă. „A fost important pentru mine să parcurg realitatea lui Saroo cât de mult posibil, aşa că i-am refăcut traseul cât de bine am putut. M-am plimbat singur prin sat, imaginându-mi că eram un băieţel care creşte în zonă. M-am aşezat pe banca din staţia de tren Burhanpur, unde el s-a trezit singur, iar apoi am mers în Calcutta, în staţia principală de tren – Howrah, unde întreaga forţă a poveştii m-a copleşit. Am copii şi să-mi imaginez un băieţel de 5 ani aici, singur, fără să vorbească limba… atunci am ştiut că acesta va fi un film impresionant”, a explicat regizorul.

O distribuție impresionantă

Actorul Dev Patel, cunoscut pentru rolurile din aplaudatul Slumdog Millionare și serialul The Newsroom, joacă rolul tânărului Saroo, care, bântuit de amintirile din copilărie, se hotărăște să se întoarcă în India și să îți regăsească familia biologică, de care s-a pierdut accidental în urmă cu mulți, mulți ani. Nicole Kidman și David Wenham s-au alăturat și ei acestui proiect, jucând rolurile lui Sue și John Brierley, părinții adoptivi ai lui Saroo.

Lion este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 20 ianuarie 2017.

Foto: Forum Film România

Categorii Lifestyle