Andreea Leta ∙ June 10, 2022 ∙ 6 min read

Deși pare că plasticul a existat în jurul nostru dintotdeauna, acesta a început să fie produs în urmă cu doar 70 de ani și, de atunci, a devenit unul dintre cele mai populare materiale folosite în toate industriile, creând o situație paradoxală – unul dintre cele mai rezistente materiale este folosit în mare parte pentru produse de unică folosință.

Cu timpul, poluarea cu plastic a devenit o problemă din ce în ce mai presantă pentru societate, deoarece reziduurile de plastic au început să apară peste tot în mediul înconjurător, fie că vorbim despre păduri, zone urbane, aer și chiar apele mărilor și oceanelor, reprezentând o amenințare  to mai mare pentru planetă.

Astfel, oamenii au început să conștientizeze importanța reducerii poluării cu plastic prin numeroase companii derulate în întreaga lume. Autoritățile au început implementarea politicilor publice, companiile au început să utilizeze tot mai des materiale durabile, iar marii producători au început să dezvolte strategii orientate spre sustenabilitate și circularitate. Cu toate acestea, studiile arată că la nivel global, doar 9%* din cantitatea de plastic este reciclată. 

În ceea ce privește situația locală, România este mai puternic afectată de poluarea cu plastic decât alte țări europene.  În ceea ce privește poluarea apei, un studiu realizat anul trecut de asociația Act for Tomorrow relevă că fiecare râu important din România, dar și alte surse de apă sunt poluate cu microplastic. Acest fenomen este îngrijorător, deoarece procesul de eliminare al plasticului din apă este mai dificil decât colectarea deșeurilor solide. Mai mult, studiile au demonstrat că aproximativ 14 milioane de tone de plastic “plutesc” în apele oceanelor, deșeurile fiind ingerate de peste 300 de specii de pești, din care peste 200 ajung pe mesele noastre.

Astfel, măsurile concrete trebuie puse în aplicare și susținute de fiecare parte a societății: autorități, companii și, mai ales, de fiecare dintre noi.  

Conștientizând importanța acestui subiect, IKEA, în colaborare cu ONG-ul Mare Nostrum, a organizat o activitate de curățare a plajei Modern din Constanța, cu scopul de a reduce cantitatea deșeurilor de plastic de pe una dintre cele mai populare plaje din România.

Întrebat dacă acest tip de acțiuni pot avea cu adevărat un impact pe termen lung, Marian Paiu, fondator Mare Nostrum declară că „Monitorizăm îndeaproape evoluția poluării cu plastic a fiecărei plaje de pe litoralul românesc începând cu anul 1997. Deși nivelul de poluare este în creștere, una dintre cele mai eficiente modalități de a-l ține sub control este prin organizarea de activități regulate de curățare a plajelor. În timp ce autoritățile locale organizează astfel de acțiuni la începutul fiecărui sezon estival, multe dintre acestea sunt organizate în colaborare cu marile companii.” 

Printre alte măsuri care pot fi implementate pentru o strategie eficientă se numără educația generațiilor tinere, și nu numai, reprezentând un factor deosebit de important pentru reducerea viitoarelor deșeuri. De asemenea, este esențială dezvoltarea unor produse sustenabile la prețuri accesibile. În prezent, majoritatea produselor reciclate și regenerabile sunt percepute ca fiind destul de scumpe. Astfel, IKEA depune în mod constant eforturi pentru a transforma stilul de viață sănătos și sustenabil într-o alternativă accesibilă și atractivă pentru cât mai mulți oameni. Lansată de curând, colecția KÅSEBERGA este cea mai recentă apariție în gama de produse sustenabile IKEA. 

Această colecție specială este realizată din materiale reciclate și regenerabile, încurajându-i pe oameni să aibă o atitudine responsabilă față de mediu. Produsele au fost dezvoltate împreună cu Liga Mondială de Surf, în colaborare cu Rob Machando, Kassia Meador și alți 3.500 de surferi profesioniști din întreaga lume. Împreună au creat produse destinate iubitorilor unui stil de viață activ, care se simt profund conectați cu mediul înconjurător. KÅSEBERGA își propune să promoveze o mentalitate bazată pe circularitate, cu 26 de articole realizate din poliester reciclat sau din materiale regenerabile, cum ar fi bambusul și pluta.  

Deși au fost concepute în colaborare cu practicanții de surf, produsele KÅSEBERGA sunt adresate tuturor persoanelor care îmbrățișează un stil de viață activ. Pe de altă parte, unele produse au fost concepute pentru a încuraja un stil de viață mai sustenabil. Punga de colectare a deșeurilor KÅSEBERGA este fabricată din plastic colectat din mări și oceane, contribuind la menținerea curățeniei atât pe plajă, cât și în ape. Este reutilizabilă, ușor de transportat și, cel mai important: ajută la promovarea mesajului transmis de companie.

IKEA este conștientă de importanța pe care companiile o au în reducerea deșeurilor de plastic. Mai mult, compania își asumă responsabilitatea de a reduce impactul pe care îl are atât asupra oamenilor și asupra comunităților în care își desfășoară activitatea. Prin urmare, IKEA a adoptat o serie de măsuri concrete pentru a-și reduce impactul asupra mediului – eliminarea treptată a plasticului de unică folosință și a bateriilor nereîncărcabile, utilizarea mai multor materiale regenerabile și reutilizabile în produsele sale, tranziția către mai multe surse de energie regenerabilă și adaptarea unui model de business circular.

Oamenii doresc să adopte un stil de viață mai sustenabil, iar obiectivul IKEA este de a face sustenabilitatea mai accesibilă, mai atractivă și mai motivantă pentru oamenii din comunitate. Până în prezent, compania a realizat noi modalități creative de a realiza produse utilizând resurse limitate, de a trece la materiale regenerabile și reciclate, de a da o nouă viață produselor sale și de a crea soluții accesibile care să îi ajute pe oameni să aibă un stil de viață mai sustenabil. De asemenea, compania continuă să se implice în acțiuni concrete de reducere a poluării, așa cum a fost activitatea de curățare organizată pe plaja Modern din Constanța. 

În ultimii ani, consumatorii și-au demonstrat preocuparea atât față de problemele sociale, cât și față de cele de mediu. Pe măsură ce devin mai implicați, oamenii așteaptă o reacție similară și din partea companiilor. Deși marile corporații susțin activ cauzele sociale, prin finanțare și diverse acțiuni comunitare, este la fel de important ca aceste companii să integreze sustenabilitatea în activitățile lor de zi cu zi. Se pare că IKEA se află pe drumul cel bun. 

Foto: PR

Related Posts

Sharon Stone povestește că pierdut nouă sarcini de-a lungul vieții

Sharon Stone (64 de ani) face consfesiuni dureroase despre cele nouă sarcini pe care le-a pierdut de-a lungul…

Rupert Murdoch, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, divorțează de Jerry Hall

Nu există vârstă limită pentru mariaj sau pentru divorț, iar acest lucru e demonstrat cel mai bine Rupert…

Primul tablou oficial cu Ducii de Cambridge, Prințul William și Kate Middleton

Ducii de Cambridge, Prințul William și Kate Middleton, au parte începând de acum de un tablou oficial, făcut…

Irina Rimes lansează noul album, intitulat „Acasă”

Irina Rimes lansează cel de-al patrulea album „Acasă”, compus într-un drum de redescoperire al artistei, care a călătorit…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu lansările și noutățile din toate domeniile. Top Line a…

INNA prezintă single-ul ”Magical Love”

După ce a cucerit topurile muzicale din Europa cu hitul „Up”, regina muzicii dance, INNA, revine cu un…

Barack și Michelle Obama – onorariu de aproximativ 20 de milioane de dolari pentru un podcast

Barack și Michelle Obama au încheiat un contract de 20 de milioane de dolari pentru un podcast de…

Cum să ne amenajăm apartamenul? Irina Pătășanu (arhitect) ne arată un ghid în 7 pași

Vara este perioada în care alegem cel mai des să dăm un alt aer locuinței, să mai schimbăm…

Așa mamă, așa fiu – Aurélien Enthoven calcă pe urmele celebrei lui mame, Carla Bruni

Aurélien Enthoven (21 de ani) este fiul Carlei Bruni, fosta primă doamnă a Franței și model de succes….

Anca Alungulesei: “Sportul poate bloca procesul de slăbire! Mintea te îngrașă, mintea te slăbește”

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție și creatoarea Psiho-Dietei, proces integrativ de slăbit, cu rezultate pe viață, explică felul…