Bianca Sterie ∙ August 1, 2020 ∙ 11 min read

O să spunem drept: ne aşteptam la multe provocări din partea 2020, dar nu ne-a trecut prin cap o secundă că vom ateriza exact în mijlocul pandemiei. Planuri date peste cap, schimbări la toate niveluri, o adaptare continuă la noi reguli şi restricţii: ultimele luni nu au fost uşoare pentru nimeni. Chiar şi aşa, nu ne-am pierdut speranţa: ştim sigur că, la un moment dat, va fi bine din nou. Între timp, respectăm indicaţiile autorităţile şi visăm cu ochii deschişi la noi aventuri în colţuri îndepărtate de lume. Şi cum recomandările actuale sunt ca, măcar pentru o vreme, să ne orientăm către vacanţe petrecute în ţară, am zis că este timpul să ne unim forţele şi să pornim împreună într-un tur al celor mai frumoase locuri din România. Powered by #AlistTeam.

Andreea Esca (@andreeaesca)

Eu știu sigur că voi alege Oberwood (@oberwood_porumbacu_de_sus), un loc de poveste de la poalele Munţilor Făgăraș, unde am reușit să punem la un loc câteva căsuțe din lemn adunate de prin zonă şi reasamblate, restaurate și echipate în interior astfel încât să asigure confortul unei locuințe de lux într-un spațiu care păstrează temele tradiționale. Pe malul unui râu, cu Vârful Negoiu gata să fie cucerit și multe alte activități adecvate pentru o zonă montană, Casa Soare, Casa Berbec, Casa Floarea vieții, Casa Prieteniei și Casa Moara sunt alegerea mea pentru această vară. Iar seara, după o zi călduroasă petrecută „la baie”, abia aștept să aud când vine ciurda de bivolițe și vaci și să stau la povești cu vecina care gătește dumnezeiește.

Alina Aliman (@alinaaliman), Editor in Chief (print edition)

Recunosc că cel mai tare mi-e dor să călătoresc. Să descopăr locuri noi, să vorbesc cu oameni din țări îndepărtate, să învăț despre civilizații extraordinare. Cum primăvara lui 2020 a apăsat pe butonul de reset și ne-a limitat mult zborurile, este poate timpul să ne întoarcem către locurile minunate aproape de noi, din România. Îndrăgostită iremediabil de mare & soare, evident că alegerea mea este simplă: litoralul Mării Negre. Aproape oriunde, dar fără prea mulți oameni în jur (!), aproape oricând din mai până în septembrie, un weekend sau chiar o zi „furată” din programul obișnuit, în timpul săptămânii. Așadar, voi reveni oricând pe plajele din Mamaia Nord, aproape de Năvodari – late, fără muzică și cu kiteri străbătând valurile după-amiaza, când vântul e prielnic (marinaregia.com). Dar vara aceasta voi pune pe listă și Limanu Life Harbour (lifeharbour.ro), unde abia aștept să ajung pentru un curs de sailing aflat la mine pe wishlist de prea multă vreme.

Bianca Sterie (@bianca.sterie), Lifestyle Editor

M-am îndrăgostit de Cluj-Napoca încă din primul moment în care am pus piciorul în acest oraș, cu aproape șase ani în urmă. Am adunat povești de ținut minte toată viața, nopți albe, dar extraordinar de frumoase la festivaluri și petreceri, amintiri cu totul și cu totul speciale. În plus, mă fascinează acest ritm domol al zilelor la Cluj. Sunt o persoană destul de agitată de felul meu, cu foarte puțină răbdare, însă, când ajung acolo, trec imediat la viteza de Ardeal. Mă liniștesc. Mă încarc cu energie. Și da, sunt multe locuri senzaționale în România, dar tot ce-mi doresc pentru această vară este să dau cel puțin o fugă până la Cluj. Să mă rătăcesc pe străduțele frumoase din jurul centrului. Să prind o bancă liberă la umbra copacilor din Piața Unirii și să stau câteva ore să citesc în tihnă. Și oare mai e nevoie să povestesc despre locurile grozave în care poți mânca în oraș? Deja visez la un mic-dejun la Eggcetera sau la un prânz în grădina de la Casa Boema.

Monica Cismaru (@monica.cismaru), Lifestyle Editor

De zece ani, Vama Veche e o constantă în vacanțele și în weekendurile mele vara, e locul în care mă refugiez alături de prieteni. De ceva timp, nu mai apreciez atât de mult viața de noapte de acolo, dar mă relaxează enorm după-amiezele leneșe pe plajă și discuțiile lungi despre tot și despre nimic la un cocktail, până la apus.

Adriana Moscu (@adriana.moscu), Lifestyle Editor

M-am născut lângă Dunăre, Bucureștiul m-a adoptat în urmă cu 22 de ani, iar de aproape 7 m-am îndrăgostit iremediabil de meleagurile Ținutului Secuiesc. A devenit un ritual să mergem vara la casa buncii soțului meu, în Joseni, satul copilăriei ei, mai cunoscut de restul lumii ca unul dintre cei doi „poli ai frigului” din România. Așa că musai venim aici vara, când natura devine mult mai prietenoasă. Funcționează ca un refugiu perfect din calea caniculei care se revarsă peste străzile și locuințele din București în lunile de vară. Și pentru că nu e chiar floare la ureche să ajungi din București în Harghita, în lipsa unei autostrăzi care să simplifice călătoritul de plăcere, o vacanță aici nu poate să dureze mai puțin de șapte zile. Suficient cât să ne încărcăm bateriile ascultând… liniștea deplină, urmărind cum apune soarele roșu și leneș peste dealuri, sau făcând drumeții la Canionul de Sare, prin pădurea care înconjoară Lacul Roșu, ori pur și simplu luând-o de-a lungul câmpului pe înserate, să ne umplem plămânii până la refuz de mireasma florilor care-și închid petalele, să căscăm ochii la aglomerația de stele pulsând orbitor pe cerul nopții sau să urmărim cu privirea câte o barză care adoarme în cuib odihnindu-se – numai ea știe cum – într-un picior. Oare ce o fi visând?

Alexia Eram (@alexiaeram), Content Creator Trend Challenge

Alegerea mea este „La Vella Yachting Club”, aflat pe clisura Dunării, la 25 de km de Orșova, un club de vară cu o priveliște superbă. Un hotel cu piscină, pe malul Dunării,și petreceri pe cinste: acestea vă așteaptă acolo . Farmecul naturii și activitățile pe care le puteți face sunt și ele foarte căutate de turiștii din orice colț al lumii.  Dacă alegeți să stați la piscină, va puteți bucura de muzica oferită de un DJ. Apoi, aveți dispoziție un vapor pentru plimbări pe Dunăre, iar seara puteți petrece în clubul de noapte cu vedere la piscină și fluviu. Ideal pentru evenimente private, pool party-uri și zile de naștere.

Alina Burlacu (@alinayvy), Beauty Editor

Locuri din România pe care aș vrea să le (re)descopăr? Mii! Și asta pentru că îmi place mai mult drumul decât destinația. Fiecare kilometru parcurs mă face să mă simt ca într-o carte bună, cu neprevăzut, dar și cu oameni dragi, fiecare cu poveștile lui. Iubesc să văd natura în mișcarea ei firească și calmul netulburat decât de apariția sporadică a vreunui curios. Încotro aș pleca prima oară vara asta? Pe canalele Deltei, spre Gura Portiței.

Daniel Ileana (@danielileana23), Video Editor

Dacă ar trebui să aleg un loc în care să îmi petrec fiecare vacanță, Cazanele Dunării ar fi acela. Am fost de câteva ori acolo și am reușit să regăsim tot ce aveam nevoie: natură, liniște și mâncare bună. Sunt câteva hoteluri drăguțe pe malul apei, cu piscină și cocktailuri, iar plimbările cu barca și poveștile localnicilor sunt de neuitat. Dacă ai ocazia să mergi la Cazanele Dunării, fă un ocol scurt și vizitează cascada Bigar pentru o experiență întreagă.

Alexandra Bolba (@alexandrabolba), Lifestyle Editor

Puține locuri m-au fermcat așa cum a făcut-o Amfiteatru Transilvania din Moeciu de Sus. Un loc minunat,  în vârf de munte, unde am simțit că nu există grabă sau neliniște, ci doar priveliști cu efect terapeutic. De ce Amfiteatru? Pentru că ansamblul de case vechi de sute de ani restaurate manual este înconjurat de munți, oriunde privești. Și foodie cum sunt, mi-au cucerit și sufletul de grăsuț. Aici am găsit plăcinte cu varză și cartofi, cum doar bunica mai știe să-mi facă, și am gustat pentru prima dată sevă de mesteacăn cu plante aromatice. Așa cum spun chiar gazdele, Amfiteatru e un „spațiu unde se contopesc armonios: munții cu pădurile și izvoarele, omul cu cărările și gândurile sale.”

Nicoleta Nicolae (@nico_narcisa), Editor in Chief (online edition)

Am ajuns o singură dată până acum în Delta Dunării și m-am îndrăgostit. Sfârșitul primăverii – începutul verii reprezintă perioada cea mai spectaculoasă din an. Este momentul cel mai bun pentru a vedea acest colț al României. Pentru culorile ei – toții copacii și irișii de baltă sunt înfloriți, cresc stuful și păpura, apar nuferii, se aude cântecul păsărilor, este o minunată reîntoarcere la natură. Este locul perfect în care să evadezi. Nu rata ciorba de pește făcută chiar de pescari, plimbările pe apă și tot ce oferă acest minunat colț de țară. Promit să mă reîntorc cât de des voi avea ocazia în Paradisul României.

Raluca Leafu (@ralucaleafu), Lifestyle Editor

Situat pe un platou natural cu o superbă priveliște, acest loc din Bucovina este perfect pentru a-ți aduce aminte de copilăria la bunici, pentru a te reconecta cu natura și viețuitoarele ei și pentru a te relaxa în căsuțele vechi de peste 100 de ani, însă cu tot confortul necesar zilelor actuale. Hai La Saivan (BioRetreat & Farm) merge înapoi la origini păstrând autenticitatea locului, a tradițiilor strămoșești, de la oierit până la făcutul cozonacilor, îmbinând trecutul cu prezentul într-un mod armonios și elegant.

Roxana Popescu (@roxiipopescu), Instagram Account Manager

Cele mai frumoase locuri din România pentru mine sunt cele în care am creat amintiri minunate, iar primul de pe listă trebuie să fie litoralul Mării Negre. Fiecare stațiune poartă nostalgia unei diferite perioade din viața mea. Pe plaja din Eforie Nord obișnuiam să construiesc castele de nisip și să port mărețe bătălii cu valurile mării, în timp ce bunicii mă supravegheau de la țărm. Cu timpul, activitățile s-au diversificat, la fel și locurile și persoanele alături de care îmi petreceam timpul. Cu siguranță bunicii mei nu s-ar fi simțit în largul lor în Stuf sau Expirat din Vama Veche. Nici să aștepte răsăritul nu cred că ar fi rezistat, tradiția preferată alături de prietenele mele din liceu. Prin urmare, în orice loc de pe malul Mării Negre m-aș afla, timpul petrecut acolo devine remediul pentru orice diagnostic ce are de-a face cu sănătatea minții și de-abia aștept să mă întorc acolo și vara aceasta.

Rovena Andrei (@rovena_andrei), Fashion Stylist

După o perioadă lungă de izolare, îmi doresc mult să revăd câteva dintre satele săsești: Viscri, Criț, Richiș, Biertan sau Cincșor. Voi merge într-un road trip împreună cu familia mea și voi revedea aceste locuri dragi mie. Mi-e dor de atmosfera de la Viscri 125, de cinele pregătite de gazdele Raluca și Mihai, de liliacul proaspăt cules de pe șemineu, biserica fortificată și plimbările cu bicicleta pe traseul Viscri-Meșendorf-Criț. La Richiș mă voi opri la Casa Noah, voi face plimbări lungi pe colinele din jurul satului și voi vizita Biserica Fortificată din Biertan, construită în secolul al XII-lea. Abia aștept să revin la Casa de Oaspeți Cincșor pentru liniștea din biblioteca fostei școli evanghelice din 1910 și tihna unei zile petrecute într-un sat săsesc, pentru bucuria de a lua micul dejun realizat exclusiv din produse locale. Acesta ar fi jurnalul meu de slow travel în câteva dintre cele mai frumoase și autentice sate transilvanene, un exemplu despre cum poți realiza turism sustenabil și duce mai departe poveștile și tradițiile locului.

Andreea Leța (@andreeanyx), Fashion Editor

Iubesc România și mă plimb prin țară ori de câte ori se ivește ocazia. Ador satele din vest pentru autentic și pentru oamenii care păstrează farmecul lor, însă un sat din celălalt capăt al țării m-a cucerit de când am pus prima dată piciorul acolo, când aveam 11 ani. Vama Veche este locul meu de suflet, este my absolute happy place, oricând, chiar și în „a patra zi de Crăciun”, cum îmi place să numesc vizita de iarnă. Poveștile vreunui necunoscut îndrăgostit la focul de tabără, dansul în nisip sub luna plină, muzica, râsetele și Boleroul lui Ravel la răsărit – pentru mine, în Vamă se oprește timpul.

Foto: arhiva redacției

Related Posts

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…

Jon Bon Jovi își recunoaște infidelitatea față de soția sa, cu care e căsătorit de 34 de ani

Jon Bon Jovi (62 de ani) și soția lui, Dorothea, sunt căsătoriți de 34 de ani și se…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Prinții de Wales, William și Catherine, sărbătoresc ziua mezinului lor, Louis

Louis, cel mai mic dintre copiii Prinților de Wales, William și Catherine, împlinește azi șase ani. O fotografie…

Irina Shayk dezvăluie rutina ei de skincare, cu metode moștenite de la mama ei

Irina Shaik (38 de ani) este una dintre cele mai râvnite femei din lume și totodată una dintre…

Două producții românești, selectate la Festivalul de Film de la Cannes

”Trei kilometri până la capătul lumii”, în regia lui Emanuel Pârvu, și documentarul ”NASTY”, despre viața și cariera…

Actrița Christina Hendricks (Mad Men) s-a măritat a doua oară

Actrița Christina Hendricks (48 de ani), cunoscută publicului mai ales datorită rolului Joan Harris din serialul de succes…

Milan Design Week – o experiență numită The Red Experience by Ploom

Sute de mii de amatori de artă și design, mii de instalații care de care mai interesante, sute…