Diana Lupu ∙ December 27, 2020 ∙ 6 min read

A-Listers! Iată că am ajuns și la ultima rubrică TURN THE PAGE din acest an. Trebuie să recunosc că pe parcursul lunii decembrie nu am reușit să mă organizez să citesc atât de mult pe cât mi-ar fi plăcut așa că, sugestiile cu care vin acum sunt cărți pe care le-a citi în acest an și pe acre nu am avut ocazia să le împărtășesc cu voi. Mi-am dorit să aduc lecturi care să fie un soi de companioni în această perioadă în care încercăm să ne relaxăm și să ne reâncărcăm bateriile pentru anul ce urmează, precum și cărți care să vină în sprijinul relațiilor pe care le avem cu cei de lângă noi. Astfel că, nu mă mai lungesc cu vorba și vă invit la răsfoit recomandările lunii decembrie.

  1. Conversații cu prieteni de Sally Rooney

Mă bucur să încep recomadările din această lună cu cel d-al doilea roman scris de Sally Rooney, pentru că este unul dintre autorii pe care i-am descoperit în acest an și de care sunt complet îndrăgostită. În primul articol Turn The Page am vorbit despre ”Oameni Normali” pe care îl puteți citi dar și viziona pe HBO GO și despre faptul că Sally este considerată de către mulți critici literari: primul autor milenial. Așa cum ne-a obișnuit în romanul Omanei normali, acțiunea se petrece în Marea Britanie , iar personajele principale sunt Frances și prietena ei Bobbi. Cele două tinere, pasionate de artă și literatură, fac cunoștință cu Melissa, care le deschide ușa către lumea adulților care au probleme de adulți, dar cele două fete nu știu încă acest lucru. Bobbi se lasă fascinată de Melissa, iar Francess începe o aventură cu soțul acesteia.

Așa cum am spus și despre primul roman al lui Rooney, pare să fie o poveste clișeică, însă felul în care autoarea ne face părtași la universul interior, la gândurile ți frământările persoanjelor este ceea ce , din punctul meu de vedere, face ca acest roman să merite timp și atenție. Scrisă cu precizie și inteligență, Conversații cu prieteni este o reprezentare cât se poate de însuflețită a plăcerilor și pericolelor care apar o dată cu trecerea de la tânăr la adult; dar și o reamintire a importsnței istoricului personal, al vieții de familie și al atașamentului.

2. Cele cinci limbaje așe iubirii pentru adolescenți de Gary Chapman

Iată că am ajuns și la una din cărțile resursă, așa cum spuneam la începutul rubricii, care face parte din bine cunoscuta serie a lui Gary Champman ”Cele cinci limbaje ale iubirii”. O să fiu foarte sinceră și o să recunosc faptul că nu cred în toate cărțile și scrierile acestui autor care, în opinia mea, reduce multe subiecte la cinci pași sau la cinci explicații, însă cred că această carte care face trimitere către adolescenți și felul în care percep ei iubirea și afecțiunea din partea celorlalți în etapa asta de viață provocatoare este o modalitate prin care părinții, profesorii sau frații mai mari să reușească să îi înțeleagă mai bine  și să le fie aproape într-un mod autentic.

În esență, Gary Champman aduce în fața noastră idea că,  fiecare etapă din viața noastră vine cu schimbări, iar aceste schimbări se regăsesc chiar și în felul în care percepem limbajul afecțiunii. Astfel că, este important pentru părinți să realizeze că micuțul care cerea explicit toată atenția lor se dezvoltă într-un tânăr cu nevoi de independență  și cunoaștere, care nu mai percepe afecțiunea în același mod ca până acum. Pe lângă subiectul afecțiunii, ceea ce mi-a plăcut extrem de mult la această carte este faptul că explică într-un limbaj prietenos ce înseamnă adolescența astăzi, vorbește despre sentimentul de mânie al adolescenților, despre eșec, responsabilitate și dorința de independență.

” Știu că vă iubiți copilul. Însă nu sunt sigur că el vă simte iubirea.Învățați limbajul primar de iubire al adolescentului dumneavoastră și vorbițil frecvent. Nu etse ușor. Dra merită efortul. Roadele le va culege adolescentul. Nimic nu etse mai important pentru generațiile viitoare decât eficiența cu care îi iubim pe adolescenți acum.” – Gary Chapman

Cred că citatul cu care autorul deschide această carte este motivația principală pentru care fac această recomandare. El subliniază atât de frumos  și simplu, faptul că părinții/adulții au nevoie să conștientizeze și să îți adapteze felul în care interacționează cu adolescenții din viața lor, pentru că de asta au nevoie pentru a parcurge drumul către viața adultă și pentru a păstra o relație sănătoasă pe care se pot baza.

3. Nu te lăsa de Glennon Doyle

Ce-a de-a treia recomandare se încadrează tot în categoria ” autorilor contemporani pe care i-am descoperit în acest an și de care m-am îndrăgostit”. Așa că, după Sally Rooney am dat peste tumultoasa și curajoasa Glennon Doyle cu al ei roman ”Love Worrior.Iubește și luptă” pe care l-am recomandat într-o rubrică anterioară TURN THE PAGE. Cartea de față este o extensie a primei cărți scrisă de autoare și întregește povetsea ei reală de viață prin mesaje puternice îmbrăcate sub forma unor poveștiri.

Nu te lăsa este o mărturie a faptului că putem să ne bucurăm de povetsea noastră de viață doar dacă dăm dovadă de curaj și înlăturăm straturile protectoare pe care l-eam clădit de-a lungul timpului în jurul nostru. Ce îmi place foarte mult la această lectură este faptul că îmi reamintește de mesajele lui Brene Brown, însă într-o formulare mult mai prietenoasă și mai ancorată în povestea persoanlă a autoarei.

Acest volum conține un ghid de lectură care are ca scop să stimuleze cititorul să găsească perspective noi și interesante, să sporeascp bucuria lecturii, dar și pe cea de a fi în preajma celorlalți. Cred că și caeasta este o carte resursă, care să ne ajute să ne explorăm propria persoană și să pășim cu curaj în tot ceea ce se va găsi în viața noastră.

„Un stil direct, plin de forță. Scrisul, sau ceea ce Glennon Doyle numeşte «a trăi cu voce tare», este o terapie care o ajută să alunge singurătatea, să învețe să fie mai modestă şi să nu-i mai fie frică să vorbească despre trăsăturile sale mai puțin flatante.“

Sper că v-am convins sau că v-am inspirat să răsfoiți măcar una dintre acetse cărți. Let’s TURN THE PAGE!

 

Related Posts

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…

A apărut primul ceas parfumat din lume

Cum ar fi să porți o bijuterie cu utilitate și parfumată? Culmea cochetăriei! Vacheron Constantin lansează un item…

Călătorii în adâncul sufletului – EMAA și noul său album – ,,f r a t e l e. a b i s”

EMAA prezintă “f r a t e l e. a b i s” – un album ca o…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…