A List Magazine ∙ October 17, 2019 ∙ 4 min read

Limba a fost inventată pentru ca oamenii să îşi ascundă gândurile”, spunea diplomatul francez Charles-Maurice De Talleyrand. Gesturile, postura corporală, tonalitatea vocii, mimica şi mulţi alţi indici alcătuiesc un limbaj cu mai multă acurateţe în reflectarea stărilor psihice și a emoțiilor decât cel verbal. Informaţiile de acest tip sunt transmise inconştient şi, prin urmare, sunt mult mai aproape de semnificaţia reală a mesajului gândit.

Cum funcționează limbajul nonverbal, cum reflectă acesta emoțiile noastre reale și cum să învățăm să detectăm minciunile, aflăm din cele 5 cărți despre interpretarea limbajului nonverbal de mai jos, scrise de experți în identificarea disimulării.

  1. Cartea gesturilor. Cum putem citi gândurile oamenilor din acţiunile lor, Peter Collett

În acest ghid revelator, Peter Collett, expert în psihologie socială, profesor la Universitatea Oxford şi psiholog rezident al emisiunii Big Brother difuzată de Channel 4, ne introduce în fascinantul concept al gesturilor, dezvăluindu-ne felul în care acestea funcţionează, de unde provin, cum să le identificăm şi cum să le interpretăm. În timp ce ne învaţă cum să „citim” şi să interpretăm motivele şi acţiunile altor oameni, acest instrument extrem de valoros ne ajută în egală măsură să ne concentrăm asupra mesajelor pe care le trimitem neintenţionat şi a efectelor pe care acestea le pot avea asupra celorlalţi. Cuprinzătoare şi accesibilă, oferind o lectură plăcută, „Cartea gesturilor” propune un vocabular nou şi unitar pentru a înţelege comunicarea umană şi influenţa socială.

  1. Emoţii date pe faţă, Paul Ekman

Cei care au văzut serialul „Lie to Me” înțeleg deja fascinația de a-l urmări pe dr. Cal Lightman în acțiune. Personajul interpretat magistral de actorul Tim Roth este un expert în detectarea minciunii și a fost creat după expertiza reală și cărțile specialistului Paul Ekman. Acesta este profesor de psihologie la University of California Medical School în San Francisco şi specialist în exprimarea emoţiilor şi a minciunii.

După decenii de cercetări ale emoţiilor şi expresiilor faciale, Paul Ekman şi-a sintetizat rezultatele în această carte, care combină excelent informaţiile ştiinţifice cu sugestiile practice. Psihologul american explică originea şi modurile de manifestare ale principalelor emoţii umane (furie, dezgust, tristeţe, bucurie, frică, surpriză) şi oferă instrumente utile pentru mai buna comunicare în familie şi la serviciu. Cartea include fotografii a zeci de chipuri ce acoperă bogatul evantai al afectivităţii umane.

  1. Minciunile adulţilor. Indicii ale înșelătoriei în căsnicie, afaceri și politică,  Paul Ekman

Minciuna este prezentă în toate relaţiile umane, de la cele instituţionale la cele private. Unii o consideră ca pe ceva îngrozitor, în timp ce alţii, dimpotrivă, o tolerează, atrăgând atenţia asupra faptului că, uneori, adevărul poate fi folosit ca armă a cruzimii. Dacă vă număraţi printre aceia care preferă adevărul sau dacă sunteţi obligaţi prin profesie să descoperiţi adevărul, cartea de faţă vă oferă indiciile verbale, dar mai ales nonverbale ale minciunii. Limbajul trupului, intonaţiile vocii, expresiile faciale sunt prezentate detaliat de autor.

  1. Spy the Lie. Foşti ofiţeri CIA te învaţă cum să detectezi înşelătoriile

Trei foşti ofiţeri CIA, autorităţi internaţionale în detectarea disimulării, ne oferă un set de tehnici accesibile pentru a afla dacă vorbitorul din faţa noastră spune sau nu adevărul. Bazându-se pe analize complexe ale unor anchete de contraspionaj sau ale unor interviuri televizate cu politicieni prefăcuţi, cartea ne învaţă să punem cele mai percutante întrebări şi să identificăm minciuna pornind de la semnele ei verbale (ezitări, generalizări, apelul la divinitate) şi nonverbale (mutarea centrului de sprijin, acoperirea feţei cu palma etc.).

Philip Houston (creatorul metodei de detectare a înşelătoriei), Michael Floyd (specializat în testarea prin poligraf) şi Susan Carnicero (psiholog criminalist) sunt foşti membri CIA şi cofondatori ai QVerity, companie specializată în traininguri pentru detectarea înşelătoriei şi analiza profilurilor psihologice. Don Tennant este jurnalist în domeniul afacerilor şi tehnologiei.

  1. Află adevărul! Învață de la foști agenți CIA cum să convingi pe oricine să-ți destăinuiască totul

Plecând de la propria experiență de interogatorii, autorii bestsellerului „Spy the Lie” revin cu cea de-a doua carte despre deconspirarea minciunii. Cartea este o dovadă vie că tehnicile create pentru contraspionaj sau investigații penale pot fi adaptate destul de ușor pentru interviul de angajare, în examinările din sala de tribunal, la masa negocierilor sau în viața de familie.

Ei detaliază ce înseamnă și cum pot fi aplicate unele tehnici ca ținerea celui interogat în modul de gândire pe termen scurt (pentru a nu se mai întreba ce va păți dacă mărturisește), proiectarea vinovăției („Poate că ceva independent de tine te-a împins să faci asta”), raționalizarea acțiunilor („Mulți ar fi reacționat la fel în atare condiții”), empatia cu faptașul și identificarea tipurilor sale de rezistență.

TEXT DE ADELA MARINESCU

Related Posts

Horoscopul săptămânii

Astrologul Anca Stoica ne aduce horoscopul săptămânii 30 ianuarie- 5 februarie 2023. Iată ce ne rezervă astrele in…

Wedding Trends 2023. Ce se poartă și ce nu mai e la modă, cele mai frecvente greșeli, cele mai utile sfaturi. TOP 5 recomandări pentru miri!

Master floristul Nicu Bocancea, designerul Andreea Mărcuță, hair-stylist-ul Adrian Perjovschi impreuna cu echipa sa de beauty și wedding…

Obrăjori de vită cu sos de vin roșu și garnitură de piure de cartofi cu trufe și roșii uscate

Chef Valentin Costea este direct implicat în conceperea meniurilor din ofertele Le Château – Castelul din Inima Capitalei,…

7 seriale de tip reality pentru serile tale de relaxare

Sunt relaxante, amuzante și ușor de urmărit, numai bune de văzut în serile în care îți dorești un…

Me First, un proiect inedit

Dacă ar fi să te gândești la 3 lucruri de preț, lucruri pe care le poți investi în…

CLANUL revine cu sezonul 2, la PRO TV, din 19 februarie

După ce primul sezon din ”Clanul” s-a încheiat cu emoții și cu tensiune, sezonul doi revine în forță,…

Blake Lively, în adaptarea romanului celei mai de succes scriitoare americane, Colleen Hoover – It Ends With Us

Blake Lively și Justin Baldoni vor juca împreună în ecranizarea best-sellerului It Ends with Us, semnat de cea…

Florin Piersic împlinește azi 87 de ani

Pe 27 ianuarie 1936, se năștea, la Cluj, cel care avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți…

Vacanță în Valencia, orașul spaniol perfect pentru un city break

Cu excepția anilor de pandemie, în care nu îmi era foarte clar când sunt granițele deschise și când…

Monica Bellucci, în rolul divei Mariei Callas, în reprezentația de teatru ”Maria Callas’ Letters and Memoirs”

Actrița italiană Monica Bellucci a acceptat provocarea de a interpreta rolul divei Maria Callas în piesa de teatru…