Bianca Sterie ∙ February 21, 2021 ∙ 10 min read

Un bambus. Un singur fir de bambus pe care l-am botezat Costel. Așa am început. Exact ca acele persoane care își fac un tatuaj și se mint că e singurul. Că nu mai vor altul. Iar apoi se gândesc mai bine și hotărăsc să își tatueze tot corpul. Mai e loc și aici… și aici… și aici…

În cazul meu, nu este vorba despre tatuaje, deși, sunt convinsă că, odată ce-l voi face pe primul, mă voi aventura și la al doilea, al treilea… și tot așa. Pentru mine, provocarea constantă este să găsesc spațiu pentru plăntuțe noi. Să mut mobila din casă și să mai găsesc un colț pentru o Monstera. Să dezvolt colecția de suculente. Să multiplic o Alocasia. Treburi serioase, nu glumesc! 

După cum vă spuneam, am început cu bambusul Costel. Acum mai bine de trei ani. La scurtă vreme, au apărut un bonsai și o maranta. Și nu m-am mai putut opri. Aveam destul de multe plante și înainte, însă, de când a început pandemia și am început să îmi petrec aproape tot timpul acasă, obsesia mea florală a atins cote alarmante. M-am apucat să citesc tot mai mult despre plante și despre îngrijirea lor. Am încercat să le înmulțesc prin diferite metode. Și, cel mai important, am găsit multe locuri de încredere de unde îmi pot lua plante (inclusiv specii rare) și flori de care să mă pot bucura vreme îndelungată. Iar dacă și voi vreți să treceți de… the green side, recomandările de mai jos, care includ și câteva sfaturi de îngrijire a plantelor din partea specialiștilor, sunt numai bune de ținut minte. 

Plantropic (plantropic.ro)

Primele mele plante au fost de la Plantropic (și da, încă trăiesc și cresc frumos!), de fapt, cred că peste zece exemplare din colecția mea sunt de la ei, dar asta nu înseamnă că mă voi opri aici: stau în continuare cu ochii pe noutățile lor, mai ales că aduc mereu specii exotice, care nu prea se găsesc în alte părți (Sophora Prostata, de exemplu, o plantă originară din Noua Zeelandă, sau Strelitzia Reginae, care chiar are o poveste regală în spate), pe care le verifică și le îngrijesc până se asigură că sunt sănătoase și pregătite să ajungă într-o nouă casă. „Ideea pentru Plantropic a venit imediat ce mi-am dat seama, alături de un bun prieten, că nu sunt magazine online de plante de apartament în care poți găsi plante aparte. Fie că ne gândeam la un foliaj spectaculos, fie că erau pur și simplu diferite, părea o idee bună să fie unite într-un singur loc. La Plantropic Store”, spune Cătălina Marcu, fondatoarea Plantropic, care ne-a povestit și că plantele care se dau cel mai repede sunt cele foarte rare, cum ar fi Sophora Prostrata, Monstera Variegata, Philodendron White Ghost.

Pentru cei aflați la începutul aventurii lor botanice, ea ne-a oferit și câteva recomandări: „Cu siguranță le-aș recomanda ca, la început, să aleagă plante precum Maranta, Aglaonema, Homalomena, Philodendron Scandens, Monstera Deliciosa sau Syngonium Podophyllum. Ce au ele deosebit față de alte plante este că sunt «iertătoare» cu tine dacă ai sărit o udare sau ai pus prea multă apă la un moment dat, ori dacă ai uitat de ele și de îngrijirea lor o perioadă. Majoritatea își vor reveni rapid, iar daunele vor fi minime.”

În ceea ce privește îngrijirea plantelor pe termen lung, trebuie să recunosc că, uneori, am mai făcut și eu greșeli care păreau fatale, însă de fiecare dată am apelat la Plantropic pentru idei și sfaturi de resuscitare. Care da, au funcționat de minune! „Cel mai bun truc este să nu uzi plantele prea mult sau prea des. Ideal este să observi înainte cât de umed se simte solul verificându-l cu degetul și simțind atunci dacă este nevoie de o nouă udare sau mai poate aștepta câteva zile. Un alt truc este cel de a nu muta plantele într-un ghiveci nou, de obicei mai mare, imediat ce le-ai achiziționat. Indiferent de locul din care le-ai procurat, dacă vor fi mutate imediat există o șansă foarte mare ca planta să intre în șoc, să fie stresată de schimbările rapide și să nu supraviețuiască. Are nevoie de timp să se adapteze la locuință, la condițiile din casă (umiditate, temperatură, circulația aerului, regimul de udare) și cel mai bine este să îi fie oferit acest timp. Adaptarea udării în funcție de anotimp este un alt truc de care poți ține cont când ai grijă de plante; vara, când temperaturile sunt mai mari, pâmântul se usucă mai repede și apa se evaporă, de asemenea, mai rapid, fiind nevoie de udări mai dese și regulate. Iarna, în schimb, e necesar să fie udate mai rar, mai puțin și observând întotdeauna cât de umed este solul pentru a evita supraudarea”, ne reamintește Cătălina, care se pregătește acum pentru o primăvară foarte aglomerată pe Plantropic, cu multe exemplare în premieră! Check this out! → www.plantropic.ro

Sweet Garden (sweetgarden.ro)

Nu am (încă) o grădină, însă, dacă aș avea, mi-aș dori să comand tot ce există pe site-ul celor de la Sweet Garden pentru ea. Aici vei găsi cele mai frumoase soiuri de trandafiri, absolut toți arbuștii fructiferi la care te poți gândi, o sumedenie de plante exotice (inclusiv goji tibetan, kaki și kiwi jumbo, ca să enumăr doar câteva), plante cățărătoare, plante aromatice, copaci, accesorii, unelte de grădinărit și absolut tot ce ți-ai mai putea dori dacă plănuiești să începi să lucrezi la amenajarea grădinii tale. Între timp, eu aștept să înflorească din nou bujorii pe care i-am plantat în grădina bunicii!

Botanical Pick Me Up (botanicalpickmeup.ro)

La Botanical Pick Me Up am găsit, în urmă cu doar câteva luni, una dintre comorile colecției mele de plante, o superbă Alocasia Macrorrhiza Stingray, cunoscută drept Elephant Ear Plant, grație asemănării dintre frunzele sale și urechile unui elefant. Am botezat-o Dumbo și este în continuare una dintre preferatele mele, alături de multe alte exemplare drăguțe din selecția Botanical, despre care Marcela, ownerul shopului, ne-a povestit că a apărut natural, ca urmare a unei pasiuni personale pentru conceptul de botanical living. Pe parcurs, s-a dezvoltat la fel de natural și de firesc într-un mic business online, care se implică în crearea și promovarea unei conexiuni între oameni și natura, prin furnizarea de plante verzi potrivite oricărui spațiu și de accesorii naturale, organice, de inspirație botanică, în colaborare cu designeri și artiști locali.” 

La capitolul popularitate, cele mai dorite și, de asemenea, vândute plante din shop sunt „Maranta Leuconeura (Prayer Plant), Monstera Deliciosa (Swiss Cheese Plant),  Zamioculcas Zamiifolia (ZZ Plant), Sansevieria Trifasciata Laurentii (Snake Plant) și Pilea Peperomioides (Chinese Money Plant)”, cinci plante cunoscute în special pentru faptul că sunt relativ ușor de îngrijit și nu necesită condiții speciale. Însă, dacă vă plac provocările, mai ales cele din partea naturii, la Botanical Pick Me Up veți găsi și exemplare mai rar întâlnite: „personal, aș pune multe plante în categoria «inedit» la cat de des mă găsesc surprinsă de o variegație, culoare sau formă inexplicabilă a unor plante. Este destul de greu să numesc doar una. Printre preferatele care ne-au trecut și nouă pragul se numără Caladium, Alocasia (Alocasia Reginula Black Velvet și Alocasia Macrorrhiza Stingray) și Philodendron (Philodendron Birkin și Hederaceum)”, spune Marcela. 

Și aceasta este doar o primă etapă, bineînțeles, iar viitorul sună mai mult decât promițător pentru Botanical: „Un obiectiv măreț pentru anul acesta este să aducem mai multe plante rare, mai greu de găsit local și de multe ori și internațional. Însă, cel mai mult ne dorim să nu ne abatem de la ideea din spatele business-ului nostru, și anume să avem plante potrivite pentru orice persoana și orice spațiu (ușor de îngrijit, rare, prietenoase cu animalele de companie și copiii). Acestea fiind spuse, stay tuned!

Florile Cezarei 

Dacă urmărești contul de Instagram @florile.cezarei, probabil știi deja ce minunății de buchete și aranjamente florale ies din mâinile Cezarei, care are idei spectaculoase pentru absolut toate ocaziile: „Am preluat dragostea și respectul pentru natură din familie. Bunicul meu a fost profesor de biologie și mă fascinau explicațiile lui despre lumea plantelor. Crescând, am combinat pasiunea mea pentru artă și design cu pasiunea pentru plante. Am terminat Facultatea de Horticultură la secția Arhitectură Peisageră. Deci, de meserie sunt arhitect peisagist. Dar cum am ajuns acum să fiu florist?! Nu este ca și cum nu-mi plăcea să fiu peisagist, să fac grădini, era visul meu devenit realitate. Dar iarna nu puteam să fac grădini și nu reușeam să mă întrețin din proiectare, așa că mi-am căutat un job sezonier și am ajuns într-o florărie… așa a început totul. Au trecut 8 ani de atunci și de vreo 2 ani nu mai fac peisagistică fiindcă Florile Cezarei îmi ocupă tot timpul.”

Și cum Cezara știe cel mai bine particularitățile florilor, lucrând în permanență cu ele, nu am putut să nu îi cer și câteva sfaturi de îngrijire a celor păstrate în vază, mai ales că se apropie primăvara (buchetele de sezon de la Florile Cezarei, care includ zambile, lalele și frezii, sunt de poveste!) și ne vom dori să avem cât mai des flori în casă. „Sunt 3 pași foarte simpli pe care, dacă îi respecți, te bucuri mai mult timp de florile din vază. 1. Scoate florile din ambalaj, taie codițele în unghi și pune-le într-o vază cu apă proaspătă. Asigură-te că frunzele nu ating apă, altfel vor putrezi, iar bacteriile formate scurtează durata de viață a florilor; 2. Pune vaza într-un loc în care să te bucuri de ele, dar nu lângă o sursă de căldură; 3. O dată la două zile spală vaza, schimbă apă și taie în unghi, 2 cm din codițe.” 

Pe lângă buchetele și aranjamentele florale din prezent, Cezara plănuiește să se extindă și în alte direcții cu micul ei business, mai ales că, de curând, a adus și câțiva cactuși bunny ears care s-au bucurat de un foarte mare succes: „Momentan nu prea am plante de apartament, dar îmi doresc să crească și partea aceasta a business-ului. M-am axat mai mult pe flori tăiate fiindcă îmi dau libertate în creație. Dar și cu plantele pot să creez într-o amenajare de apartament, de exemplu. De asemenea, vreau să dezvolt și tablourile sau pereții cu plante și licheni stabilizați. Și dacă tot suntem la capitolul dezvoltare, mai am un vis pe care vreau să-l arunc în univers. Îmi doresc să amenajez o grădină în care să organizez workshop-uri de design floral.”

Florăria Trias (florariatrias.ro)

Ori de câte ori am intrat la Florăria Trias „doar ca să mă uit”, am ieșit de-acolo cu minimum trei plante și două ghivece, așa că nu puteam să nu o includ în această selecție. Îmi place varietatea de plante pe care o au, de la cele mai mici suculente la palmieri Areca și multe alte specii mari, toate la prețuri foarte accesibile, așa că da… Trias se numără printre cele mai bune opțiuni de aprovizionare cu plante de apartament, de birou, de grădină!

Foto: Plantropic, Florile Cezarei, Botanical Pick Me Up

Related Posts

Russell Crowe va juca în remake-ul ”Exorcistul”

Filmul clasic de groază Exorcistul, lansat în 1973, are parte de un remake, ce va aparea în cinematografe…

Andrei Bănuță: „Pentru mine contează ce spun și ce simt atunci când cânt”

Melodiile lui se transformă instantaneu în hituri, ba chiar devin virale pe TikTok. Iar versurile și vocea lui…

Tartă cu lămâie și busuioc. Rețetă recomandată de Adrian Hădean

Această tartă cu lămâie și busuioc este alegerea perfectă pentru zilele de primăvară. Gustul curajos al lămâilor este…

Ce aduce nou Gala Premiilor Gopo 2024. Cine sunt vedetele așteptate pe covorul roșu luni, 29 aprilie

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție…

A apărut primul ceas parfumat din lume

Cum ar fi să porți o bijuterie cu utilitate și parfumată? Culmea cochetăriei! Vacheron Constantin lansează un item…

Călătorii în adâncul sufletului – EMAA și noul său album – ,,f r a t e l e. a b i s”

EMAA prezintă “f r a t e l e. a b i s” – un album ca o…

Coffee Time! Interviu cu Cezara Carteș

Cum este, oare, să lucrezi toată ziua înconjurat(ă) de aburii amețitori ai zecilor de sortimente de cafea? Câte…

Alist Bazar, noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările săptămânii! KIKO MILANO a deschis primul…

Arta în mâinile tale – un proiect despre arhitectură, tehnologie și oameni

La lansarea noii serii Motorola Edge 50, am avut ocazia să stau de vorbă cu fotograful Alex Gâlmeanu…

The Fall Guy, filmul în care joacă pentru prima dată împreună Ryan Gosling și Emily Blunt

După ce la Premiile Oscar de anul acesta Ryan Gosling și Emily Blunt au fost concurenți, în filme…