Adriana Moscu ∙ June 26, 2020 ∙ 3 min read

Te relaxează, îți dezvoltă creativitatea și te aduce împreună cu prietenii. Ia cu tine în vacanță cel puțin un joc de societate.

Te pasionează Monopoly, Catan sau Dixit? Stai ore întregi încercând să termini un puzzle de 1 000 de piese? Jocurile de societate (sau board games, cum sunt cunoscute internațional) pot reduce stresul, dar și incidența unor boli ale memoriei, precum Alzheimerul. Te ajută să-ți exersezi răbdarea și îți pot aduce un mare zâmbet pe față. E bine să ai mereu unul pe-aproape, pe măsuța din sufragerie sau în portbagajul mașinii, când pleci în vacanță. Dacă nu te-am convins încă, îți mai dăm câteva motive.

Bun pentru creier. Joaca stimulează zona din creier unde se formează memoria și procesele complexe de gândire. Implicarea în joc ajută la dezvoltarea abilităților cognitive, cum ar fi luarea deciziilor, gândirea strategică și rezolvarea problemelor.

Proactiv. Jocurile de societate te învață cum să-ți stabilești obiective și să ai răbdare. Ca să câștigi, va trebui să gândești strategic, fără să-ți pierzi răbdarea, intuitiv, privind atent la mișcările partenerilor de joc și să fii mereu cu un pas înaintea lor. O atitudine de învingător!

Fără stres. Fie că vorbim de puzzle sau de Nu te supăra, frate, jocurile de societate suspendă timpul pentru o perioadă. Astfel, uiți de griji și de probemele din viața reală, iar situațiile create de joc îți vor descreți fruntea. În timpul jocului, sunt eliberate endorfinele, supranumite și hormonii fericirii, care îți vor reda buna dispoziție, compasiunea și o stare de bine generală. Bonus: toate astea pot duce chiar la reglarea tensiunii arteriale.

Perfect pentru introvertiți. Jocurile aduc oamenii împreună, îi unesc, cu tot cu caracterele lor diverse. Sunt o modalitate minunată pentru copiii sau adulții timizi de a se deschide în fața prietenilor sau partenerilor de joc, de a-și demonstra capacitățile intelectuale, creativitatea și individualitatea într-un mod neintruziv. Toate au ca efect comun creșterea stimei de sine, sentimentul de apartenență la grup și acela de a fi remarcat.

Crește viteza de răspuns. Specialiștii sunt de acord că pasionații de jocuri de societate au o capacitate sporită de observație și atenție la detalii, dar și o viteză de răspuns îmbunătățită. Rezolvă o problemă dintr-un joc contracronometru și s-ar putea să descoperi mai repede unde ți-ai pus telefonul sau unde ți-ai lăsat ochelarii. 🙂

Sistem imunitar invincibil. Gândurile și emoțiile negative ne pot îmbolnăvi – nu e un mit, ci concluzia la care au ajuns cercetărorii. Dar cu atitudinea pozitivă și umorul adecvat, vom lupta mult mai bine cu orice tip de afecțiune. Bucuria și râsul din timpul jocurilor de societate împiedică eliberarea substanțelor chimice nocive în organism.

Benefic pentru dezvoltarea copiilor. Jocul dezvoltă abilitățile de logică și raționament ale celor mici, îmbunătățește gândirea critică și stimulează orientarea spațială. Capacitatea de concentrare pentru o perioadă mai lungă de timp este, de asemenea, dezvoltată în timpul unei reprize de joc.

Tratament terapeutic. Cele mai multe tipuri de board games impun jucătorilor să utilizeze abilități motrice de înaltă finețe pentru a ridica sau muta piese – acțiuni care implică atât coordonare cât și dexteritate.

Foto: Pexels, Pixabay. 

Related Posts

Două producții românești, selectate la Festivalul de Film de la Cannes

”Trei kilometri până la capătul lumii”, în regia lui Emanuel Pârvu, și documentarul ”NASTY”, despre viața și cariera…

Actrița Christina Hendricks (Mad Men) s-a măritat a doua oară

Actrița Christina Hendricks (48 de ani), cunoscută publicului mai ales datorită rolului Joan Harris din serialul de succes…

Milan Design Week – o experiență numită The Red Experience by Ploom

Sute de mii de amatori de artă și design, mii de instalații care de care mai interesante, sute…

Paris Hilton, primele fotografii cu fiica ei în vârstă de cinci luni

La cinci luni de la venirea pe lume a fiicei ei, Paris Hilton împărtășește cu publicul primele fotografii…

Horoscopul săptămânii 22-28 aprilie 2024

Astrologul Anca stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce surprize ne-au pregătit astrele! Berbec…

Tu unde te vezi peste 4 ani? – Teodora Meluță, Naționala Feminină de Fotbal

Dacă te-am întreba unde te vezi peste 4 ani, ce ne-ai spune? Probabil ți se pare o întrebare…

Artistul Călin Țopa, invitat să prezinte publicului instalația audio la Veneția, în expoziția de artă contemporană Personal Structures

La invitația Centrului Cultural European Italia (ECC-Italia), compozitorul și designerul de sunet Călin Țopa e prezent la Veneția,…

Taylor Swift și-a lansat un nou album- The Tortured Poets Department

Taylor Swift (34 de ani) nu ia nicio pauză și lansează cel de-al 11-lea ei album de studio,…

Marian Pălie, curatorul secțiunii de fashion RDW 2024: „Designerii români au devenit recunoscuți pentru inovație, creativitate și calitate”

19 proiecte de fashion vor face parte din expoziția centrală Romanian Design Week 2024, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor…

Julia Roberts, în următorul film al lui Luca Guadagnino

Regina comediilor romantice revine cu un nou proiect surprinzător, semnat de Luca Guadagnino, autorul recentului succes Challengers. Julia…